Fröccs

Minden, amit eddig nem tudtál a Balatonról

Július 12. 11:07
Tudod mennyi víz van a Balatonban, vagy hol van a legmélyebb pontja, mikor volt a legmagasabb a vízállása? A I Love Balaton összegyűjtött pár izgalmas adatot, rekordot Közép-Európa legnagyobb taváról, a Balatonról.
 
  • 594 négyzetkilométer a Balaton medre.
  • 1 900 milliárd liter víz van a tóban.
  • A kontinens 22. legnagyobb tava.
  • A legmagasabb vízszintje 112-114 méter volt 21 724 (+/- 600) évvel ezelőtt.
  • Jelenleg 111 centiméter a vízszintje, de a legmagasabb 1947-ben volt 155 centiméter.
  • A Balaton vízhőmérsékletét hivatalosan Siófoknál, egyméteres mélységben mérik. A legmelegebb 31 fokot 2003.június 11-én és 2006. július 28-án mérték.
  • 1962-63-ban úgy befagyott a Balaton, hogy 110 napos rekordideig borította folyamatos jégpáncél a tavat. A legvastagabb jég 50 centis volt a múlt évszázadban.
  • A Balaton átlagos mélysége 3-4 méter, de Tihanynál (Tihanyi-kút) van benne egy lyuk, amelynek a legmélyebb pontja 11,5 (más források szerint 12,5) méter.
  • Aramlatok is vannak a Balatonban, a legerősebbek szintén a Tihanyi-szorosnál, itt 2 méter/másodperc is lehet a víz sebessége (az 7,2 km/h).  

A jó kovászos uborka titka

Július 12. 07:40
"A kovászos uborka olyan, mint egy testes vörösbor: kell hozzá egyfajta érettség, hogy az ember igazán kedvelje." - írja bejegyzésében ízHuszár. A kovászos uborka egyik sláger savanyúság a nyáron. Azonban az elkészítése nem is olyan egyszerű, ha nem tudjuk a pontos receptjét. Az ízHuszár néhány tippel, tanáccsal segít a siker érdekében:
 
  • Tisztítás: Elegendő, ha egy tiszta mosogatószivacsot ragadunk, és a csap alatt átdörzsöljük őket.
  • Vágás:  Ha levágjuk az uborka végeit, akkor ropogósabb lesz a végeredmény, valamint jobban átjárja az ízes lé, és finomabb is lesz az elkészült savanyúság.
  • Kenyér: A nevéhez hűen érdemes valódi kovásszal készült kenyeret tömködni a tetejére.
  • A lé: Az érleléshez használt levet érdemes egy picit sósabbra készíteni, mint ahogy azt jónak érezzük, mert a zöldségek sokat felvesznek majd. Ezen túlmenően kevés ecetet is érdemes hozzáadni.
  • Fűszerezés: A lé elmaradhatatlan fűszere a kapor, a fokhagyma és az egész feketebors. Ezen túl lehet még koriandermagot illetve mustármagot is hozzáadni.
  • Érlelés: A meleget nagyon bírja az uborka, ám ügyeljünk rá, nehogy felforrjon. De, ha éjszakára nagyon lehűlne az idő, akkor inkább vigyük be.
  • Lefedés: Lezárni nem szabad az üvegeket: olyan fedőt válasszunk, ami alatt szellőzni tud, illetve kibugyoghat a leve.
  • Szűrés: Vegyük ki a léből, majd mossuk át, hogy minden kenyérdarabtól megtisztítsuk, máskülönben hamar megromlik. Ezután a levét finom szitán vagy gézlapon szűrük át, tegyük bele vissza az uborkát, és alaposan hűtsük le.
A teljes cikket itt olvashatod el.

Ilyenkor kell telepíteni

Július 11. 18:19
A Somlói Apátsági Pincészet a hét még a kánikulában telepített szőlőt, de az ültetést követő délután már esett is az eső a fiatal tőkékre. Így fogalmaztak a facebook bejegyzésük alkalmával: „A délutáni cirka 20mm esőt pedig égi jelzésnek vesszük, hogy jó úton vagyunk.”
 
Azt is érdemes megemlíteni, hogy a telepített szőlőfajták nagyon izgalmasnak ígérkeznek: juhfark, sárfehér, rózsamáli és ezerjó.

Mire figyelj, ha ételt vásárolsz a fesztiválokon?

