Fröccs

Mit együnk a tokaji borokhoz?

Március 10. 19:35
Azért izgalmas ételeket választani tokaji borokhoz, mert esetükben az ízegyeztetés mindkét alapelvét bevethetjük: hasonló ízekkel teremthetünk harmóniát (édes ízű ételekhez magasabb cukortartalmú bor vagy savanykás ételhez savasabb bor), vagy ellentétes ízekkel kiegészítve teremthetünk összhangot (mint a kínaiak édes-savanyú vagy skandináv népek édes-sós ételeinél). Így aztán a Tokaji Március éppen annyira szólhat az ételekről, mint az italokról - írja a Vinoport, ahol az ökölszabályok mellett konkrét menüjavaslatokat is kap az olvasó.

Becsvágyó boregyéniség a Rókusfalvy Sauvignon Blanc 2013

Március 10. 17:31
Komoly, érett fehérbor, amely frontálisan ütközik a fajtával és borvidékkel kapcsolatos elvárásainkkal. Ez nem csalános, bodzás fitneszfröccs, nem reduktív szájsokkoló - írja a Rókusfalvy Sauvignon Blanc 2013-ról a Művelt Alkoholista.
 
„A bor becsvágyó. Egyéniség. Legfeljebb kizárásos alapon lehetne megmondani, hogy ez az a fajta, amiből a szomszédos Nyakasnál vagy éppen a világ túloldalán hiperintenzív gyümölcs- és zöldségkoktélt mixelnek. Sokkal közelebb áll a hordóban érlelt, és itthon kevéssé ismert óvilági klasszikusokhoz (Sancerre és Pouilly-Fumé). Minerális, acélos, krétás, vastag és strukturált. Gyümölcsöt nehezebb találni benne, de nem lehetetlen (citrusok, mangó, sárgadinnye). A savak (csersav is) dolgoznak derekasan, de nem élesek, nem marnak. Nagyon szép szüret lehetett.”
 
A telposztért ide kattints!

Nagyban folyik a magyar gasztronómiai hét Ljubljanában

Március 10. 13:08
A ljubljanai magyar magykövetség, a Magyar Turizmus Zrt. és a Grand Hotel Union közös szervezésében március 7-13. között zajlik az első magyar gasztronómiai hét Ljubljanában. A Gasztroélmények Éve keretében szervezett rendezvénysorozat alkalmával a magyar ízek találkoznak a szlovén ízléssel.
 
A menüsor a „Magyarország – több mint gulyás" üzenettel összhangban készült: a változatos ételekről a Michelin-csillagos Costes étteremből ismert, jelenleg az Aria Hotel csapatát erősítő ismert Bérci Krisztián, valamint Jorg Zupan szlovén séf gondoskodik. A borsort a Pécsi Borozó magazin kiadója, a Vinoliva Kft. állította össze a 2014-es Év Pincészete díjas Koch Borászat, a villányi VinArt Pincészet és a mádi Holdvölgy Pincészet kiváló boraiból. Az ételsort először a média képviselőinek és a szakmai közönségnek mutatják be: március 9-13. között a Grand Hotel Union híres Smrekarjev hram éttermében menüként elérhető a kulináris élmények iránt érdeklődők számára.
 
Budapest, a Balaton és a nyugat-magyarországi termálfürdők kedvelt úti céljai a szlovén turistáknak. Hazánk közelsége, kiváló ár-érték arányú szolgáltatásai, pezsgő kulturális élete mellett a magyar gasztronómia felfedezése további ösztönzést jelenthet a déli szomszédos ország ínyenceinek is.
(Objektív Hírügynökség)

Turistaparadicsom alkohol nélkül?!

Március 10. 11:43
Megtiltotta az éjszakai alkoholárusítást a spanyolországi Mallorca szigetének fővárosa a turisták körében legnépszerűbb hét, főként tengerparti övezetében, és óriási bírságot határozott meg büntetésként a szabályszegőknek, hogy így vegye elejét a csoportos utcai italozásoknak és a randalírozásoknak.
 
