Fröccs

Örülhettek idén a villányiak

November 13. 11:48
A Villányi borviéken az átlagosnál nagyobb mennyiségű szőlőt szüretlhettek, amelynek minősége is kitűnő volt. Becslése szerint 2014-hez képest 10-15 százalékkal több szőlő termett. „Abszolút jó évjáratot tudhatunk magunk mögött" - fogalmazott Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára azzal kapcsolatban, hogy szinte teljesen véget értek a szüreti munkálatok a villányi borvidéken.
 
A bortermelők október második felében szüretelték a borvidék kiemelt fajtájának tekintett cabernet franc-t, amelyet idéntől „Villányi Franc" néven hoz forgalomba több helybéli pincészet. A borvidék jó minőségű területein a szőlő már a szokásosnál egy-két héttel korábban elérte az ideális érettséget - mondta Nagy Gergely.
 
A hegybíró tájékoztatása szerint egyedül a legkésőbbi időpontban, október végén szüretelt cabernet sauvignon fajta esetében nehezítette a munkát, hogy rövid időn belül körülbelül száz milliméter csapadék hullott a térségben.
 
Nagy Gergely megjegyezte, a szőlő szerencsére nem sínylette meg a csapadékos hideg időjárást, amiben a gazdák megelőző növényvédelmi munkáinak is szerepe volt. A hegybíró szerint a jelenlegi, az évszakhoz képest meleg időjárás nem okoz gondot növényvédelmi szempontból. A gazdák a szüret utáni időszakban úgynevezett lemosó permetezéssel próbálják elejét venni, hogy a kórokozók, kártevők megtelepedjenek a szőlőnövényen.
 
Nagy Gergely a 2016-os évjárat szempontjából legfontosabbnak nevezte, hogy a tél folyamán faggyal járó tartós hideg legyen. „A hideg bármilyen növényvédelemnél többet ér a szőlőbetegségekkel szemben" - összegzett.

(forrás: MTI)

Hatalmas összegű támogatást kapott a Balaton régió

November 13. 09:10
A Balaton üdülőrégió stratégiai céljainak megvalósításához nagy összegű forrást rendelt. Erre nem volt példa a rendszerváltás óta  - mondta Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke Balatonfüreden. A 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban több mint 300 milliárd forint jut a balatoni térség fejlesztésére.
 
A kormánydöntésről a kabinet, valamint a kiemelt üdülőkörzet országgyűlési képviselői együtt tartottak sajtótájékoztatót. Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár úgy fogalmazott, soha ekkora nagyságú forrással nem gazdálkodhatott még az üdülőövezet, mint most.
 
A régió olyan régi álmai valósulhatnak meg, mint a balatoni körvasút, a bringaút fejlesztése, a Sió-zsilip és a Sió-csatorna rekonstrukciója, vagy az aktív turizmus széleskörű fejlesztése, és olyan fontos beruházások valósulhatnak meg, amelyek helyzetbe hozzák a vállalkozásokat - tette hozzá.
 
(Forrás: MTI)

Miben rejlett a Dobos torta újszerűsége?

November 13. 06:42
A Dobor-torta 1884-ben született meg, amely lázba hozta Budapest módos ínyenceit - írja Csíki Sándor Food&Wine gasztroblogján.
 
A Dobos-torta újszerűsége leginkább abban állt, hogy a kész piskótamasszához még olvasztott vajat kevertek, amitől az krémszerűbb, a tortalapok pedig porhanyósabbak lettek. Öt lapot kell betölteni kakaós, vaníliás vajkrémmel. Legfelülre baracklekvár kerül, amit karamellizált cukormázzal vonnak be. A receptet Dobos C. József a Budapest Székesfővárosi Sütők, Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének 1906-ban adta át.
 
A torta eredeti receptjét a Food&Wine oldalán olvashatod el.

Itt egy kisfilm a frissen nyílt bormúzeumról

November 12. 19:11
A Világörökségi Bormúzeum fiataloknak és idősebbeknek egyaránt vonzó állomás lehet egy tokaji látogatás alkalmával. A tárlatot úgy állították össze, hogy abban minden korosztály megtalálja azt, ami neki érdekes. 

A Világörökségi Bormúzeum azzal a szándékkal nyílt, hogy ne csak egy legyen a számos kiállítóhely közül, hanem ez legyen az a központ, amit mindenki látni akar, aki Tokaj-Hegyaljára érkezik.
 