Július 11. 14:15
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lelkén viseli a fesztiválközönség egészségét. Összegyűjtöttek hasznos tanácsokat, hogy amivel megelőzheted az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket. Legyenek igényesek, nem mindegy, kitől vásárolnak élelmiszert! - írja a Nébih.
 
Milyen az ideális élelmiszerárus?
  • Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok. Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.
  • A kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti.
  • Keze tiszta, nem visel ékszereket, körme nem lakkozott, nincs műkörme. Nem dohányzik munka közben.
  • Nem nyúl kézzel az ételhez. Van kézmosási lehetősége, és használja is.
  • Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.
  • A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
  • A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
  • Van kihelyezve hulladékgyűjtő.
  • A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
  • Kiszolgáláskor ügyel a pénz és az étel elkülönített kezelésére.
Ügyeljen a higiéniára!
  • Étkezés előtt mindig mosson kezet. Ha erre nincs lehetősége, használjon kézfertőtlenítő kendőt, gélt.
  • Az ételt csak tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogja meg.
  • Csak forrón tálalt meleg ételt, hűtőben tárolt hideg ételt fogadjon el.
  • A tojásos, darált húst tartalmazó vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata, ezt jó észben tartani.
  • Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű.
  • A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes. A melegben a baktériumok szaporodásnak indulnak, és megbetegedést okozhatnak.
Fogyasszon sok folyadékot, de nem mindegy, hogy mit!
  • Az elegendő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljen oda.
  • Fogyasszon minél több ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, vizet. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből.
  • Energiaitalt ne igyon üdítőital vagy víz helyett.
  • Az energiaitalokat ne fogyassza együtt alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel. Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat.
A teljes cikket elolvashatod a Nébih oldalán.

Dübörög a füredi-csopaki borvidék

Július 11. 11:21
A boglári, szemesi régiót leszámítva a déli part békésen szunyókál, elaludt még az 1980-as években. A füredi–csopaki borvidék pedig dübörög - írja a Magyar Konyha az Új hullám a Balatonon című cikk bevezetőjében.
 
A bejegyzésében kimel három újító szándékú vendéglátóhelyet az északi partról, akiknél már nem menő a hekk-lángos-palacsinta szentháromság.
 
Márga bisztró
Új hely, de régi ismerős: a Szent Donát pincészet étterme a csopaki hegyoldalon, a borászat tulajdonosa, Kovács Tamás és a Mák bisztróból jól ismert Deli János közös vállalkozása. A pompás balatoni panorámával rendelkező, elegáns helyet sokak szerint étteremnek kellene hívni, nem pedig bisztrónak, ám az elnevezés nem véletlen: a Márga „laza és családias hangulatú, regionális bisztrókonyha” akar lenni, könynyed, ám ínyencfogásokkal.
 
Pura Vida
A Pura Vida bisztrót Tapolca Fő terén találjuk. A név szó szerint azt jelenti: „teljes élet”.Ez egy mediterrán stílusú családi bisztró, az Árkosi család vállalkozása, ahol a családfő üzletvezetőként, pincérként dolgozik, az aszszony, Erika kilencéves kora óta főz, Alexandra pedig, a nagylány a pult mögött áll.
 
Sparhelt bisztró
Az év balatoni meglepetése a füredi Sparhelt bisztró a város régi szívében, a városháza melletti üzletházban. Látványkonyha, laza, remek hangulat, a környék válogatott borkínálata és friss, válogatott alapanyagokra építő, modern európai bisztrókonyha. Havonta változó étlap. Főszezonban nyolc órától reggelit is kínálnak.
 
A teljes cikket a Magyar Konyha Online oldalán tudod elolvasni.

Amit eddig nem tudtál a zöldvelteliniről

Július 11. 07:34
Ausztria szőlőültetvényeinek közel 30%-a zöldveltelini, ám nem minden borvidéken eredetvédett a fajta. A Vinoport.hu oldalon megjelenő Zöldveltelini ország című cikk segít eligazodni az osztrák szabályozásban, valamint az osztrák borvidékekre jellemző stílusok között.
 
„Ha friss, fűszeres, ropogós zöld veltelinire vágyik valaki, annak érdemes a Weinviertel borai felé fordulni. Ez a zóna bír a legnagyobb szőlőtermő területtel, és ezen belül is nagy a zöld veltelini aránya, olyannyira, hogy a teljes osztrák veltelinis termőterület fele a Weinviertelben található. Azok, akik a teltebb, gazdagabb, tüzesebb tételeket kedvelik, amennyiben hozzáférhető, érdemes a 2011-es és 2012-es évjáratokat keresniük, míg a filigránabb, savakra hangoltabb borok pártolói a 2013-as és 2014-es tételek mellett tehetik le a voksot.
 
