Fröccs

Rekordot döntöttek a cseh sörfőzdék

április 08. 19:46
Rekordmennyiségű 20,076 millió hektoliter sört főztek tavaly a csehországi sörgyárak, amely a növekedő exportnak köszönhető. A csehországi sörfogyasztás mérsékelt csökkenése négy éve tart. Ezen kívül emelkedik az otthoni fogyasztott, tehát a palackozott sörök forgalma is - így foglalható röviden össze a cseh sörgyárak szövetségének közleménye.
 
Folytatódott tavaly az a trend is, hogy a csehek egyre inkább a drágább és jobb minőségű söröket kedvelik. A hagyományos kocsmákban csapolt sörök általában olcsóbbak és kevesebb alkoholt tartalmaznak, mint a jobban fogyó palackozott, erősebb és drágább sörök.
 
Folyamatosan emelkedik az alkoholmentes sörök fogyasztása is, tavaly ez tette ki az összfogyasztás 5 százalékát. Tíz éve még ez a mutató 2,5 százalékos volt.
 
A Csehországban főzött sör 20 százaléka külföldön fogyott el, elsősorban az európai uniós országokban nőtt az érdeklődés a cseh sörök iránt. A szankciók következtében jelentősen visszaesett az oroszországi kivitel, amely korábban a cseh sörök komoly piacának számított. A legtöbb cseh sört tavaly Szlovákiában itták meg. Szlovákia ezen a téren első ízben megelőzte Németországot.
(MTI)

Felpezsdül az élet a Várkert Bazárnál

április 08. 17:55
Április 7-én megnyílt a Bazaar Eclectica étterem a Várkert Bazárban, amelyet csaknem 100 millió forintos beruházással épített ki az üzemeltetője. 
 
Kulturális, közlekedési és gasztronómiai szempontból is fontos helyszínné kívánják tenni a Várkert Bazárt, mondta el az étterem megnyítóján a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára. 
 
L. Simon László kiemelte, hogy a Várkert Bazár mára igazi rendezvényközponttá vált: a legutóbbi szombaton például 30 ezer látogatót fogadtak, akik közül ezren a kiállításokra is belépőt váltottak. 
 
L. Simon László elmondása szerint EU-s pályázatban is vállalt cél továbbá, hogy a Várkert Bazár gasztronómiai szempontból is izgalmas helyszín legyen. Már működik egy delikát üzlet, egy éven belül szeretnék megnyitni a cukrászdát, egy hete pedig elindult a Várbazár étterme.
 
Pál Krisztián, a Bazaar Eclectica étterem ügyvezetője és Tisza Lajos, a melegkonyháért felelős vezető elmondták, a rendezvénytérben 40-45 főt, az Öntőház udvarra néző teraszon pedig akár 150-200 főt is vendégül tudnak látni. 
 
Az executive séf saját tanyáján nevel kecskét, mangalicát, szárnyasokat, az étteremben így nem lesz állandó étlap, csak friss alapanyagokból készített napi ajánlat. A borlapon elsősorban magyar termelők tételei szerepelnek, de számos proseccót, cavát és champagne-t is tartanak - közölték az étterem vezetői. 
(MTI)

Kutyabarát strandok a Balatonnál

április 08. 14:51
Idén nyáron már három balatoni strandra is leviheted a kutyádat, ha nem szeretnéd otthon hagyni. Fonyód, Balatonboglár és Zamárdi is kutyabarát üdülőhely lesz. A településen több kutyafuttatót létesítenek, de egy kutyastrandtól sem zárkózna el Zamárdi - írja az Onlinebalaton.hu.
 
A Zamárdiban Batthyány téren, a 7-es főút túloldalán épül fel a 20 x 15 méteres, másfél méter magas kerítéssel bekerített, két kapuval rendelkező kutyafuttató. Ezt a város a saját költségéből készítteti el, kísérleti jelleggel. A tervek szerint június elejére készülhet el, és ha beválik, akkor még két helyszínen terveznek ugyanilyet.

Magyarország is képviseltette magát a Nemzetközi Borturisztikai Konferencián

április 08. 11:46
„Minden üzlet a tudásról és a kapcsolatokról szól” - talán ez a legfontosabb üzenete az idei borturisztikai konferenciának, amelyet a katalán fővárosban, Barcelonában rendeztek meg. Április 7-én zárta kapuit a 8. IWINETC (International Wine Tourism Conference).

A három napos rendezvény első két napján húsz különböző érdekfeszítő előadást lehetett hallgatni többek között a borvilág régi-új desztinációiról, például Indiáról, Görögországról, Romániáról, a katalán kézműves sörökről, a social média új kihívásairól és természetesen a cavakról. 
 
Magyarországot két cég is képviselte előadással. A Wine a’More Travel Utazási Iroda Tokaj bemutatóval és tokaji borok kóstolójával kápráztatta el a közönséget, melyet a Magyar Turizmus Zrt. és a borászatok is támogattak. A lehetőségek ezernyi tárházát bemutató előadás teltházat vonzott, mely után a szerencsés résztvevők a Szent Tamás Pince, az Oremus Pince, a Holdvölgy Pincészet és a Tokaj Kereskedőház, száraz, késői szüretelésű és aszú boraival ismerkedhettek meg. E mellett a Taste Hungary Kft. borturisztikáról tartott előadást. 
 
A konferenciát B2B workshop követte, melyen a résztvevők személyesen cserélhettek egymással információt. 
 
A rendezvényen több, mint 45 országból, közel 300 borturisztikában érdekelt cég képviseltette magát.
  
