Fröccs

Szeretik a borászok 2015-öt

Október 15. 13:34
A nyári hőhullámok ellenére jó évet könyvelhetnek el az idén a borászok, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint kifejezetten emlékezetes évjárat lesz a 2015-ös - írta a Világgazdaság csütörtökön.
 
Tornai Tamás a lapnak elmondta: a hőség ugyan néhol megbarnította a bogyókat, de ez számottevő kárt nem okozott a szőlőültetvényekben. Az idei évjárat várhatóan jónak számít majd, a leszüretelt szőlő mennyisége is több lesz a vártnál, a szokásosnál mintegy 10 százalékkal magasabb a termésátlag. A tavalyi, viszonylag kevés szőlőt produkáló évvel összehasonlítva még nagyobb az idei ugrás, hiszen körülbelül egyötöddel több szőlőből készülhet bor, mint 2014-ben.
 
A HNT elnöke úgy véli, bár az elmúlt években a minőségi bor kínálata nagyobb ütemben nőtt, mint a kereslet, jó üzletpolitikával el lehet adni a mostani bőséges termésből készült bort is. Kiemelte: a borexport értéke az idén mintegy 20 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál, ráadásul úgy, hogy közben az export átlagárak szintje is emelkedett. 
 
Megjegyezte, hogy a belföldi kereslet is átalakulóban van. Nőtt az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, minőségi borok fogyasztása, míg a földrajzi jelölés nélküli borok forgalma csökkent, és az importé is visszaesett.
(MTI)

Dinamikusan növekszik a budapesti turizmus

Október 15. 12:44
Továbbra is úgy tűnik, hogy rekordévre számíthat Budapest turizmusa – ezt mutatják az agusztusi és az év első nyolc havi KSH adatok.
 
Idén augusztusban Budapesten 7,6 százalékkal több belföldi vendég 1,4 százalékkal több éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, míg a külföldi vendégek száma 12,1 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig ezzel az aránnyal megegyezően, 12,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest - írja közleményében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ.
 
A kereskedelmi szálláshelyek teljes vendégforgalma augusztusban 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a fővárosban. Az év első nyolc hónapjában 9,6 százalékos volt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák növekedése a múlt év azonos időszakához képest, a belföldi vendégek forgalma 2,8, a külföldieké 10,5 százalékkal emelkedett.
 
Augusztusban 389 ezer külföldi vendég közel 985 ezer vendégéjszakát töltött budapesti kereskedelmi szálláshelyeken. Az Egyesült Királyságból érkezők 25, az Egyesült Államokból beutazók forgalma 17,4 százalékkal emelkedett, az orosz vendégek által eltöltött éjszakák száma viszont 6,9 százalékkal csökkent az előző év augusztusához képest. Kiemelkedő emelkedést mutat viszont Budapest tekintetében közel a teljes skandináv és balti régió országaiból érkezők száma.
(forrás: Turizmus Online)

Drágábbak lesznek a 2015-ös borok

Október 15. 10:17
7-10 százalékos áremelésre lehet számítani az idei termésű boroknál. Erre azért lesz szükség, ugyanis a borászatoknak a tavalyinál jóval többet kell fizetniük a szőlőért.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa egyeztetéseket kezdeményezett annak érdekében, hogy a borkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat tájékoztassa a kialakult helyzetről. Az áremeléseket a borászatoknak az idei új borok megjelenése után, illetve a következő évre szóló értékesítési tárgyalásokon kellene érvényesíteniük - írja az Agrárszektor.hu.
 
A borászati cégek az idén 80-150 forintos kilónkénti árakon vásárolják fel a szőlőt annak ellenére is, hogy a 3 millió hektoliteres várható termés közel 20 százalékkal meghaladja a tavalyit. 
 
Tornai Tamás, a HNT elnöke szerint a szőlőárak idei növekedéséhez hozzájárult, hogy vissza lehetett szorítani az árletörő hatású, gyenge minőségű importborokat. Több borvidéken azonban az is stabilizálja az árakat, hogy egyre szorosabb integráció épül ki a szőlőtermelők és a bortermelők között. A HNT a szőlő- és bortermelői integrációt – ágazati szintű megállapodással – tovább kívánja fokozni a közeljövőben – tette hozzá a szervezet elnöke.

