Fröccs

Milyen lesz az idei méztermés?

Június 25. 17:26
Az idei évben lényegesen jobb a méztermés a 2014-es évhez viszonyítva, azonban az átlaghoz képest szerényebb. Már csak a napraforgó van hátra. Vagyis el lehet mondani, hogy nagyjából már eldőlt az idei méztermés - mondta el Hajmás Antal gelsei gazda a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
 
A tavalyinál ugyan jobb mind minőségben, mind mennyiségben, egy átlagos évhez viszonyítva azonban gyengébb az ország egyik meghatározó területén, Dél-Zalában. Az akácméz kimondottan jó minőségű, de mennyisége alig közepesnek mondható, hiszen sok helyütt éppen az akácvirágzáskor esett napokon át az eső. Most a hárs szezonja van, illetve lenne, s hamarosan a napraforgó következik - írja az Élelmiszeronline.hu.

Itt az egységes szekszárdi palack

Június 25. 13:42
Itt az egységes szekszárdi palack
Fotó: Kadarka.net/Kiss Albert
 
Elkezdődött az egységes megjelenésű szekszárdi borok palackozása, elsőként a Mészáros Borház 2012-es kadarkáját töltötték a borvidéki palackokba.
 
Mészáros Péter, a pincészet borásza elmondta, hogy a borháznál a tradicionális burgundi formára épülő üveggel 6800 palack kadarka készül, a jövő héten húszezer ilyen palackba 2013-as évjáratú bikavért töltenek.
 
A Szekszárd felirattal és címerrel ellátott, az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft.-vel együttműködésben készült palack a szekszárdi borászok közös vállalkozása – jelezte.    A palackba vakkóstolás után háromfajta bort: kadarkát, kékfrankost és bikavért tölthetnek a szekszárdi borászok. A kóstolást kilenctagú bíráló bizottság végzi.
 
A múlt hónapban zajlott le az első bírálat, ez után tíz szekszárdi pincészet rendelt a szekszárdi palackból. A borász szerint az egységes megjelenés üzenete, hogy garantált minőségű borokat hoznak így forgalomba. A közös palacktól az értékesítés növekedését is várják.
 
A gyártó közlése szerint a 7,5 deciliteres palack úgynevezett uvag színben készül az olaszországi Mezzocoronában működő O-I gyárban, amely megvédi a borokat az UV-sugarak káros hatásaitól. Az üveg egy korábbi változatát már bemutatták a 2014-es szekszárdi szüreti fesztiválon is.
A tervek szerint az idén 300-400 ezer szekszárdi palackot töltenek meg, és későbbi éveben is ekkora mennyiségre lehet számítani. A Mészáros Borház évente mintegy 600 ezer palack bort értékesít főleg hazai piacon, a szekszárdi borvidékről körülbelül 10 millió palack kerül forgalomba.
 
Tokaj után a szekszárdi a második borvidék, ahol egységes palackkal jelennek meg a borászok a piacon.
(MTI)

Ferenc és László nyert játékunkban VinAgora jegyet

Június 25. 12:33
Ferenc és László nyert játékunkban VinAgora jegyet
 
Ferenc vagy? Lászlónak hívnak? Esetleg a barátoknak csak Feri, vagy Laci? És játszottál a VinAgora játékunkban, amelyben két darab páros belépőt lehetett nyerni a borgálára? Ha mindegyikre igen a válasz, akkor nézd meg gyorsan az e-mail fiókod, hiszen pont két ilyen nevű ember lett a szerencsés, és e-mailben értesítettük őket.
 
Gratulálunk a nyerteseknek, és jó kóstolást kívánunk szombatra!

Ne tedd a paradicsomot a hűtőbe!

Június 25. 06:13
A paradicsom jobban kedveli a magasabb hőmérsékleteket, mint a hűvöset, és így sokat veszít a gyümölcs az ízeiből a hűtőben. A paradicsom intenzív zamata az aromaanyagainak köszönhető, ám a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézete bebizonyította, hogy a hűtés nem csak, hogy meggátolja az új aromaanyagok termelődését, de a meglévők minőségén is sokat ront.
 
Ráadásul a hideg lebontja a paradicsom sejtfalait, amitől a zöldség kásássá válik. Ez általában már 10 Celsius-fok alatt megtörténik, márpedig a hűtőszekrények többsége 4 Celsius-fok alattira van állítva. Összességében a beléjük helyezett paradicsom ízetlenné és vizenyőssé válik - olvasható az Élelmiszer.hu oldalán.

Meszes furmint Tokajból

Június 24. 17:21
A Bardon pincészet 2006 óta működik Erdőbényén, a Tokaji borvidéken. A mindösszesen 9 hektár szőlőterületük három dűlőben található, ezek a Lapis, a Sarkad és a Meszes. A 2012-es évjárathoz hasonlóan, 2013-ban is elkészült a pincészet Meszes dűlőről szelektált furmint tétele. A Művelt Alkoholista így jellemzi a bort:
 
Almás alaptónus, virágporos, barackmagos díszítők. Szájban játékos könnyedség és figyelemreméltó intenzitás – a jó arányokkal kiegészülve igazán zamatos és elbűvölő. Én ellennék kevesebb édességgel, de egyensúlyosnak találom. Igazán élvezetes, és biztos választás a mai furmint-felhozatalban. Szép.” A teljes bejegyzést itt olvashatod el.

Miért van négy borvidék a Balatonon?

Június 24. 15:42
Alkonyi Kristóf és Ripka Gergely videoblogjának új részében Jásdi Istvánt kérdezték meg, hogy miért van négy borvidék a Balatonon? Többre menne Csopak, Badacsony, a Dél-Balaton, Zala, Balaton-felvidék és a Somló ha közösen alkotnának egy borvidéket vagy borrégiót, mondta a 13,5-nek Jásdi István.

Hogyan NE nyisd ki az ajándék Törley pezsgődet?

Június 24. 12:09
Tegnap mutatta be a Törley egy kiváló rendezvény keretében a Francois & Co. Rosé Brut Nature pezsgőjét. Az újdonságról összességében elmondhatjuk, hogy nagyon belopta magát a vendégek szívébe. Még búcsúajándékot is kaptak a látogatók, egy frissen degorzsált, koronazárral becsukott Francois pezsgőt! 
 
De vigyázat, a palackban 5-6 bar nyomás is van! Itt van néhány módszer, ahogy NE nyisd ki semmiképp!
 
Hogyan NE nyisd ki az ajándék Törley pezsgődet?
 
  1. Telefonnal
  2. Éles késsel
  3. Szemüveggel
  4. Műanyag, kínai sörnyitóval
  5. Foggal és körömmel
  6. Futócipővel
  7. Magassarkúval