Fröccs

Több mint száz bor a 12. Magyar Borok Bálján

Február 24. 11:48
A hazai báli szezon egyik legszínvonalasabb társasági eseménye a Winelovers szervezésében február 25-én a Corinthia Grand Hotel Royal szállodában megrendezésre kerülő Magyar Borok Bálja. A bál  immár 12. alkalommal, több mint 100 kóstolható hazai borral, top séfek által összeállított menüvel és gazdag programkínálattal várja a borok és a gasztronómia rajongóit.
 
Az idei Magyar Borok Bálja több szempontból is különleges élményt ígér 350 vendégének. A bál tematikája az eddigieknél is hangsúlyosabban épül a borra: a menüt az ország hat borvidékét képviselő borsorhoz álmodta meg a négy top séf (Tiago Sabarigo főséf – Costes Downtown; Bolyki Péter konyhafőnök – Corinthia Hotel Brasserie & Atrium; Janek Gábor konyhafőnök – Budai Gesztenyés Nagyvendéglő; Farkas Vilmos cukrász – Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem), és további 100 bor lesz szabadon kóstolható a bál időtartama alatt. A kínálat szinte az összes hazai borvidéket és borstílust bemutatja csúcsborászatok, jól ismert nagy nevek és és feltörekvő kisebb pincészetek borain keresztül. 
 
A bál háziasszonya az ország egyik legnépszerűbb műsorvezetője, Ördög Nóra; a vacsora alatt Liszkay Mihály, a monoszlói Liszkay Borkúria tulajdonosa és igazgatója játszik zongorán, majd fellép Nyáry Károly zongoraművész-énekes önálló produkcióval és előadóművész lányaival , Alizzal és Edittel közösen is; a tánc előtti bemelegítés felelőse a „swing hercege”, Gájer Bálint Fonogram-díjas énekes. A nyitó keringőt a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói táncolják, a parkettre pedig a Night Cruisers Band csábítja a bálozókat. A programot divatbemutató, kaszinó, kávébár, szivarsarok és a kiállító partnerek standjai színesítik.
 
A Winelovers rendezvények szervezője, Ádám Boglárka elmondta: „Magyarországon ez az egyetlen exkluzív bál, amely egyértelműen a borok köré szerveződik. A vendégkörben a hazai üzleti, kulturális és diplomáciai élet szereplői mellett a legjobb magyar borok készítőit is megtaláljuk. Itt nem lepődik meg a borkedvelő, ha az asztaltársáról kiderül: ő készítette az épp kóstolt bort. Az ilyen élmények teszik emlékezetessé az estét.”
 
Gál Tibor Emlékdíj, a közönség szavazata alapján
 
A Magyar Borok Bálja méltó környezetet biztosít a Gál Tibor Emlékdíj átadására. 2014-től az emblematikus egri borász tiszteletére alapított díjat az Év Bortermelői és Borászok Borászai által javasolt, a nagyközönség által megválasztott tehetséges, feltörekvő borász kapja. A több, mint tízezer szavazat alapján az első három helyezett 2017-ben Hernyák Tamás (Hernyák Birtok, Etyek), Juhász Ádám (Juhász Testvérek Pincészete, Eger) és Varkoly Ádám (Árpád-hegy Pince, Tokaj). A Magyar Borok Bálján kiderül, hogy közülük ki kapja meg idén a Gál Tibor Emlékdíjat.
 
“A Magyar Borok Bálja egyik küldetése a kezdetektől, hogy fiatal tehetségeket támogasson. A bál programjában hagyományosan mindig helyet kapott egy-egy fiatal művész. 2014-ben úgy gondoltuk, a borszakmai vonatkozású Gál Tibor Emlékdíjat is aszerint újítjuk meg, hogy azt szintén egy fiatal, talán még kevésbé ismert, de ígéretes pálya előtt álló borász kapja meg évről évre. A jelölést a szakmailag legelismertebb borászokra, az Év Bortermelőire és a Borászok Borásza díj birtokosaira bízzuk, ezt követően azonban a nagyközönség szavazhat a már "előminősített" fiatalokra. A nyertes jelölt az elismerés és  díszes oklevél mellett számos értékes szakmai nyereménnyel is gazdagodik.” – mondta el Tábor István, a Winelovers márkatulajdonos Trinety Media Kft. ügyvezetője.

Együnk egy jót az Étterem Héten!

Február 23. 13:32
Március 13. és 19. között az Országos Étterem Héten ismét kedvezményes áron kóstolhattok háromfogásos menüsorokat, a magyar éttermek különleges fogásait. Magyarország 120 közép- és felsőkategóriás étterme kínálja a menüsorát.
 
A vendégeknek a normál, 3300 forintos áron elérhető menüsorokon túl ezúttal is lehetőségük lesz arra, hogy néhány exkluzív, Michelin-ajánlással rendelkező étterem prémium menüsorait is megkóstolják 4900 forintért. A részt vevő éttermek mindegyike saját konyhájának legjavát kívánja bemutatni, ínyenc és változatos ételeket felszolgálva a vendégeknek.
 
