Fröccs

Nem csak Villányban, Pécsen is lesz Európai Bordalfesztivál

Szeptember 10. 18:45
Kétszáz férfi énekes zengi a nemes bor dicséretét a 19. Európai Bordalfesztiválon, amelyet szeptember 25. és 27. között tartanak Villányban és Pécsen.
 
Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy, művészeti vezető szerdán, a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Pécsi Napokhoz kapcsolódó eseményen a svédországi Sandviken Male Choir, az olaszországi Coro Citta di Osiero, az ausztriai Sangerrunde Kritzendorf, a horvátországi Klapa Kastav, valamint a Kodály Zoltán Férfikar és a Bartók Béla Férfikar vesz részt.
 
A bordalfesztivál meghívott vendége Tokody Ilona Kossuth-díjas szoprán és ifj. Sánta Ferenc Kossuth-díjas hegedűművész, Bognár Szabolcs bariton, Muskát András tenor, rajtuk kívül a Pannon Filharmonikusokat, a Zengő Együttest és a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekart is láthatja, hallhatja a közönség - tette hozzá.
 
Kitért rá, hogy a bordalfesztivál megnyitóját szeptember 25-én, pénteken tartják a villánykövesdi Batthyány Pincében. A férfikarok este negyed héttől borászatoknál adnak nyilvános pincekoncerteket, ezután a villányi Diófás téren lépnek fel.
(MTI)
 
A fesztivál gálaestje másnap este hét órától a pécsi Kodály Központban lesz, az eseményre ezer embert várnak.
 
A férfikarok vasárnap délelőtt a Villány-Siklósi Borúton koncerteznek, délután három órakor pedig Pécsen, a Széchenyi téren sorra kerülő Bor és Dal Ünnepe elnevezésű rendezvényen, várhatóan több ezer érdeklődő előtt lépnek fel.
 
A fesztvált 1993 óta rendezik meg, ötletét a bordalok páratlanul gazdag zenei kincse mellett a kitűnő borairól is híres pécsi és villányi borvidék, továbbá az adta, hogy a férfikari éneklés világszerte bátorításra szorul, a férfikari mozgalomnak a hivatalos versenyek mellett szüksége van egy felszabadult, baráti hangulatú fesztiválra is.
 
Lakner Tamás utalt rá, hogy a bordalfesztiválokon eddig négy földrész 32 országának mintegy négyezer énekese hozta el Baranyába "nemzeti kultúrájának borhoz kapcsolódó értékeit", segítve ezzel a kultúrák közötti párbeszédet, művészeti együttesek együttműködését.
 
Az idei eseményhez kapcsolódóan szeptember 26-én délután fél öttől a pécsi Kodály Központban rendezik az 5. Villányi Prémium Bormustrát, ahol villányi borászok huszonkét, kiemelkedő minőségű cabernet franc borát mutatják be.

Kóstolj fajtajelleges rajnai rizlinget a Balatonról!

Szeptember 10. 15:06
A 2013-as Gesztenyés Rajnai rizling az egyik kiemelkedő tétele Légli Ottó balatonboglári pincészetének. A bor jól párosítható ételekhez, az éttermek borlapjain hamar találkozunk vele. De a rizling fajtajelleget is remekül tükrüzi. A Művelt Alkoholista így írt a tételről:

„Az illat hűvös karaktere, törékenysége, az íz játékossága az, ami szokatlanul telibe találja a műfajt. A színek, a gazdagság már kevésbé van ott (vagy akár a 2011-es magasságában), mégis, az összkép stimmel; az én érdeklődésemet már ezzel képes volt fenntartani. Tanulmányozandó darab. Csontszáraz, a vége amolyan 2013-as módra kicsit nyers – fél-egy év érlelés a javára válhat.” 

Mindenki szépeket mondott a borfesztivál megnyitóján

Szeptember 10. 12:14
Megnyílt az idei, immár 24. Budavári Borfesztivál. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a megnyitón elmondta, hogy a borkultúra Magyarországon a rendszerváltás után nagy fejlődésen ment keresztül, amely során a minőség elsődleges szemponttá vált, többek között az új szabályozásoknak is köszönhetően. Szólt arról is, hogy „A nemzetközi fesztiválok sorában az egyik legkiemelkedőbb minősítéssel rendelkezik a magyar gasztronómiai fesztiválok közül elsőnként”.
 
Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a magyar szőlő-és borgazdaság az elmúlt negyed században nagy utat járt be, a minőség fejlődése „szemünkkel, orrunkkal és ízlelőbimbóinkkal egyaránt kitapintható”.
 
Zilai Zoltán fesztiváligazgató hangsúlyozta: a megszokott programválasztékát több olyan eseménnyel bővült az idén, amelyek a bor ismeretéről szólnak és interaktív játékokkal, valamint foglakozásokkal kiegészülve kínálnak szórakozási lehetőséget az érdeklődőknek.
 
Szerdán és csütörtökön borpárok megismerése nyílik lehetősége a borkedvelőknek. Felhívta a figyelmet a Taste of Hungary: Magyarország ízei című kiadványra, amelyben a legreprezentatívabb magyar borkínálatot gyűjtötték össze.
 