A bikavér egri vagy szekszárdi?

Október 15. 06:43
Eger és Szekszárd között állandó a „küzdelem”, hogy melyik borvidék használhatja jogosan a bikavér nevet. Bár szerencsére ez már inkább csak a borkedvelők körében vita, mert a két borvidék termelői elfogadják a névhasználat feltételeit. A rendelkezésre álló történelmi források azt mutatják, hogy a kifejezés először Szekszárdon bukkant fel. De a bikavér kifejezés általános megnevezése volt a mély színű boroknak.
 
Vesztergombi Csaba, szekszárdi borász a bikavér hovatartozásának kérdésére így válaszolt: Nincs itt semmi féle vita… a Bikavér az szekszárdi! A viccet félretéve, az első írásos emlék 1846-ból Garay János tollából való, a „Szegzárdi bordal” című versében tesz említést a Bikavérről. Bár volt már olyan vásárlónk, aki „szekszárdi egri bikavért” keresett.
 
A Vesztergombi Pincészet Bikavér borát a Veritas Borkereskedésnél vásárolhatják meg!
 
Vesztergombi Csaba
 

Virtuális séta az egri szőlőben és pincében

Október 14. 18:11
A Gróf Buttler borászat videójával egy virtuális sétára invitálja a borkedvelőket. A helyszín a szőlő és a borászat. 2 perc kikapcsolódás! :)

Tegyetek egy virtuális sétát a birtokon és pincészetben!

Posted by Gróf Buttler Borászat on 2015. október 7.
 

Szurkolj a legjobb hazai fiatal szakácsoknak!

Október 14. 15:28

Október 18-án, vasárnap minden érdeklődöt szeretettel várnak a METRO Gasztroakadémián, ahol megrendezésre kerül a Bocuse d’Or utánpótlásverseny döntője. Az esemény elsődleges célja, hogy a fiatal szakácsok és tanulók közül, szigorú szakmai szempontokat figyelembe véve, segítőket találjon a Bocuse d’Or döntőjébe jutásért induló versenyzők soron következő megmérettetéseihez. A jelentkezőknek a megadott életkoron (20-22 év) kívül többek között olyan szempontoknak is meg kellett felelniük, mint a folyékony angol nyelvtudás vagy az állóképesség.
 
A versenyre a METRO Gasztroakadémián kerül sor, ahol a résztvevőknek két feladattal – egy számukra már ismert versenytémával: Saláta bevert tojás és baguette, illetve egy titkos nyersanyagkosár tartalmából a helyszínen összeállított főétel és mártás elkészítésével – kell az ismert séfekből, illetve a gasztronómiai szakma képviselőiből álló zsűrit elkápráztatniuk. Az egész ország gasztronómiai fejlődését dicséri, hogy a 12 ifjú versenyző között ugyan úgy találunk Budapestről, mint vidékről érkezőket.  A versenyzők névsora a következő:

  • Barna Zsanett
  • Csécs Bence
  • Jándi Lőrinc
  • Kosztics Bianka
  • Krebán Klaudia
  • Lotz András
  • Pozsár Bence
  • Sándor Lőrinc
  • Szabó Kevin
  • Szász Kristóf
  • Tatár Márk
  • Tóth Attila

A verseny időpontja és helyszíne: 2015. október 18. vasárnap 09:00-17:00
METRO Gasztroakadémia - 2041 Budaörs, Budapark, Keleti 3.
 
Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület Facebook oldalán további részleteket találsz.
 

 

Még négy termék felkerült a hungarikumok a listájára

Október 14. 12:20
Október 13-a óta már a debreceni páros kolbász, a fröccs, a bajai halászlé és az alföldi kamilla virágzat is a hungarikumok közé tartozik. Ezzel a négy magyar termékkel 54-re duzzadt a hungarikumok listája.

A debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű étel, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig - hangzott el az október 13-án megrendezett sajtótájékoztatón.
 
Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter reményét fejezte ki: ez a döntés is hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni régi ízvilágával még jobb, még kedveltebb legyen.
 
Az pedig, hogy a 200 éves fröccs - amelyből 50-60-féle ismert - bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti - fűzte hozzá.
 
Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente - ecsetelte a földművelésügyi miniszter, a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezve a negyedik új hungarikumot, a kamilla virágzatot.
 
A Magyar Értéktárba került a szerencsi csokoládé
 
Fazekas Sándor elmondta azt is, hogy a debreceni tanácskozás döntése alapján a Magyar Értéktárba került a szerencsi csokoládé, ezzel 127-re nőtt az értéktárban lévő termékek száma.
 
Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője bejelentette: képviselőcsoportjuk kezdeményezi hazai elkülönített fejlesztési forrás létrehozását annak érdekében, hogy a hungarikumok igazi piaci szereplőkké válhassanak itthon és külföldön egyaránt.
 
A város szeretné elérni, hogy másik nevezetes terméke, a debreceni mézeskalács is felkerüljön a hungarikumok listájára - mondta Papp László, Debrecen polgármestere.

(forrás: MTI)

Íme a 2014-es Kódex borok listája

Október 14. 10:13
2015. október 12-én került sor a Csopaki Kódex Dűlőbor Bírálatra és Termőhelyi Mustrára a csopaki Márgában. Dr. Mészáros Gabriella (AIWS), Bálint László (AIWS), Harmath Csaba (AIWS) és Roznik Ferenc (Gault&Millau) a 2014-es évjárat tételeit bírálták.
 
A nehéz évjárat miatt a szokásosnál kevesebb termelő nevezte borát, de 2014 kihívásaihoz képest szép tételek készültek. A korábbi évjáratok dűlősei pedig megmutatták, hogy vétek korán felbontani őket - számol be az eseményről a Csopaki Kódex a Facebook oldalán.
 
Íme a 2014-es Kódex borok listája
Forrás: Csopaki Kódex Facebook oldala
 
Nevezett borok száma: 29
Kódex védjegy-jelölt tételek száma: 8
 
Kódex védjegyet szerzett borok:
- Petrányi Szitahegy 2014
- Homola Hajnóczy 2014
- Csiszár Szil 2014
- Söptei Nagykút 2014
- Fekete Hegyalja 2014
 
A Termőhelyi Mustra legmagasabb pontszámú, Terroir díjas tételei:
- Hamvas Nagykút 2013
- Szt Donát Kishegy 2012

Disznótoros kolbászfesztivált rendeznek Budapesten

Október 14. 06:31
Október 16-18. között százféle, háztáji kolbászt lehet kóstolni a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ahol második alkalommal rendezik meg a disznótoros kolbászfesztivált.
 
A fesztiválon legalább százféle kolbász közül lehet majd választani, mind olyan háztáji kolbász, amelyeket a boltokban nem forgalmaznak. Az eseményen közvetlenül a termelőktől lehet megvásárolni az ínyencségeket - mondta el az esemény sajtótájékoztatóján Kiss Tamás főszervező.
 
Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke kedvcsinálóként elmondta, hogy a kolbászon kívül más disznótoros ételeket is meg lehet kóstolni. Délelőttönként böllérek és mészárosok hagyományőrző népviseletbe öltözve mutatják be a disznóvágás és -feldolgozás folyamatát, és azt is, hogy miként zajlott száz évvel ezelőtt egy disznóvágás.
 
A pénteken kezdődő fesztivál családi programok, borkóstoló és három zenei színpad is várja a fesztiválra ellátogatókat.
 
Kiss Tamás elmondta: a tavalyi rendezvényre mintegy 20-22 ezren váltottak belépőt. Az eseményről kiadott tájékoztatóban a szervezők úgy fogalmaztak: a következő hétvégén „a főváros fog eljönni a fővárosba”, hiszen a kolbász fővárosa érkezik meg az ország fővárosába.
Forrás: MTI