A programban részt vevő éttermekben limitáltak a helyek, foglalni már lehet, de kizárólag online, a www.etteremhet.hu oldalon. A foglalásról a vendégek e-mailben kapnak értesítést. A kínálat széles körű: a magyaros ízektől a francia konyháig terjed a paletta, de idén sem maradhatnak ki az olasz és a japán konyha különlegességei, valamint a mexikói konyha fortélyai sem. 

Hegyközség: pontosabb árprognózis és mintaszerződés

Február 23. 10:47
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) tervezetet dolgoz ki a szőlőértékesítés szabályozására. A szőlő- és borágazati stratégiával összhangban álló, az idei szüretre már érvényes új szabályok tervezetét a szervezet tanácsülésén vitatták meg.
 
A szőlész-borász szakmaközi szervezet a 2017-es szüret zökkenőmentes lebonyolítása érdekében augusztusra új típusú árprognózis közzétételét tervezi. Az új számítási módszertan bortípusonként határozná meg az irányadó felvásárlási árakat, külön kezelve az eredetvédelmi kategóriákat is. A számítások a várható termésre és az aktuális készletekre vonatkozó adatok mellett az elmúlt évi felvásárlási árakat és a termelési költségeket is figyelembe vennék.

Az elképzelések szerint a készletek pontos meghatározása érdekében a 100 hl-nél több bort előállító termelőknek június 15-éig kell elkészíteniük a május végi állapotra vonatkozó készletfelmérésüket. Az adatokat a hegybíróknak kell majd megküldeniük. A meghatározó helyi fajták tavalyi felvásárlási árait szintén a hegybírók gyűjtenék be – mondta el Légli Ottó, a HNT elnöke.
 
Az intézkedés növeli a kiszámíthatóságot, és mindkét félnek lehetőséget ad a tervezésre: a szőlőtermelők legkésőbb a szüret kezdetéig biztosak lehetnek abban, hogy kinek, milyen áron és milyen szállítási feltételek mellett tudják értékesíteni a termését, a borászatok pedig az eddiginél jobban tudják tervezni és az igényeikhez tudják szabni felvásárlásaikat. Jelenleg zajlik az intézkedéscsomag részleteinek kidolgozása, amelyről várhatóan március végén dönt a szakmaközi szervezet. Ezt követően a Földművelésügyi Minisztérium minden termelőre kiterjesztheti a döntést.

A Royal Tokaji tarolt a Berliner Wine Trophy-n

Február 22. 14:23
Idén 31 bor indult Németország legkomolyabb borversenyén, a Berliner Wine Trophy-n. A nagyszabású versenyen a zsűri egy Nagy Arany medállal, négy arany és négy ezüst minősítéssel díjazta a magyar tételeket.
 
Ezek közül kettő is a Royal Tokaji szortimentjéből került ki; egyik a Gold Label 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013, mely kategória győztesként Nagy Arany medált szerzett, a másik pedig a Blue Label 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2012 tétele, ami arany minősítést kapott. Emellett további három magyar tétel kapott arany, négy pedig ezüst minősítést. 
 
Gratulálunk!

A kávéfogyasztók élettartama magasabb az absztinensekénél

Február 21. 10:13
A Stanford Egyetem kutatói valószínűleg rájöttek, hogy a kávéfogyasztók élettartama miért magasabb az absztinensekénél.
 
Egy 10 évig tartó, embereken végzett kutatás kapcsolatot vél felfedezni a szisztematikus gyulladás és a szívbetegségek között. A sejtanyagcsere bizonyos, a véráramba kibocsátott melléktermékei gyulladást okoznak. A szakemberek azt állítják, hogy szintén a vérkeringésbe jutva a koffein metabolitjai valahogyan le tudják fegyverezni ezeket a vegyületeket.
 
Akárhogy is van, ezek pompás hírek a kávéfogyasztók számára. Természetesen, mint minden más, túl nagy dózisban a koffein is problémákat (legtöbbször nyugtalanságot és álmatlan éjszakákat) okozhat. A szakértők napi 1-3 csészében határozzák meg az optimális dózist.
 
Fooducate

Magyarország sommelier bajnoka: Tüü Péter

Február 20. 12:39
Tüü Péter, az Arany Kaviár étterem munkatársa nyerte el a Magyarország Sommelier Bajnoka 2017 címet a vasárnap Budapesten megrendezett Magyar Sommelier Bajnokságon. A második helyen Angerman László, a Tanti étterem munkatársa, míg harmadikként Sutus Attila, a Baraka étterem munkatársa végzett.
 
A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnökségével, a KávéBár Bazár keretein belül megrendezett döntő szakmai zsűrijének elnöke Fabók Mihály háromszoros magyar sommelier bajnok, tiszteletbeli elnöke Gál Péter helyettes államtitkár volt.
 
