Fröccs

Sörfesztivállal ünnepel Szeged

Augusztus 18. 11:58
Fúvószenekari találkozóval, kézműves sörfesztivállal és látványos showelemekkel tarkított tűzijátékkal készülnek a szervezők az ünnepi hétvégére Szegeden.
 
Az államalapítás ünnepe köré szervezett programok csütörtökön kezdődnek a Tisza partján.
 
Augusztus 18. és 21. között a RakpartFeszt - Kézműves Sörünnepen harminc főzde több mint 150-féle sörét kóstolhatják meg az érdeklődők, a magyar mellett többek között cseh, belga, ír és spanyol ízek közül lehet válogatni. A jó hangulatról a Gypo Circus, Freddie, azaz Fehérvári Gábor Alfréd, a Tom White and the Mad Circus és a Pannonia AllStars Ska Orchestra gondoskodik.
 
A belvárosban a SzegedART keretében fúvószenekari koncertekre invitálják az érdeklődőket. Gyimóthy Zoltán, a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar karmestere elmondta, hogy csütörtökön Kiskunmajsáról érkeznek zenészek, pénteken a vásárhelyi katonazenekart és a Fricsay Ferenc Fúvószenekart hallhatják az érdeklődők, szombaton a mórahalmiak lépnek fel, míg vasárnap egy csaknem száz tagot számláló zenekar érkezik Kínából Szegedre.
 
A hétvége csúcspontja a szombati tűzijáték lesz - mondta a Pyro Maxx Kft. ügyvezető igazgatója. Bácskai Dániel elmondta, hogy tűzijáték-musicallel készülnek, ami azt jelenti, hogy a zene hangulatát, lendületét és ütemét figyelembe véve robbannak majd a rakéták. A negyed órás show része lesz a Belvárosi hídról leömlő görögtűz és egy tűzijátékból kirajzolódó Szeged-felirat a Tisza fölött. Ez utóbbi 25 méter széles és 35 méter magas betűkből rajzolódik majd ki.
(MTI)

Bortanfolyam jelentkezés mellé most Borfesztivál belépőjegy jár!

Augusztus 18. 08:23
Bortanfolyam jelentkezés mellé most Borfesztivál belépőjegy jár!
Fotó: Szigetváry Zsolt
 
Budapest legpatinásabb borfesztiváljának és a legelső boriskolájának együttműködése keretében, aki most iratkozik be a Borkollégium bármely őszi tanfolyamára, Budapest Borfesztivál belépőjegyet kap ajándékba!
 
Az akció az első 100, szeptember 4-én éjfélig jelentkező érdeklődőnek jár és a Bevezetés a borkóstolásba, az alap-, közép-, felsőfokú bortanfolyamra, a Borról komolyan, a Borgasztronómia, a Buborék világ és a Bormarketing és értékesítés képzésre egyaránt érvényes.
 
A jelentkezők a borfesztivál belépőjegyeket a tanfolyamdíj kiegyenlítése után vehetik át és ha több tanfolyamra jelentkeznek, több jegyet kapnak ajándékba!
 
A részletekért ide kattints, a Facebook esemény pedig itt érhető el, csatlakozz te is a Borkollégiumosokhoz! ;)

A görögdinnye zöldség, vagy gyümölcs?

Augusztus 17. 15:19
Ha botanikussal beszélünk, ő azt fogja állítani, hogy a görögdinnye gyümölcs, mert a virágzás után a növény magházából fejlődik ki és megtartja a magokat.
 
A zöldség bármi más, amelyet a növény egyéb részeiből fogyasztunk, mint a spenót, amelynek a leveleit vagy a sárgarépa, amelynek a gyökerét fogyasztjuk el.
 
Az amerikai Oklahoma államban ugyanakkor 2007-ben bejelentették, hogy a görögdinnye az ő hivatalos zöldségük - írja az Élelmiszer.hu.
 
A görögdinnye voltaképpen a tökfélék családjába tartozik, akárcsak a sütőtök, amelyhez így szoros rokoni kötelékek fűzik. Ráadásul a zöldségfélékéhez hasonló termesztési rendszerben „állítják elő”. A kulináris felhasználása sem tér el nagyon a zöldségekétől.
 
A lényeg, hogy ugyan a görögdinnyét gyümölcsként esszük, bizonyos aspektusokból akár zöldségnek is lehetne nevezni...

Hétvégére visszatér a nyár!

Augusztus 17. 12:13
Holnap a Dunántúlon gyakran lesz erősen felhős az ég, és szórványosan valószínű zápor. A Dunától keletre a sok napsütést csak néha zavarják felhők, csak elvétve alakul ki gyenge csapadék. A csúcshőmérséklet 27 fok körül alakul - írja a Köpönyeg.hu.
 
Pénteken már csak elszórtan fordul elő nyári zápor, zivatar, 25 és 31 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.
 
Hétvégén pedig még rétegfelhős lehet az ég, de napközben sok napsütés ígérkezik. Kicsi az esély csapadékra. Országos hőség, igazi strandidő várható 30-34 fokos értékekkel, csakúgy, mint vasárnap, amikor délelőtt marad a napos, meleg, nyugodt idő. Délután aztán - egy közeledő hidegfront hatására - zivatarok pattannak ki, több helyen jégesőt és viharos szelet okozva. 34 fok körüli tikkasztó meleg lesz.
 