Mallorca több üdülővárosával együtt Palma is jó ideje küzd a főként brit és német fiatalokra jellemző viselkedés ellen, amely nemcsak a helyieket, hanem a többi nyaralót is zavarja, és ez sok összetűzést is okozott már az elmúlt években. 
 
A helyi önkormányzat ezért elfogadott egy úgynevezett köztérhasználati szabályzatot, ebben nevesítve azokat a területeket, ahol sem boltban, sem italautomatából, sem mozgóárusoktól nem lehet alkoholt vásárolni éjfél és reggel nyolc óra között.
 
A meghatározott zónákban táblák figyelmeztetnek majd a tilalomra, és növelik a rendőri jelenlétet is. Áprilistól pedig 1500-3000 euró bírsággal sújthatják azt, aki megszegi a szabályokat.
 
Az elmúlt évben az említett hét övezetben összesen 669 rendőrségi eljárás indult a részegeskedők ellen, akik közül nem egy fiatalkorú volt.
(MTI)

Tokaj tarolt az Országos Syngenta Borversenyen

Március 10. 09:10
A Tokaji borvidék borászatai vitték a prímet, a legjobb tizenkét nedűből öt Tokaj térségéből került ki, de jól szerepeltek a 2015-ös évjárat borai is, különösen a rozé - derült ki az idei Országos Syngenta Borverseny eredményhirdetésén szerdán, Siófokon.
 
Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója örömtelinek nevezte, hogy az ország valamennyi borvidékéről jelentős számú, összesen 446 bort neveztek a versenyre. A beérkezett nevezések több mint fele 2015-ös évjáratú volt. Beszámolója szerint tavaly mintegy 58 ezer hektárról szüretelték le a szőlőt. A termés meghaladja a 413 ezer tonnát, amiből a becslések szerint mintegy 2,9 millió hektoliter bor készül. A jégverés sújtotta területek kivételével a borvidékek többségében a tavalyi szezon érett, egészséges, rendkívül szép szőlőt eredményezett, ami a borban is megmutatkozik.
 
Az idei versenyen 273 fehér, 63 rozé, 106 vörös és két-két pezsgő, illetve gyöngyözőbor került a szakértő zsűri elé. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke úgy fogalmazott: "Nagyon színvonalas versenyen vagyunk túl, az elmúlt évek legerősebb mezőnye gyűlt össze".  Kiemelte a 2015-ös borokat; a legjobb tizenkét borból négy ebből az évjáratból került ki. Szólt arról is, hogy a Tokaji-borvidék visszaszerezte első helyét. A vörösborok kategóriájában Eger, Villány és a Szekszárd borászatai jeleskedtek. A tavalyi fehérborok között néhány fajta - a chardonnay és a sauvignon - elmaradt kissé a várakozásoktól, az olaszrizling viszont igen jóra sikerült. Összegzése szerint ha azt mondjuk, hogy a fehérborok összességében jók, a 2015-ös rozék kiválóak lettek. Ez a verseny is bizonyította, hogy a magyar borászok egyre jobbak, bekerültek a nemzetközi élvonalba a rozé tekintetében - tette hozzá.  
 
Az idei borversenyen 16 oklevél, 72 bronzérem, 233 ezüstérem, 113 aranyérem, 9 nagyarany és 3 Quadris elismerést kaptak a borászok. A legjobbaknak járó Quadris-díjakat a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es 5 puttonyos Béres tokaji aszúja, a Hilltop Neszmély Zrt. 2015-ös Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay-je és Balga István 2012-es Béke Egri Superior Cuvée-je érdemelte ki.
(MTI)

Még egy érv az eper mellett

Március 10. 06:23
Lassan megjelenik a korai eper a piacokon, persze a mézédes, hazai finomságra még várni kell, de érdemes tudni, hogy  a földieper antocianinban gazdag természete miatt javíthatja az inzulinérzékenységet. A Molecular Nutrition and Food Nutrition nevű folyóiratban közzétett tanulmány jelenlegi állása alapján az elhúzódó inzulinrezisztencia (IR) megágyazhat a 2-es típusú cukorbetegségnek.
 
