Fröccs

Szánts úgy, mint régen nagyapáink

Június 04. 06:33
Ilyet is régen láttunk, hogy lóval szántják a szőlőben a sorközöket. Heimannéknál így végzik a munkát a kadarka tőkék között.

Több hetes előkészítés után végre megérkezett Robi a paci , és gazdája, hogy felszántsa nekünk a kadarka sorközeit..... mint valamikor régen.

Posted by Heimann Családi Birtok on 2015. június 3.

Új gasztropiac nyílik

Június 03. 20:45
Fino névre elkeresztelt gasztropiac nyílik Törökbálinton, amelynek célja, hogy a gasztronómia új központjává válljon nemcsak a napi bevásárlók, hanem a vendéglátóhelyek, szállodák részére is. Előre láthatólag 2016 őszén adják át a Fino gasztropiacot.
 
A Törökbálint, Tó utca 4. szám alatti telek az „arany háromszögben”, három autópálya, az M0, M1, és az M7 találkozásánál közvetlen lehajtóról autóval, illetve tömegközlekedéssel, vonattal és buszokkal is megközelíthető - írja az Élelmiszeronline.hu
 
4300 m² alapterületen több mint 100 üzlethelyiség, kis- és nagykereskedések, háztáji, kistermelői, kézműves és bio áruk, hungarikumok és nemzetközi specialitások várják majd a vásárlókat. A különleges gasztronómiai kínálat mellett a helyi étkeztetésről jól ismert streetfood szolgáltatók gondoskodnak majd. A piac népszerűsítését rendszeres fesztiválokkal és szakmai napokkal segítik. A 15 m² mérettől induló üzletek tulajdonjoga kerül értékesítésre, így bérleti díjat nem kell majd fizetni.

Meg kell mutatni a termőhelyi adottságokat

Június 03. 18:16
Orsolyák Attila nevével egyre többen találkozhattak, elsősorban a nagy tokaji borkóstolókon. Az Istenhegy Kisbirtok tulajdonosa és borsza elsőször Budapestről művelte területeit, de mostanra már elköltözött a fővárosból az ültetvényei közelébe. Célja a „Tokaji borvidék dűlőiből származó, magas szintű, egyedi borok készítése az évjárat adta lehetőségek figyelembe vételével”.
 
„A pincéhez jelenleg mádi (Szent Tamás) és rátkai (Istenhegy) területek tartoznak, de Attila folyamatosan keresi a borvidék általa izgalmasnak tartott dűlőiben a bővülés lehetőségét. A termékpaletta az évjárat adottságaihoz igazodik, a kis méretekből adódóan nincs kialakult állandó szortiment, cserébe különleges, egyedi borok vannak.” - írja a Borrajongó. A cikk szerzője látogatást tett a pincészetnél, ahol kóstolójegyzeteket is készített, amelyet itt olvashatsz el.

Syrah évjáratváltás Villányban

Június 03. 15:49
A Jachfall Bormanúfaktúrának pincéje Kisjakabfalván található, amely a Villányi borvidék része. A borászatnál évjáratváltás történt, és megjelent a 2012-es syrah. Az új tétel ismét a gyümölcsös syrah-k táborába tartozik.

Megérkezett a Syrah 20122011 után itt van a 2012-es ami ismét a gyümölcsös Syrah-k táborába tartozik.Árad belőle a...

Posted by Jackfall Bormanufaktúra/ Winery on 2015. június 1.

Ez a szomorú valóság a magyar gasztronómiában?

Június 03. 12:53
Az elmúlt években nagy fejlődésen ment keresztül a hazai gasztronómia. Egyre több budapesti és vidéki étterem nyújt kulináris élményt a vendégek számára. De sajnos vannak olyan példák, vendéglátóhelyek, amelyek nem emelik a magyar gasztronómia színvonalát, sőt. A Food&Wine oldalon megjelent cikkben Csíki Sándor beszámol hétvégi élményéről.
 
