Fröccs

Ők minden boros rendezvény trolljai

Február 11. 19:37
A Borszakkör blog szedte össze a borkóstolók, -fesztiválok legkellemetlenebb alakjait. Mindre csípőből tudunk példákat mondani! ;)
 
Nézzünk néhányat!
 
  • A vegyi csapás: Egész parfümfelhőt fújt magára. 30 m-es környezetében lehetetlen bort kóstolni, mert semmilyen illatot nem érzel.
  • A szőrszálhasogató: Minden borral van valami baja, fintorog az ételekre, nem ízlik neki az ásványvíz, kifogásolja a papírtányérok vastagságát, a kukák számát, a poharak formáját, a közönség összetételét, a helyiség szellőzését, és ezért végigmorogja az estét. Vajon miért jött el?
  • A kötéltáncos: Olyan magas sarkú cipellőben jött, amihez már józanul is jogsi és bukósisak kéne. Pár pohár után veszélyesen kileng, csak a kísérőjébe kapaszkodva tud közlekedni. Végül egy taxi megmenti, otthon meg úgyis hamar vízszintesbe kerül.
  • Tanár Úr: Hogy, hogy nem, meghallotta, miről beszélgettetek, és ne vedd zokon, de ki kell javítson a kérdésben, aminek ő természetesen messzemenőkig a szakértője. Majd lead egy érzelmektől túlfűtött előadást a szőlő fenológiai fázisairól. Értelmének ragyogó fényében végül talán kiviláglik az is, hogy miért volt számára megmosolyogtatóan helytelen, hogy szederillatot éreztél abban a Merlot-ban.
  • Az eltévedt: Ő igazából nem szereti a bort, úgyhogy megkeresi a pálinkás meg a sörös standot, és ott iszik. De legalább jól érzi magát.
  • A kidobhatatlan: A szervezők kedvence: a rendezvény végén elkéri a bontott palackokat a kiállítóktól, és az üres asztalokon ülve morzsapartit rendez. Csak akkor hajlandó elhagyni a helyszínt, amikor azt már gyakorlatilag elbontották.

És akkor a kenguru átugrált a borról a sörre!

Február 11. 13:47
A mindenki által ismert Casella család által alapított ausztrál Yellow Tail, mostantól nemcsak a boros üvegeken, hanem a sörös üvegek címkéjén is megtalálható az Egyesült Államokban. A Yellow Tail, szinte a nulláról indulva, erős marketingstratégiával a legnagyobb brand-ek közé pozícionálta magát, aminek köszönhetően az Egyesült Államok legjelentősebb importbora lett. 

A cég jelenlegi terve, a kézműves sörök piacának meghódítása. Egy olyan kézműves sört akarnak létrehozni, amely ízeiben és zamataiban tükrözi mindazt a napsütést és életérzést, ami Ausztráliához köthető - nyilatkozták a vállalat képviselői. Természetesen ehhez elengedhetetlen a kenguru, a Yellow Tail megjelenése a címkéken. 
 
És akkor a kenguru átugrált a borról a sörre!
 

Szlovéniában még a szökőkútból is sör folyik!

Február 11. 11:15
Zalec, egy kis szlovéniai város, ami rendkívül híres komló ültetvényeiről, nem hiába kapta a „zöld arany völgye” elnevezést. 
 
A polgármester nyélbe ütne egy fejlesztési projektet, ami egy sör szökőkút felépítését tenné lehetővé. A szökőkút nemcsak turisztikai látványosság lesz, hanem az oda látogatók különböző szlovén sörök közül válogathatnak, ám nem ingyen. A turisták 3 különböző 30 centiliter sörnek megfelelő mennyiséget fogyaszthatnak összesen 6 Euróért - írja a Thedrinksbusiness.com

A szökőkút finanszírozását a városi tanács és magánszemélyek adományai biztosítják. A terveknek több ellenzője is van, akik úgy gondolják, hogy az adományokból befolyt pénzt, hasznosabb célra is lehetne fordítani. Mivel a polgármester  kétharmados többséget élvez, nem is kérdés, hogy a projekt megvalósul-e. A tervek szerint a szökőkút költsége megközelítőleg 350.000 Euróba kerül majd. 

Birsből lesz az Év Pálinkája

Február 11. 09:54
Az ország kereskedelmi főzdéi idén is elkészítették közös pálinkaházasításukat, amelybe az Év Pálinkája 2016 versenyen kiválasztott tíz legjobb birspálinka kerül.
 
2016. február 10., Budapest – Lezárult a pálinkafőző szakma szimbolikus összefogását jelképező Év Pálinkája 2016 verseny. A zsűri döntése alapján ezúttal a Márton és Lányai, a Zimek, a Nobilis, a Cruxx, a Békés, a Gyulai, a Csalló, a Schiszler, a Tokaj Spirit, és a Spiritus Primus pálinkafőzdék tételei kerülnek az Év Pálinkájába.
 
A versenyen a tételek kiválasztása a nemzetközi szabványoknak megfelelő húsz pontos rendszerben történt. A szakértők vakkóstolás során választották ki a házasítás gerincét adó párlatot, majd a többi tétel hozzáadásával díszítették. A pályázatra januárig lehetett jelentkezni és mintákat beküldeni. A kész termék több hónapos pihenés után sorszámozott díszüvegben kerül  kereskedelmi forgalomba.
 