Állítólag már napi nyolc átlagos méretű eper javíthatja a szív és az agy egészségét, segíthet kordában tartani a diabéteszt, és néhány tumor kialakulásának az esélyét is csökkentheti - írja az Élelmiszer.hu.

A spenót származási helye: Mars

Március 09. 18:10
Egy kutatás segítségvel bebizonyították, hogy a megfelelő körülmények között a Marson is lehet növékenyet, zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni - írja az Index.hu. A kísérletet a Wageningen Egyetemen végezték el, amelyben a Mars talajához hasonló földben termesztették a paradicsomot, borsót, zabot, spenótot, quinoát, póréhagymát.
 
A többi körülményt nem teremtették meg, a növényeket egy üvegházban termesztették állandó páratartalom, hőmérséklet és fényviszonyok mellett. Ennek oka az, hogy az első növényeket valószínűleg földalatti szobákban fogják termeszteni a Marson is.

Egyre több angolna esik csapdába a Sió-zsilipnél

Március 09. 15:27
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a Sió- zsilipnél kihelyezett angolnacsapda segítségével gyűjti be a vízzel elszökő balatoni angolnákat.
 
A társaság munkatársai remélik, hogy a víz hőfoka hamarosan eléri az angolnák vándorlási kedvét tovább fokozó 7 – 8 Celsius fokot, amikor is tömegesen jelennek majd meg a csapdákban. Az így elfogott halakat értékesítik, amelynek bevételét tógazdaságai fejlesztésére fordítják - írja az Onlinebalaton.hu.
 
A túlnyomórészt olasz piacon értékesített angolna zöme marinált formában kerül a fogyasztók asztalára.

Több mint száz féle sör, koncertek és sörfutás is lesz Békéscsabán

Március 09. 13:32
Békéscsaba június 14. és 18. között, tizenhatodik alkalommal ad otthont a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádénak. A program kísérőrendezvényeként ebben az évben újra megtartják a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítást és Vásárt, amelyen több mint száz magyarországi és határon túli kiállító mutatja be kézműves termékeit Békéscsaba főterén - mondta Szarvas Péter, a város polgármestere.
 
A gasztronómiai seregszemlén a Pécsi Sörfőzde italai mellett a kisüzemi, házi főzdék is bemutatják termékeiket, de lesznek spanyol, cseh, német, angol és szlovák sörök is. A közönség egyebek mellett ribizlis, német fekete, spanyol világos és grapefruitos búzasört is kóstolhat, valamint ki lehet próbálni a szűretlen csokoládésört is, amelyet egy apátsági sörfőzdében készítenek az 1600-as évek óta és amelynek belga étcsoki adja enyhén keserű ízét. Mindezek mellett bemutatkozik Primátor szűretlen búzasöre is, amelyet a World Beer Awards 2013-as versenyén a világ legjobb sörének választottak.
 
Az italok mellett a csülkös ételeknek is komoly szerep jut: június 17-én óriásbográcsban 1000 adag csülökpörköltet készítenek el a szervezők, másnap pedig csülökpörkölt-főzőversenyt rendeznek. A legjobb ételt készítő csapatot 100 ezer forinttal díjazza a zsűri. Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, hogy a versengés során minden évben több mint 140 csapat bográcsában rotyog a pörkölt, amelyet a szervezőktől kapott 4,5 kg hátsó csülökből és zöldségből kell elkészíteni.
A fesztiválon a résztvevőket strandröplabda pálya is várja, de nevezhetnek a sörfutóversenyre is, amelynek különlegessége, hogy frissítő pontjain víz helyett sört kínálnak a futóknak.
MTI