Öt napon át a borok mellett kulináris élmények, gazdag kulturális és zenei program szórakoztatja az érdeklődőket. Csaknem 50 produkciót mutatnak be a Borfesztivál színpadán. Fellépnek a világzene legkedveltebb magyar együttesei, a népzene, a néptánc és a dzsessz képviselői - mondta.
(MTI)

Áder tegnap átment inni a szomszédba

Szeptember 10. 07:57
Áder János évről évre ellátogat a Sándor-palota szomszédságában megrendezett Budavári Borfesztiválra. A köztársasági elnök ezúttal többek között a Tokaj Kereskedőház standjánál kóstolt. Az esetet így látta Szigetváry Zsolt, az MTI fotósa:
 
Áder tegnap átment inni a szomszédba
Áts Károly a Tokaj Kereskedőház főborásza, Zilai Zoltán fesztiváligazgató és Áder János köztársasági elnök

Kapcsolat lehet a túlzott sófogyasztás és az elhízás között

Szeptember 10. 06:19
Napi szinten egy grammal növelt sóbevitel körülbelül 25 százalékkal gyarapítja az elhízás esélyét - írja a The Daily Meal a Hyprtension című, orvosi szakfolyóiratban publikált tanulmány forrásai alapján. A tudósok sejtése szerint a só feltehetőleg megváltoztatja az anyagcserét, amivel negatívan befolyásolhatja a zsír felszívódását a szervezetben.
 
Az értekezés megállapította, hogy a túlsúlyos, illetve elhízott vizsgálati alanyok vizeletmintáiban az egészséges testsúlyú emberekéihez viszonyítva magasabb volt a sótartalom. „Az eredmények arra utalnak, hogy a sófogyasztás az elhízásnak az energiabeviteltől független, potenciális rizikófaktora” – írja a csapat a Hypertension hasábjain.
 
(Forrás: Élelmiszer.hu)

Itt a szezonja a mustméznek

Szeptember 09. 19:29
„Ez a sűrű, fanyar-savanykás, mégis kicsit karamellás ízű szirup annyira jó dolog, hogy ha tehetném, mindenre rákenném” - írja az Origo.hu oldalon megjelent cikk szerzője a mustmézről, vagy más néven pekmezről.
 
„Az eljárás lényege, hogy a mustot nagyon alacsony lángon, sűrűn kevergetve, lassan az ötödére kell elforralni. A szőlőlé magas cukortartalma képezi ezt a sűrű állagot. Az eredeti receptben a főzés végén sütőtökdarabokat szórtak a lekvárrá sűrűsödött mustba.”
 
Mire jó a mustméz?
Salátaöntetnek, sajtra, pirítósra kenve, méz helyett süteményekbe, húsok ízesítésére.

Milyen íze van a Japán Búzasörnek?

Szeptember 09. 15:38
A Horizont sörfőzde terméke a Japán Búza, amely egy szűretlen búzasör, ami japán Sorachi ace komlóval készült. A Borravalo.hu oldalon így írnak róla:
 
Félbarna, illatában édes, virágos jegyek, kis gyantával. Ízre lágy, barack, trópusi gyümölcsök, mangó, licsi, kis szegfűszeg, propolisz, citrusos jegyek, ízében csak egy kis komlósság, füst, kis arabfűszeres beütés. Nem kirobbanóan citrusos, de nem is gejl édesfűszeres, jól egyensúlyoz a kettő határán. Kevés a szénsav, és kevés, nem tartós a hab, (bár lehet hogy rosszul öntöttem) lágy, krémes textúra. A lecsengésben nem túlzó a keserűség, populáris, szerintem igen könnyen szerethető sör. (5,8%)

A Szekszárdi Szüreti Napok közel sem csak a borról szól

Szeptember 09. 13:30
Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén rendezik Szekszárdon a Szüreti Napokat, az ország egyik legfontosabb borvidékének ünnepe azonban közel sem csak a borról szól. A szüret hagyományosan fontos esemény a borvidéken, ennek megfelelően a leglátványosabb program a szombat délutáni szüreti felvonulás; a menetben megjelennek a szüreti hagyományok, színpompás népviseletek, néptáncegyüttesek is. A felvonulás után választják meg a Béla király téri színpadon a „Szüret Táncos Párját”, akik a következő évben a rendezvény arcai lesznek.

A szeptember 17-én kezdődő fesztivál négy napja alatt a borvidék legjobb pincéi kínálják boraikat a Borudvarban: kiváló alkalom ez a kóstolásra, legyen szó az elmúlt évek Év Bortermelőiről, Vida Péterről és Dúzsi Tamásról, vagy akár a borvidéket meghatározó többi pincéről. Egyre több termelő bora kerül az új Szekszárd-palackba – érdemes megkóstolni ezeket a kadarkákat, kékfrankosokat és bikavéreket, mert a szándék szerint ezek a borok hűen képviselik a szekszárdi fajtákat és termőterületet.

A Borudvaron kívül is rengeteg érdekes program várja a látogatókat: hagyományőrző kézműves vásár, boroscímke-, fotó- és autókiállítás, színes családi programok vezetik fel az esti koncerteket, ahol idén fellép a Csík zenekar Rúzsa Magdival, a Kiscsillag, a Kerekes Band, és a rendezvény vasárnap este zárul az Irigy Hónaljmirigy koncertjével.