Magyarország pálinkafőzdéi 2011 óta készítik el az Év Pálinkáját, igazodva a Budapesti Pálinkafesztivál gyümölcs tematikájához. A cél az adott év gyümölcsének és a belőle készülő pálinkák sokszínűségének bemutatása. Magyarországon négy birsfajta közismert, a legelterjedtebbek a Bereczki és a Konstantinápolyi.

Ettől a dugóhúzótól tuti izomlázad lesz

Február 11. 07:33
És kell hozzá némi türelem is. Viszont kétségkívül stílusos.
 

The Corkscrew - Rob Higgs

Közzétette: 亗 Dr. Emporio Efikz 亗 – 2016. január 14.

Az olaszrizlingről szól a hétvége Csopakon

Február 10. 20:31
Több mint harminc pincészet olaszrizlingjeit ízlelhetik meg Csopakon a szombati Olaszrizling Szerintünk kóstoló látogatói, miután a termelők összegezték a fajtával kapcsolatos tapasztalataikat.
 
A rendezvény úgy indult hét évvel ezelőtt, hogy Jásdi István meghívta magához Csopakra borász kollégáit, barátait, hogy közösen vitassák meg az olaszrizlinggel kapcsolatos kérdéseket - idézte fel az Olaszrizling Szerintünk főszervezője.
 
Pintér Zsolt hozzátette: később már olyan sok termelő, szakíró, borkedvelő szeretett volna csatlakozni ehhez az akkor még zárt fórumhoz, hogy négy éve ennek a kiterjesztése mellett döntöttek.
 
Pénteken a borászok idén is zártkörű kóstolón beszélik meg a fajtával, a legutóbbi évjárattal, a telepítéssel, a klónokkal, az árpolitikával kapcsolatos tapasztalataikat, másnap azonban a szélesebb közönség számára is sétáló kóstolót tartanak a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Pincészetben.
 
A rendezvényen olyan szakmai szereveződések tagjai is szép számban képviseltetik magukat, mint a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció, és két felvidéki termelő is érkezik.
 
A szervezők a helyszínekre való eljutáshoz és a pincék közötti közlekedéshez is buszjáratot biztosítanak.
 
Ezen a hétvégén a környék számos étterme, cukrászdája is az olaszrizlingre komponál menüket, süteményeket, több szálláshely pedig csomagajánlatokat állított össze - hívta fel a figyelmet Pintér Zsolt.
 
Jásdi István borász felidézte, hogy hét évvel ezelőtt kollégáival még abban sem értettek egyet, vajon az olaszrizling - az ország egyik legnagyobb területen termesztett fehérszőlőfajtája - alkalmas-e másnak, mint fröccsbornak, az elmúlt hét év eredményi azonban meggyőzték őket arról, hogy az olaszrizlingből egészen különleges minőségű borok is készülhetnek például a Balatonon, a Somlón és Egerben.
 
Az olaszrizling a világ nagy boraihoz mérhető, úgynevezett terroirbor, azaz tökéletesen megmutatja a termőhelyet; könnyed, elegáns és mégis összetett, nagyon izgalmas fajta - hangsúlyozta.
 
Jásdi István elmondása szerint az olaszrizlingnek a vele csupán névrokonságban álló rajnai rizlinggel szemben például nagy előnye, hogy annak általában némi maradékcukorra is szüksége van a hatalmas savai mellé, az olaszrizling harmóniái azonban már alacsonyabb koncentrációnál is szépen megmutatkoznak, és a mai gasztronómia éppen az ilyen harmonikus borok felé megy.
 
Kezdetben olaszrizlinget csak az alsó szegmensben lehetett eladni, mert sokáig a nyugati fajtákat magasabbra értékelték a magyar fogyasztók. Most azonban már Budapesten is évek óta külön kóstolókat szerveznek az olaszrizlingnek, és a piacon is a helyi fajták felé fordult a figyelem - hangsúlyozta a borász, hozzátéve: sokszor tapasztalják, hogy a régebben irsai olivért vagy cserszegi fűszerest fogyasztók közül is sokan eljutottak az olaszrizlinghez.
(MTI)

Észak-Korea sörrel próbálkozik

Február 10. 17:59
Kim Dzsong Un diktatúrája azt tervezi, hogy márkaépítésbe kezd, és nem sokára kozmetikai termékekkel és saját sörrel jelenik meg a nemzetközi piacon.
 
A kommunista országban az utóbbi években a tervgazdálkodást egy piacorientáltabb gazdaságpolitika kezdi felváltani. „Kim Dzsong Un hatalomra lépése óta rengeteg változás tapasztalható. Nyugati stílusú éttermek és kávéházak nyíltak, az utcákon pedig egyre több taxi közlekedik” – idézi a Magyar Idők Dzsong Ho Kim dél-koreai kutatót.
 
A CNN hírcsatorna értesülései szerint Phenjan olyanokon gondolkozik, hogy a közeljövőben a fővárosban síparadicsomot és vidámparkot is létre hoznak (- ahol tuti fel lehet majd ülni a Szocialista Szellem Vasútjára). :)
 

Borászati szeminárium lesz Budafokon

Február 10. 16:52
2016. február 24-én a Soós István Borászati Szakképző Iskola Tangazdaságában borászati technológiákról szóló előadásokat hallgathatnak az érdeklődők.
 
A neves technológiaszállítók nemzetközi szakemberei és hazai egyetemi oktatók által tartott előadások elsősorban az erjesztés és az almasavbontás részletkérdéseit vizsgálják, de az egyes technológiákkal készült borok kóstolására, valamint egyéni tanácsadás kérésére is lehetőség nyílik.
 
A rendezvényen való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött. A részletes program itt található.