Fröccs

Milyen típusú borokat dekantáljunk?

Október 20. 20:41
A borok dekantálását az idősebb boroknál szokták javasolni, hiszen az oxigén hatására kinyílnak a tételek. Jó ha tudod, hogy a dekantálás egyszerre fizikai, kémiai és biológiai folyamatokon is alapszik - írja a Vinoport.hu.
 
Azok a borok, amelyek testesebbek és sűrűbbek, sokkal többet kapnak ettől az eljárástól. A fiatal vörösök sok tanninnal vagy komplex, gazdag struktúrával, illetve az idős borok tökéletesek a dekantálásra. A vékonyabb vörösöknek, mint a pinot noir, a fehérboroknak és rozék 99%-anak a levegőztetés hatására csökken élvezeti értékük: rombolja az ízprofilt, csökkenti a komplexitást - írja a Vinoport.hu.

Bemutatkozik a nemzetközi piacon a BalatonBor

Október 20. 18:19
A BalatonBor hazai premierje október 10-én volt, a Nagy Olaszrizling Kóstoló keretén belül. Ezt követően október 24-én mutatják be a milánói világkiállításon az egységes címkével ellátott, olaszrizlingből készült BalatonBort, amely a magyar régiós márkaépítés első példája lehet - mondta Kardos Gábor, a bormárkát létrehozó Balatoni Kör elnöke az MTI-nek.

A helyi termékek egyre népszerűbbek, de az európai példák azt mutatják, versenyképessé csak régiós márkák létrehozásával válhatnak - tette hozzá Kardos Gábor. A tervek szerint egy pincészet legfeljebb 3 ezer palack BalatonBort készíthet, a Made in Balaton régiós védjeggyel. A márkanév használati díja palackonként legfeljebb 50 forint lesz, amiből például a marketinget finanszírozzák. A balatoniak közösségi marketingje a szövetkezeti modellhez hasonlít, közös értékesítéssel, amely nagyobb támogatást élvez az unióban - fogalmazott az egyesület elnöke. 
„A Balaton márkanév használatának egységes rendszerbe foglalása azért is sürgető, mert a veszprémi kézilabda csapat a jövőben használni kívánja a tó nevét és sziluettjét logóként a mezén" - mondta Kardos Gábor.
(Forrás:MTI)

Megújult gasztronómia vár az Operában és az Erkel Színházban

Október 20. 15:10
Október 18-án nyitották meg az Operaház két új gasztronómiai egységét. Még a nyár közepén a Magyar Állami Operaház nyílt pályázatot írt ki teljes gasztronómiai kínálatának átalakítására. A tendert a Zsidai Gasztronómiai Csoport nyerte meg, akik így lehetőséget kaptak a kávéház, a bárok átalakítására az Operában és az Erkel Színházban. A jövőben pedig ők is üzemeltethetik majd a helyeket.
 
A megnyitón tartott sajtótájékoztatón Zsiday Zoltán Roy elmondta, a koncepció megalkotásához a világ tizenkét leghíresebb operaházát tanulmányozták, így például a sydney-it, valamint a londoni Royal Opera House-t - írja a Turizmusonline.hu.
 
Szándékaik szerint a Hajós utca felől is megközelíthető kisebb kávézóban ebédelni, uzsonnázni, éjféli vacsorát elfogyasztani is lehet majd. A másik új, impozáns egység viszont – amihez egy elegáns terasz is tartozik kilátással az Andrássy útra csak az előadások előtt, közben és után egy órával látogatható a nézőtér felől. Itt nemcsak magyar pezsgőt, szendvicset, desszertet kínálnak, hanem a közeljövőben arra is lehetőség lesz, hogy a néző a páholyába kérje innen a pezsgővel kísért falatokat.

Csak ínyenceknek: itt az új kézművessör-szirup

Október 20. 12:02
Elég bizarul hangzik, de a Louisville-i Beer Syrup Company elkészítette az alkoholmentes, kézművessör-alapú szirupot. Jelenleg három ízben juthatsz hozzá a különlegességhez: mokkás, pekándiós és a whisky-s.
 