Magyar származású cukrász a király Angliában

November 12. 17:14
A magyar származású Jennifer Melanie Ziemons négy tortával indult két kategóriában, a Cake International bírái pedig négy arany minősítéssel jutalmazták alkotásait.
 
Jennifer eredménye azért is különleges, mert csupán idén januárban kezdett el cukormasszából süteményeket készíteni. Februárban és májusban indult először cukrászversenyen, azonnal aranyat nyert. Ez a mostani a harmadik megmérettetése, ahol szintén az ő süteményeit ítélték a legjobbnak. Az első két cukrászversenyt Magyarországon szervezték - írja a Turizmus Online.

Tudj meg többet a földimogyoróról!

November 12. 15:48
Gyakran fogyasztunk földimogyorót, mégis keveset tutunk róla. Íme pár dolog, amit érdemes tudni a csemegéről:
  • A magok fele arányban zsiradékot és hozzávetőleg harminc százalékban tartalmaznak fehérjét.
  • Zsírsavai nagy hasonlóságot mutatna az olívaolajéval. 
  • Dél-Amerikából származik.
  • Az inkák a halottak mellé is helyeztek néhány darabot, hogy segítség őket a túlvilágon.
  • A világ földimogyoró-termésének kétharmadából olaj készül.
  • A legnagyobb feldolgozó országok India és Kína.
  • A földimogyoró valójában a hüvelyesek rendjébe tartozik.
(Forrás: Origo.hu)

Ez a pincesor egyedülálló világon - videó!

November 12. 12:42
Mesebeli hangulat fogadja a Hercegkútra, a Gomboshegyi pincesorra érkező látogatót. A három szinten, egymás fölött elhelyezkedő pincék bejáratai vidáman néznek északnyugatra az őszi napsütésben.
 
Rák József, Hercegkút polgármestere a nem mindennapi pincesorról, Kovács Péter, Obzidián Bormanufaktúra tulajdonosa pedig a fejleszéti tervekről mesélt kameránknak.
 

A klímaváltozás már a söripart is befolyásolja

November 12. 11:00
Belgium híres főzdéje a Cantillon, már 1900 óta tradicionálisan készít sört, ám évről évre nehezebb ezt megvalósítaniuk a klímaváltozás miatt. A gyár vezetője, Jan-Pierre Van Roy azt nyilatkozta, hogy a nagy meleg miatt már hiába várnak az erjedésre - írja az Origo.hu.
 
A Brüsszel melletti Pajottenland régióra jellemző a lambic sör, amely sajátos ízével sok ínyenc kedvence: a spontán erjedésű különlegesség sem aromáival, sem gyártási módszerével nem hétköznapi. A Cantillon főzde nyilatkozata nem túl bíztatóak a sör jövőére nézve. „Éjjel is túl meleg van, a közel kilencven fokon kiengedett sörlének 18-20 fokra kéne hűlni, de a meleg éjszakák miatt ez nem történik meg – ehhez -3 és 8 Celsius közötti levegő lenen az optimális.” – mondta Jan-Pierre Van Roy.
 
A belga főzőmester szerint egyértelműen érezhető a klímaváltozás: „A nagyapám még október közepén kezdte az erjesztést, amit május végéig folytatott. 15 éve csinálom: csak november elején kezdünk és hamarabb is kell befejezni. Az idei ősz azonban minden eddiginél melegebb.”

„A biodinamikus borok egyéniségek”

November 12. 09:18
Ifjabb Franz Weninger az elsők között volt hazánkban, aki biodinamikus művelésmódra tért át. A Fertő-tó közelében gazdálkodó osztrák borásztól érdemes kérdezni a művelés témájával kapcsolatban. Közeledik a Mitiszol Fesztivál, már csak kettőt kell aludni és megkóstolhatod ezeket a borokat, amelyek teljesen mások a megszokottól. Miért mások? Ifjabb Franz Weninger válaszol:
 
A biodinamika az egyediséget erősítő folyamat, tehát a biodinamikus borok egyedibbek, ha úgy tetszik egyéniségek, amelyek magukon viselik a szőlész és a borász személyiségét is. Úgy érzem a saját boraim bizonyos értelemben hasonlítanak rám és élettel teliek.
 
Ifjabb Franz Weningerrel készült teljes interjút itt tudod elolvasni!