Fröccs

Több mint 4 tonnás süteményt sütöttek

április 14. 16:00
Igaz, a neve nem olyan bizalomgerjesztő, a Kambodzsában készült ételt ugyanis ragacsos rizssüteménynek hívják.
 
Az óriási tekercset az Angkor Sankranti Festival 2015 megünneplésére készítették, és bekerült a Guinness-rekordok közé. 
 
A süti öt méter hosszú, egy méter átmérőjű és 4,04 tonnás változatának elkészítése 45 órába telt. A süteményhez egy tonna ragadós rizst, 507 kilogramm disznóhúst, 499 kilogramm babot és ugyanennyi kókuszkrémet, 15 kilogramm sót, 4 kilogramm cukrot, 3 kilogramm borsot és 26 kilogramm fokhagymát használtak fel.
 
A száz séf és segédjeik közreműködésével készített óriástekercs becsomagolásához 333 kilogrammnyi banánlevélre és 375 kilogrammnyi zsinórra volt szükség.
 
A világrekorder harapnivalót Angkorban állítják keddtől csütörtökig, a khmer újévi ünnep alkalmából.
 
(MTI)

A Mokos Pince is érmet nyert a Portugieser du Monde-on

április 14. 11:17
Gratulálunk!
 

A Portugieser du Monde versenyen ezüst érmesek lettünk! :-)

Posted by Mokos Pincészet on 2015. április 11.

2018 májusától az osztrák vendéglátóhelyeken is betiltják a dohányzást

április 14. 09:45
Általános dohányzási tilalom lép életbe az osztrák vendéglátóipari egységekben is 2018 májusától. A vendéglátóhelyeken kívül a dohányzás tilos lesz majd a vásárcsarnokokban, a klubhelyiségekben és a sátoros szabadtéri eseményeken is, nem vonatkozik viszont a tilalom a szállodákra. A hotelekben kialakíthatnak dohányzóhelyiségeket, amelyekben azonban sem ételt, sem italt nem szabad majd felszolgálni.
 
A több mint 144 ezer tagot számláló vendéglátóipari szakszervezet, a Vida üdvözölte a döntést, és reményét fejezte ki, hogy a legtöbb vendéglátóhely már 2018 előtt dohányfüstmentessé teszi a helységeit.
(MTI)

Itt a reklám, ami miatt az olaszok kiakadtak a McDonaldsra!

április 14. 07:05
Pert fontolgat egy olasz pizzaszövetség a McDonald's ellen a cég egyik reklámja miatt, mert a reklámban arra utal a gyorsétteremlánc, hogy az olasz gyerekek jobban szeretik a hamburgert a pizzánál.
 
 
Eduardo Pagnani, Nápoly egyik leghíresebb pizzériájának társtulajdonosa „istenkáromlásnak nevezte” annak a felvetését is, hogy a gyerekek jobban szeretnék a hamburgert a pizzánál. Az Origo.hu azt írja, hogy ha az olaszok megnyerik a pert, akkor olyan tanfolyamokat indítanak majd, amelyeken az ételekről tanulhatnak a gyerekek.
 
A McDonalds azt nyilatkozta, hogy nem állt szándékukban a pizzára támadni, szerintük még a nápolyi pizzaszakácsok is legalább egyszer elvitték a gyermekeiket egy McDonald'sba...

Ettől nagyon büdös és nagyon egészséges leszel

április 13. 20:57
Évente egyszer érdemes elvégezni a fokhagyma-elixír kúrát, amely javítja a vérkeringést, de meszesedés, érszűkület ellen is javasolt - írja az Élelmiszer.hu.
 
A recept a következő: öt citromot és harminc gerezd fokhagymát kell összeturmixolni, 11 deciliter vizet felforralni, s a lobogó vizet a masszára önteni.
 