A döntő előtt adták át a 2014-ben alapított Par Excellence a magyar borkultúráért idei díjait
  • Cseh Gábornak szakíró
  • Bíró Lajosnak, a Bock Bisztró séfjének vendéglátás
  • Kovács Nimródnak, az egri Kovács Nimród Winery tulajdonosának termelő
  • Mészáros Gabriellának oktató
  • Tálos Attilának, a Bortársaság tulajdonosának pedig kereskedő kategóriában.
 
A döntőben a pezsgő felszolgálásától a hibás borlap javításán, az italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről a versenyzők, majd borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés-feladat zárta, melynek során magnum palackos pezsgőt kellett 15 pohárba egyenlő részben kitölteniük. A versennyel kapcsolatos további információkwww.sommelierhungary.hu honlapon érhetők el.

Kevesebb szőlő lesz idén

Február 20. 11:57
Kevesebb szőlő lesz idén a tartós fagy miatt - mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szombat este az M1 csatornán. A főtitkár elmondta, csak rügyfakadáskor derülhet ki, pontosan mennyi szőlő élte túl a januári tartós hideget, de az biztos, hogy az idei szőlő mennyisége elmarad a tavalyitól.
 
Hozzátette, hogy azok a szőlőfajták, amelyeket a Kárpát-medencében nevelnek, általában mínusz 15-20 fokig ellenállóak, ugyanakkor a tavaly nyári károk miatt a téli állapotuk nem volt megfelelő, nehezebben bírták a hideget. A szakmai szervezet úgy látja, az így károsodott gazdáknak akár két-három évnyi kieséssel kell számolniuk.

Miért fúrtak kutatók a Balaton jegén?

Február 20. 06:38
Kutatók szerint a tavi üledékminták is segíthetnek a klímaváltozás megértésében Az utóbbi évek enyhe telei után idén újra befagyott a Balaton, kihasználva, hogy a tó jege elérte a 30 cm-es vastagságot, az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre. A tavi üledékek, így a Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások, egyben a jelenlegi globális felmelegedés várható hatásainak megértéséhez is közelebb juthatunk.
 
A kutatók három napig dolgoztak a Balaton jegén, Balatonudvari és Balatonszárszó közt. A mintavételezéshez szükséges felszerelést szánokon juttatták el a parttól 2–4 km távolságban lévő fúráspontokhoz, melyek kijelölése során arra törekedtek, hogy illeszkedjenek a tavon végzett korábbi történeti kutatásokhoz.
 
A Balaton északi partjainál akár 17 ezer éves üledékek is találhatók, a déli partok közelében a tó üledéke fiatalabb. A kiemelt, átlagosan 4-4,5 m-es üledékoszlopokat számos vizsgálatnak vetik alá az elkövetkező hónapokban. Az üledék pollen- és árvaszúnyog-maradványainak elemzése több klímaparaméter mennyiségi becslését teszi majd lehetővé. Emellett az egyik legfontosabb feladat az üledékek kormeghatározása radiometrikus módszerekkel. A kutatók célja a területen a Balaton kialakulásától napjainkig végbement klimatikus és fontosabb ökológiai változások (vízszint, tápanyag-ellátottság, növényzet) minél pontosabb leírása, különös tekintettel az utolsó 2000 évre.

Bonsai sört az asztalra!

Február 17. 17:06
A Sao Paolo mellett található Heroica sörfőzde tulajdonosai először csak játékból, maguknak készítettek szokatlan ízkombinációval söröket. De nem álltak meg a borsos, a citromos, és a kokalevéllel ízesített sörnél – pedig ezek is meglepő variációk, különösen az utolsó. A bonsai ötlete csak akkor jutott eszükbe, amikor megkóstoltak egy cachacát (Brazília nemzeti koktélját), amelyet korumatsu (japán feketefenyő) ágakkal ízesítettek. Skandináviában például ősidők óta léteztek a komló helyett fenyővel készített sörök, gondolták, kipróbálják ők is. Annyira jól sikerült a bonsai-sör, hogy megszületett a Korumatsu Kamikaze ipa.
 
Hogy miért éppen bonsai?
 
Mert Brazília leghíresebb bonsai mestere, Renato Bocabello történetesen az egyikük rokona, ő segítette a munkájukat. Bocabello évente kétszer metszi a több mint 400 fácskából álló gyűjteményét – a levágott ágakat pedig a sörkészítőknek adja. Gesztusa azért is különleges, mert a bonsaiok között akadnak több mint 100 éves, és 20 000 dollárt érő fák is  – ami átszámítva majdnem hatmillió forint. A bonsai mester Japánban egyébként igen nagyra tartott foglalkozás. Ha egy családban megszületik egy fiúgyermek, általában japán feketefenyőt ültetnek a tiszteletére. A vagány brazil sörkészítők azóta sem állnak le a kísérletezéssel: újabban egy gin tonic ízre emlékeztető sört készítettek – kígyóuborkából és borókabogyóból.
diningguide.hu