Jó hírek Tokajból

Augusztus 17. 08:31
Egészen pontosan Erdőbényéről, ahol a Béres Szőlőbirtok és Pincészet működik. A szőlő lassan ráfordul az érés utolsó szakaszára, és a fürtök - amint a pincészet által posztolt képen is látszik - csodálatosak. Már alig várjuk, mi készül belőlük! :)
 

Mindeközben a Borkollégiumban

Augusztus 16. 18:44
Mindeközben a Borkollégiumban
 
Javában épül a Borkollégium új főhadiszűllása a Podmaniczky utcában. Álmennyezet, gipszkarton, vadonat fürdőszobák, térkő, ilyenek. Három terem, professzionális körülmények. Hamarosan mutatunk többet! :)

Válás miatt marad szakács nélkül a Michelin csillagos étterem

Augusztus 16. 15:42
Veszélybe került egy népszerű brit étterem Michelin-csillaga, de nem az ott felszolgált fogások minőségének hirtelen romlása, hanem személyes okok miatt: válik a séf.
 
Steve Drake 2004-ben feleségével, Serinával alapította vendéglőjét a Surrey grófságbeli Ripleyben. A Drake's innovatív konyhájáról és miliőjéről lett híres, egy György-korabeli udvarházban működik, gyönyörű kert veszi körül. Sikerét a világhírű Michelin-kalauz szakértői is elismerték, "kifinomult, határokat feszegető fogásaiért" csillaggal tüntették ki.
 
A séf és felesége viszont háromévi különélés után nemrég beadta a válókeresetet, a vagyont pedig közös megegyezéssel úgy osztják meg, hogy az étterem a nejé marad, a 43 éves Steve Drake pedig a házaspár másik érdekeltségét, a The Anchor gasztropubot kapja meg, szintén Ripleyben. A vendéglő így viszont alig három hét múlva Michelin-csillagos szakácsa nélkül marad, noha az elismeréssel hivatalosan a felszolgált ételt, nem a séfet jutalmazzák. 
 
"Meglehetősen nehéz, idehúz a szívem és a lelkem. Itt nyertem el a Michelin-csillagot, nehezen mondtam le róla. De rá kellett jönnöm, hogy bár mind a ketten ragaszkodtunk hozzá, a legjobb módja annak, hogy továbblépjek, az, ha lemondok az étteremről" - idézte a The Daily Telegraph brit napilap honlapja a férfit. 
 
Steve Drake egy út menti étteremben kezdett főzni iskolás korában. Később Marco Pierre White, az új brit konyha fenegyereke volt a mestere.
 
A válással járó változásról szólva elmondta, a Michelin-kalauz tisztában van a helyzettel. "Újra ki kell érdemelnem a csillagot, ahogy mindenkinek minden évben". Az, hogy az étterem megtartja-e, októberben, a legújabb kiadvány megjelenésekor derül ki. 
 
A Nagy-Britannia száz legjobbja közé sorolt Drake's jövője a helybélieket is izgalomban tartja és aggodalommal tölti el, az étterem sikere és az iránta való nagy érdeklődés ugyanis más üzleteknek is jót tett. Serina Drake nem tudja, hogy megmarad-e a minősítésük, de hangsúlyozta, hogy az új séf három éve dolgozik náluk, és nagyon is felkészült arra, hogy átvegye a stafétabotot. 
 
Steve Drake távozásának híre azzal a nem várt következménnyel járt, hogy az elkövetkező hetekre már telt ház van az étteremben. "Most, hogy tudják, elmegyek, gondolom mindenki úgy van vele, hogy kipróbálja a konyhát, amíg még én főzök" - vélte a séf. 
(MTI)

Ecet helyett ajánlják a zöld szőlő levét

Augusztus 16. 12:23
Ecet helyett ajánlják a zöld szőlő levét
Zöld szőlő szüret
 
De szódával higítva, üdítőként is fantasztikus!
 
A verjus-t, vagyis a zöld szőlő levét a középkorban az egyik legelterjedtebb savanyító anyagként használták.
 
Ezt a tradíciót szeretnénk újra éleszteni, ezért fürtválogatáskor leszedett, még zöld szőlő levét kipréseltük, és palackba zártuk. Íze különleges gyümölcsös, citrusos aromájú, használatát citrom, vagy ecet helyett ajánljuk - olvasható Gere Attila Pincészetének honlapján.

A tehenek nem tévednek!

Augusztus 16. 08:27
Remek dolog a legelés - legalábbis ez derül ki az Agrárszektor írásából.
 
A vadspenót például a háziasított társához hasonlóan ehető, ráadásul több mint háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a boltokban kapható változat – idézi a lap a Global Mailnek nyilatkozó Leda Meredith-et, a vadon termő, ehető növények specialistáját.
 
A mángold szintén ehető növény - ezt már többen tudják, de azt kevesebben, hogy az árnyékkedvelő hosták igénytelenek, formáik és színeik változatosak, és szárukat a spárgához hasonlóan érdemes grillezni vagy párolni. A szürethez nem kell lerontanunk a növény díszítőértékét sem; az új, külső hajtásokat a talajhoz közel lemetszve friss zöldséghez juthatunk, az idősebb belső levelek pedig hamarosan elfedik a vágások helyét.
 
Az árnyékliliomok mellett más dísznövényt is érdemes megkóstolni azoknak, akik nem allergiásak a virágporra: ehető például az orgona, és a sásliliom virágzata, a magnólia bimbói és a borókafélék termése is, sőt az utóbbiból akár gin is készülhet…