A rendezvény fő támogatója, a Katalán Idegenforgalmi Hivatal mindent megtett résztvevők kényelméért, és azért, hogy nemzeti italuk, a cava ismertségét és presztízsét növelje. Ennek érdekében több pincészet is bemutatkozott, a legnagyobbaktól (Freixenet, Torres) a kisebbekig (Llopart, Villafranca). Penedes és környéke tökéletes célpont azoknak a turistáknak, akik a bort nem csak a gasztronómiával, de a kultúrával, a történelemmel és az aktív kikapcsolódással akarják ötvözni. 
 

Egri sikerek a világ legnagyobb jótékonysági borversenyén

április 08. 09:22
Két egri pincészet is kiválóan szerepelt a New York államban megrendezett Finger Lakes Nemzetközi Borversenyen, amely a világ legnagyobb jótékonysági borversenye.
 
Több mint negyedszázadnyi ország közel 4 ezer bora között mérettettek meg a magyar borok is, amelyeket Master of Wine-ok és más szakértők bíráltak el. A borverseny bevételeiből rákos gyerekek táboroztatását szervezik.
 
Idén Magyarországról egyedül a Matias Pincészet hozott el aranyérmet jégborával, ám az Egri Borvidék összesen öt ezüstéremmel lett gazdagabb. Az Egri Borvár – Tóth Ferenc Pincészet 2014-es évjáratú Egri Leánykája, a 2013-as évjáratú Egri Bikavér és az Egri Bikavér Superior, valamint a St. Andrea Szőlőbirtok 2014-es Napbor Egri Cuvée-je és a 2013-as Áldás Egri Bikavér bora kapta meg a nemzetközi viszonylatban is magasan jegyzett borverseny szép elismerését.

11 pazar borszálloda Magyarországon

április 07. 18:33
Ez a 11 szálloda kihagyhatatlan úticél, ha boros hétvégét tervezel. A Travelo.hu összegyűjtött néhány hazai borászatot, amelyekhez álomszép hotel is tartozik. 
  • Kristinus Vinotel, Kéthely
  • Liszkay Borkúria, Monoszló
  • Laposa Birtok, Badacsony
  • Konyári Vendégház, Balatonlelle
  • Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
  • Crocus Gere Bor Hotel, Villány
  • Ermitage Bock Hotel, Villány
  • Hotel Merops Mészáros, Szekszárd
  • Hilltop Borhotel, Neszmély
  • AÉS Borterasz, Borkemping és Venyige Spa, Eger
  • Gróf Degenfeld Kastélyszálló, Tarcal
 
A listát persze lehetne folytatni. Kimaradt a kedvenced? Küld el a Travelo.hu-nak!
 

90 ezer üveg spanyol bort öntöttek ki francia gazdák

április 07. 15:58
Megtámadtak több spanyol kamiont a francia gazdák egy dél-franciaországi ellenőrzési pontnál, és kiöntötték az általuk szállított 90 ezer üveg bort - írja az Origo.
 
A gazdák ezzel a drasztikus megoldással tiltakoztak a szerintük „egyenlőtlen versenyhelyzet” miatt, amit a spanyol borok alacsony ára okoz a francia piacon.
 
A spanyol kormány válaszul behívatta a francia nagykövetet, és ígérete szerint az Európai Bizottság felé is jelzi a történteket. A francia borkészítők szakszervezetének elnöke azonban további tüntetéseket ígért, nemcsak a spanyol, hanem az olasz konkurencia ellen is.
 
Franciaországban már régóta elégedetlenek a gazdák az olcsó import bor miatt, amely véleményük szerint nemcsak a minőséget, hanem a megélhetésüket is veszélyezteti. 

Szepsy István, aki "szeretet alapú" borászatot művel

április 07. 14:26
„A szőlőtő és a szőlővessző, az ember és a természet, a borász hite és gondolkodása nem választható el az általa készített boroktól” - vallja Szepsy istván, mádi borász. A nemzetközi borvilágban is elismert szakemberrel Szikora Réka készített interjút az Új Ember hetilapban:
 
„– A nem megfelelő minőségű termést vagy le sem szüreteljük, vagy olcsóbban értékesítjük, illetve szelektálunk az egyes évjáratok között. Mindez természetesen hatással van az anyagi helyzetünkre, az életszínvonalunk alakulására is. A szellemiségünk megőrzését fontosabbnak tartjuk a materiális javak gyarapításánál, s ezzel párhuzamosan gazdagodik, mélyül a lelki és szellemi életünk is.  A minőségelvű gondolkodás azt is jelenti, hogy egyre mélyebb összhangot tudunk teremteni a természettel, a teremtett anyagi világgal. Erre alapozzuk a „marketingünket” is. A borászatban megnyilvánuló gondolkodásmódunk az egész családra kihat, a gyerekeink is e szerint nevelkedtek.(...)
 
Hogyan látja: elismerik a munkáját vagy – ha úgy tetszik – a „láthatóvá vált szeretetét”?

– Az évek során fokozatosan leváltam a nagyvállalatokról, a kereskedőkről, a szövetkezetekről, az újságírókról, és egyre önállóbb lettem. Rég­óta hiányzik belőlem a versenyszellem, nem akarom azt sugallni, hogy többek vagy jobbak lennénk bárkinél. Egyszerűen csak arról van szó, hogy Tokaj a teremtésnek egy olyan szeglete, amelyet teljes szépségében illik gondozni és továbbalakítani. Az ember azért él a földön, hogy a Teremtőtől kapott világot továbbértelmezze és alakítsa. De a változás csak lépcsőről lépcsőre, kőről kőre mehet végbe. A legfontosabbnak azt tartom, hogy az útkeresésünk során merjünk hallgatni az érzéseinkre, és mindezt tudatosan tegyük.”
Forrás: Ujember.hu