Hagyomány újragondolva” hirdeti magáról büszkén az út mellett álló hely „Falatalbuma” rossz minőségű, elkeserítő kinézetű, évtizedes lemaradást mutató ételfotókkal. Az újragondolt, korszerűsített ételek fotóját látva maradunk inkább olyan ételeknél, amelyeket akár jól is készíthetnek. (...) Egyértelműen hiányzik a kulináris intelligencia, hiányzik a tudás, a világ ismerete, a nyelvismeret, hiányzik a jó alapanyag is, de az alapanyagra nehéz lenne mindent ráfogni.” A bejegyzést itt olvashatod tovább.

Ez a fotó nyert az Etyeki Piknik pályázatán

Június 03. 11:22
Az Etyeki Piknik fotópályázatot hirdetett, amelyen Rada Enikő alábbi képe szerepelt a legjobban. Figyelem, a hétvégén újra Etyeki Piknik, lehet fotózni és persze borozni is :)

Fotópályázatunkat nyerte az alábbi képpel: Rada EnikőGratulálunk neki és az összes többi pályázónak!Akik most nem...

Posted by Etyeki Piknik on 2015. június 2.

Itt van a világ 50 legjobb éttermének listája

Június 03. 06:31
Június elsején kihirdették a világ 50 legjobb éttermének listáját, és ünnepélyes díjátadó keretén belül átadták az elsimeréseket Londonban. A lista élén 2015-ben a spanyol El Celler de Can Roca áll.
 
Az 50 legjobb:
1.   El Celler De Can Roca, Girona, Spain
 2.   Osteria Francescana, Modena, Italy
 3.   Noma, Copenhagen, Denmark
 4.   Central, Lima, Peru
 5.   Eleven Madison Park, New York, USA
 6.   Mugaritz, San Sebastian, Spain
 7.   Dinner by Heston Blumenthal, London, UK
 8.   Narisawa, Tokyo, Japan
 9.   D.OM, Sao Paulo, Brazil
 10.  Gaggan, Bangkok, Thailand
 11.  Mirazur, Menton, France
 12.  L'Arpège, Paris, France
 13.  Asador Etxebarri, Atxondo, Spain
 14.  Astrid y Gastón, Lima, Peru
 15.  Steirereck, Vienna, Austria
 16.  Pujol, Mexico City, Mexico
 17.  Arzak, San Sebastian, Spain
 18.  Le Bernardin, New York, USA
 19.  Asurmendi, Larrabetzu, Spain
 20.  The Ledbury, London, Britain
 21.  Le Chateaubriand, Paris, France
 22.  Nahm, Bangkok, Thailand
 23.  White Rabbit, Moscow, Russia
 24.  Ultraviolet, Shanghai, China
 25.  Fäviken Järpen, Sweden
 26.  Alinea, Chicago, USA
 27.  Piazza Duomo, Alba, Italy
 28.  The Test Kitchen, Cape Town, South Africa
 29.  Nihonryori Ryugin, Tokyo, Japan
 30.  Vendome, Bergisch Gladbach, Germany
 31.  Restaurant Frantzen, Stockholm, Sweden
 32.  Attica, Melbourne, Australia
 33.  Aqua, Wolfsburg, Germany
 34.  Le Calandre, Rubano, Italy
 35.  Quintonil, Mexico City, Mexico
 36.  L'Astrance, Paris, France
 37.  Biko, Mexico City, Mexico
 38.  Amber, Hong Kong
 39.  Quique Dacosta, Denia, Spain
 40.  Per Se, New York, USA
 41.  Mani, Sao Paulo, Brazil
 42.  Tickets Bar, Barcelona, Spain
 43.  Borago, Santiago, Chile (joint 42nd with Tickets Bar)
 44.  Maido, Lima, Peru
 45.  Relae, Copenhagen, Denmark
 46.  Restaurant ANDRE, Singapore
 47.  Au Plaza Athenee, Paris, France
 48.  Schloss Schauenstein, Furstenau, Switzerland
 49.  Blue Hill Farm, New York, USA
 50.  The French Laundry, Yountville, USA
 
További részleteket itt találsz.

Tibi atya bölcs

Június 02. 21:50
Ezúttal a szőlő és a pénz kapcsolatára világít rá:
 
Tibi atya bölcs