A sörszirupot sima szirupként vagy a cukor pótlására is felhasználhatjuk az édességek készítésekor, sőt, a húsok és a zöldségek számára is bevonatot készíthetünk általa - írja az Élelmiszer.hu. Az új ínyencség malátát, komlót és élesztőt is tartalmaz, melynek folyományaként se perc alatt megkülönböztethető a hagyományos juharsziruptól. A cég decembertől tervezi a termék kiszállítását.

Sosem töltöttek még ennyien kolbászt Békéscsabán

Október 20. 09:38
Minden eddigi rekordot túlszárnyalva 630 csapat jelentkezett a Csabai Kolbászfesztivál frisskolbásztöltő-versenyére. A rendezvényt tizenkilencedik alkalommal, október 22. és 25. között rendezik meg a békési megyeszékhelyen.
 
Hégely Sándor fesztiváligazgató kifejtette: a „hagyományos” kolbásztöltő-verseny mellett nem marad el az ifjúsági kolbászkészítő megmérettetés sem. Idén az önkormányzat támogatásával csütörtökön több mint kétszáz csapat - köztük óvodások és általános iskolások - számára biztosítanak ingyenes lehetőséget, hogy „megtanulják és megszeressék a kolbászkészítés folyamatát, ezzel továbbörökítve a város és a térség évszázados szokásait és különlegességeit”.
 
Pénteken a nyugdíjasoknak és hátrányos helyzetűeket tömörítő civil szervezeteknek rendeznek kolbászkészítő versenyt - tette hozzá.
A kolbásztöltők vasárnap még egy versenyen megmérettethetik magukat: idén is megrendezik a város híres kolbászkészítője tiszteletére az V. Vékony- és Vastagkolbász-készítő Krajcsó Pál Emlékversenyt. A 2000-es Csabai Kolbászfesztivál fő- és életműdíjas hentesmesterét, Krajcsó Pált számtalan elismeréssel illették, egyebek mellett az ő receptje került Békéscsabáról az Ópusztaszeri Történelmi Emlékhelyen a 2050-ben felbontandó urnába.
 
A gasztronómiai programok sorát gazdagítja az október 25-én, vasárnap ötödik alkalommal megrendezendő töltöttkáposzta-főző verseny, erre is csaknem 60 csapatot várnak a szervezők - ismertette Hégely Sándor.
 
Hozzátette: a szárazkolbászok nemzetközi versenyére is száznál több tétel beérkezését várják. Ambrus Zoltán, a fesztivál szülőatyja, a Csabai Kolbászklub Egyesület elnöke a rendezvényt beharangozó korábbi sajtóeseményen elmondta: szakmailag a legnagyobb elismerést a szárazkolbászverseny díjai jelentik. Akik jó helyezést érnek el, megnő az ázsiójuk az eladási piacon.
 
Ambrus Zoltán örömtelinek nevezte, hogy a fesztiválra újra kiadják Dedinszky Gyula egykori békéscsabai evangélikus lelkész és néprajztudós A csabai kolbász című könyvét, amelyben minden benne van, amit a disznótorok és a kolbász történetéről, a különböző disznótoros ételek elkészítéséről tudni kell.
 
A kolbászfesztivál külföldi vendég városaként idén Arad, hazai vendégeként pedig Tihany mutatkozik be Békéscsabán, ahol a magyar borvidékek közül a díszvendég a Balatonfüred-Csopaki régió lesz.
 
A fesztivál sztárvendégei idén Boban Markovic és Palya Bea, a Balkán Fanatik, a Tankcsapda, a Punnany Massif, a Csík Zenekarral fellépő Presser Gábor, valamint a Magna Cum Laude lesznek, de rajtuk kívül még számos előadó koncertezik.
 
A négynapos rendezvényen disznóvágás-bemutatók, családi foglalkozások, bábelőadások, gyermekjátszók, valamint hungarikumokat bemutató, kóstoltató és árusító sátor is várja az érdeklődőket.
(MTI)

Érdemes a Galyatetőre kirándulni!