A zöld veltelinik a szüret időpontjától, az évjárattól és a termőtájtól függően számtalan súlycsoportban elkészülhetnek. Könnyedebb tételeit a ropogós savak, az üde, gyümölcsös aromatika jellemzi, majd ahogy nő a beltartalom, a bor szert tehet a közepes test és a határozott savgerinc által egy elegáns stílusra, vagy a teltség, a túlérett illat- és ízvilág és akár a hordós érlelés jegyeinek megjelenése által sűrű, gazdag fehérboros iskola tagjává válik. Érdemes felfedezni ezt a sokszínű világot, amelynek megtapasztalásához alig néhány órát kell csak utazni.”
 
A teljes cikket a Vinoport.hu oldalon tudod elolvasni.

„A rozéhullám az egész világot elmossa”

Július 10. 19:43
Hogyan változott a borvilág az elmúlt egy évben? E kérdés megbeszélése miatt gyűlt össze az OIV (International Organisation of Vine and Wine) hétfőn a német Mainzban. Ezt követően táblázatok és grafikonok hada jelent meg az OIV honlapján.
 
A Vinoport közzétett egy összefoglalót, amelynek bevezetőjében tömören megfogalmazta a lényeget: „Európa lemarad, Kína folytatja a menetelést, miközben a rozét az egész világ egyre gyorsabb ütemben nyakalja.”
 
  • A világ szőlőtermő területei valamelyest nőttek, most összesen 7573 ezer hektáron gazdálkodnak. Az Európai Unión belül csökkennek a szőlőterületek, addig Dél-Amerikában és Ázsiában lassan növekednek. A tavalyi évben Kína a 2. helyen szerepelt a legnagyobb szőlőterülettel rendelkező országok között.
  • Tavaly már 737 millió mázsa szőlő (borszőlő) termett a világon összesen. A fejlődő technológiának és néhány ország kedvező klimatikus adottságainak köszönhetően nőtt a hozam.
  • A termelt bor mennyiségét ezúttal 270 millió hektoliterre becsülték. Európa maradt a topon: Franciaország vezet (46,2m hl), mögötte Olaszország (44,7m hl) és Spanyolország (38,2m hl).
  • 2013-ban 24 millió hektoliter bort ivott meg a világ. Ennek 10 százaléka volt rozé.
A teljes cikket elolvashatod a Vinoport.hu oldalon.

Villányi aranyérem a VinAgora Nemzetközi Borversenyen

Július 10. 16:10
A villányi Günzer Tamás Pincészet 2012-es Bocor Grandior Merlot tétele aranyérmet nyert a XVI. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Gratulálunk!

16. VinAgora Nemzetközi Borverseny 2015BOCOR GRANDIOR MERLOT borunk ARANYéremben részesült! #günzer #gunzertamas...

Posted by Günzer Tamás Pincészete on 2015. július 9.

Megválasztották az idei év bortermelőjét az egri borvidéken

Július 10. 13:06
A XIX. Egri Bikavér Ünnepen július 9-én hirdették ki Az év egri bortermelője díj nyertesét, amelyet idén Demeter Csabának ítéltek oda. Az egri hegyközség tagjai szavaznak minden évben arról, hogy melyik helyi borászt illetheti meg ez a kitüntetés, és ez alapján a hegyközség kilenctagú választmánya dönt végül a díj odaítéléséről.
 
„Jövőre lesz 20 éve annak, hogy a borász átvette és megreformálta a már 1886-tól működő családi birtokot és pincészetet Egerben. „Amit egyik évben megtanultunk, azt a következő évben felülírja a természet. Minden év hoz valami ismeretlent, ezzel meg kell birkózni és elkészíteni újra a jó borokat. Szeretem a kihívásokat, olyan borokat szeretek készíteni, amikre büszke lehetek: a könnyűeket, melyeket bármikor elő lehet venni, kellemesen ihatók, mégis hosszan velünk maradnak. És természetesen ott vannak a nagyok, mert határozottak, érett jegyeket mutatnak, és benne van minden érték és nagyság a mi borvidékünkről” – mondta el Demeter Csaba a Mandiner.hu-nak tegnap Az év egri bortermelője 2014 cím elnyerésekor a XIX. Egri Bikavér Ünnepen az egri Érsekkertben.