A kúra alatt naponta körülbelül 20 milliliter fokhagyma-elixír fogyasztása javasolt, amely egy éven át fejti ki jótékony hatását. Arról nem szól a cikk, hogy amíg az ember szedi a fokhagymás anyagot, érdemes remeteéletet élni. :)

Vajon melyik lesz idén a Balaton Fagyija?

április 13. 19:01
Az Élelmiszer.hu információi szerint újra meghirdette a Balaton fagyija versenyt a tó regionális turisztikai szövetsége. A Balaton édességének tejet, tejszínt vagy vajat, cukrot és tojást kell tartalmaznia, valamint csak természetes aromákat lehet felhasználni - nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke.
 
A győztes fagylalt összetevőit május elsején teszik nyilvánossá, hogy aztán a nyáron a Balaton-part bármelyik cukrászdájában megkóstolhassuk. Tavaly a pezsgős marcipán szamóca lett a Balaton fagyija, amit egy máriafürdői fagylaltozó készített el először Balaton randevú néven.

Mégis lesz borsétány a Madách téren?

április 13. 17:31
A Madách téri borsétány alig három hete megbukott terve ismét feltámadt az Index információi szerint

Márciusban az erzsébetvárosi önkormányzat két szocialista képviselője nyújtott be olyan javaslatot, amely nyomán öt éven át minden nyárra bérbe adták volna a teret a Belvárosi Rendezvényiroda Kft.-nek, színpad, faházak, terasz épült volna. 
 
A lakók felháborodása miatt végül a kerület elállt a javaslattól, ám a napokban újra megjelent a Belvárosi Rendezvényiroda Kft. üzleti terve.
 
A városüzemeltetési bizottság hétfői ülésén kizárólag a borsétány ügye a téma. Az előterjesztést most a fideszes többségű önkormányzat Hatósági és Ügyfélszolgálati Irodája jegyzi, ugyanazok a bódék és kereskedelmi területek szerepelnek benne, mint a három héttel ezelőtt elutasítottban. Mindössze annyi a különbség, hogy az újabb javaslat csak az április 30. és július 7. közötti időszakra szól.

Keresik Magyaroroszág gasztronómiai kiválóságait

április 13. 15:00
Egy csipet Magyarország címmel indul az új Kiváló Európai Desztinációk pályázat, amelyen a Magyar Turizmus Zrt. Magyarország „legízletesebb vendégváró úti célját” keresi. A pályázatok beadási határideje május 26.
 
Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Bizottság 9. alkalommal írta ki a pályázatot, amelynek 2015-ben a helyi gasztronómiára építő turizmus a témája. 
 
Elmondta, a nemzeti marketingszervezet a maximális, 75 százalékos uniós támogatást nyerte el a pályázat lebonyolításához, ami 50 ezer euró. Hozzátette: szeretnék megtalálni azt az európai szinten is versenyképes helyet, amely a már legalább 2 éve létező, saját helyi gasztronómiájára alapozott speciális turisztikai kínálatával elnyerheti a „Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja” címet.
Mártonné Máthé Kinga, az MT belföldi igazgatója kiemelte, hogy a pályázat az ország gasztronómiai kiválóságaira irányítja a figyelmet. Azt a magyarországi térséget, kistérséget keresik, ahol tájjellegű ételeket lehet fogyasztani, házi készítésű termékek vannak az étlapokon, illetve ahol a szolgáltatók a helyi értékeket mutatják be a hazai és a nemzetközi turistáknak.
 
Hozzátette, hétfőtől az ország 9 turisztikai régiójában 9 állomásos vidéki roadshow indul, ezek az információs napok segítik a lehetséges pályázók tájékoztatását. A pályázók közül kiválasztanak nagyjából egy tucatnyit, ezeket személyesen, próbavásárlással is tesztelik a bíráló bizottság tagjai - ismertette. Végül öt lehetséges nyertest jelölnek ki, a győztest pedig a budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron választják meg 2015 szeptemberében. A nyeremény 2 millió forint marketingtámogatás lesz a győztesnek.
 
(MTI)