Október 20. 06:27
Az őszi kirándulást érdemes a Galyetetőre szervezni, amelynek új kilátója idén elnyerte a Média Építészeti Díját (MÉD) épület kategóriában. A MÉD a legjobb tervnek pedig a philadelphiai könyvtár ötletét választotta a zsűri október 16-án, péntek este, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
 
Minden évben hagyomány, hogy az eseményen köszöntik a szakma egy kiemelt alakját, így idén Kévés Görgy Ybl-, Kossuth- és Príma díjas építészt ünnepelték 80 születésnapja alkalmából.    
 
A Média Építészeti Díjának célja, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és a nyilvánosság között és a zsűri az épületeket, építészeti terveket ne csak önmagukban, hanem társadalmi és természeti kontextusukban egyaránt vizsgálja. Ezért kér fel az epiteszforum.hu minden évben ismert média szereplőkből álló, nem szakmai zsűrit, hogy elemezze és díjazza a döntőbe került munkákat.
(MTI) 

Óvakodj a Facebook kajás képeitől!

Október 19. 21:05
Kövérebbek lesznek, akik túl sok kajáról készült képet nézegetnek - állítja az Oxford Egyetem kutatója, Charles Spence professzor egy tanulmányban. A kutató szerint amikor jól kinéző kajákról készült képeket látunk, akkor az aktiválja az agyunk ízlelésért felelős részeit. Ettől pedig akkor is megjön az étvágyunk, ha egyébként nem lennénk éhesek - ismerteti az eredményeket a 444.hu.
 
Spence szerint a kajás képeket látva ezek az agyterületek felvillannak, megnő a vérnyomásunk, és az önuralmunktól és a képek minőségétől függően elkezd motoszkálni bennünk a gondolat, hogy ennünk kellene valami hasonlót. Az emberi agyat, amely a fejlődése során arra állt rá, hogy lehetőleg szúrjon ki minden elérhető kalóriaforrást, most az állandóan kajáról posztoló ismerősök szinte szétbombázzák ajánlatokkal. Ha pedig úgy ülünk asztalhoz, hogy előtte folyamatosan ételeket bámultunk, akkor előfordulhat, hogy többet eszünk, mint eredetileg terveztük volna.

A világ leghosszabb bagettjét sütötték ki vasárnap

Október 19. 19:29
A Guinness-világrekordok bírája is hitelesítette, hogy a 122,4 méteres franciakenyér mérete meghaladja az eddigi világrekorderét, az egyik francia szupermarketlánc által sütöttét, amely 111 méter hosszú volt. 
 
Körülbelül 60 francia és olasz pék tüsténkedett hét órán át a világrekorder bagett körül, amelyet egy mozgó kemence segítségével sütöttek ropogósra. 
 
A kenyeret 2400 szeletre vágták és Nutella mogyorókrémmel megkenve szétosztották az expó látogatói között. A rekordállítást a mogyorókrém gyártója, a Ferrero édességgyártó finanszírozta. 
 
Ez már legalább a negyedik világrekord a milánói expón, amely egyebek közt elkészítették a világ leghosszabb, 1,59 kilométer hosszú pizzaszeletét is.
(MTI)

Ezeket a hibákat ne kövesd el az éttermi randin!

Október 19. 18:04
A Player.hu összeszedte a leggyakoribb hibákat egy éttermi randi során:
 
  • Rossz éttermet választasz - mindig ellenőrizd le előtte
  • Bohócnak öltözöl - figyelj a dress code-ra, ha van
  • Nem tudsz parkolni - mérd fel előtte is a terepet
  • Nem foglalsz asztalt - fontos! Ha lehet, akkor a legjobb asztalt kérd.
  • Hölgyeket előre - a férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet
  • Rohanás - ne siettesd a pincéreket és a partnered
  • Bénán rendelsz bort - hagyatkozz a sommelierre vagy felszolgálóra
  • Villával eszed a levest - kívülről haladunk befelé
  • Csak eszel és eszel - folyamatos figyelem a partnernek
  • Nem tudod, hogy ki fizessen