Fröccs

Tokaji bor-étel párok: tökéletes ízegyensúly

Július 20. 07:09
Tokaji bor-étel párok: tökéletes ízegyensúly
 
A Disznókő Szőlőbirtok tokaji aszúi vezető szerepet játszanak a tokaji borok reneszánszában, mely a termőhely és az évjárat által vezetett tiszta ízek, a gyümölcsösség, a frissesség, valamint a szőlők nemes rothadásának köszönhető gazdagság, mélység tökéletes egyensúlyának keresésében nyilvánul meg.
 
A Disznókő szőlőit 1732. óta első osztályú szőlőkataszterként, a Tokaji borvidék egyik legkiválóbb termőhelyeként tartják számon, különleges riolittufás kőzettel tarkított agyagos talaja miatt, rendkívüli boraik pedig kizárólag az itt termett szőlőből készülnek. A birtok első aszúévjárata 1992. volt, a nagy évjáratok soraiból azonban kettő különösen kiemelkedik: 1999 és 2005. Ezen évjáratok szülötte a mára már legendássá vált Kapi 6 puttonyos aszú, amihez a legkiválóbb minőségű furmint aszúszemeket használták fel. A 2005-ös évjárat páratlan sikere után már nagy várakozás előzi meg előzi meg a 2011-es évjárat őszi megjelenését.
 
Tokaji bor-étel párok: tökéletes ízegyensúly
 
A Disznókő borok tökéletesen párosíthatók az ételekhez, íme pár példa:
 
  • Libamáj – Disznókő Tokaji Késői Szüret, Tokaji Édes vagy Száraz Szamorodni, 5 vagy 6 Puttonyos Tokaji Aszú
  • Ázsiai (fúziós) és enyhén fűszeres ételek – Disznókő Késői Szüret, Tokaji Édes Szamorodni, 5 vagy 6 Puttonyos Tokaji Aszú
  • Halak és tengeri ételek – Disznókő Száraz Tokaji Furmint, Tokaji Késői Szüret, Tokaji Édes Szamorodni
  • Fehér húsok – Disznókő Száraz Tokaji Furmint, Tokaji Késői Szüret
  • Nehezebb húsételek, nyúl, fácán, galamb – Disznókő Tokaji Aszú 5 és 6 Puttonyos
  • Kacsa – Disznókő Tokaji Édes Szamorodni, 5 és 6 Puttonyos Tokaji Aszú
  • Nehezebb magyaros ételek – Disznókő Tokaji Száraz Szamorodni
  • Érett kemény vagy kék sajtok – Disznókő 5 és 6 Puttonyos Tokaji Aszú, Aszú Eszencia, Eszencia
  • Desszertek (különösen gyümölcsalapú desszertek) – Disznókő 5 és 6 puttonyos Tokaji Aszú, Aszú Eszencia

A Disznókő Pincészet borai megtalálhatók a Veritas Borkereskedés kínálatában. 

Ezért egészséges a vörösbor

Július 19. 20:27
Régen a bort az élvezeti értéke mellett elsősorban azért fogyasztották, mert fertőtlenítő hatása van. Manapság a mértékletes borfogyasztás, a kardiovaszkuláris betegségek elleni védelem miatt került előtérbe - írja a Webbeteg.hu. 
 
A lap ismerteti a francia paradoxont is, amelynek lényege, hogy hiába a franciák által fogyasztott nagy mennyiségű telített zsírsav és a mozgásszegény életmód, országukban a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, és az azok által okozott halálesetek száma mégis jóval elmarad az azonos táplálkozás- és testkultúrájú országokétól. A magyarázatot a szakmai szervek a rendszeres, kultúrált és mértéket tartó vörösbor-fogyasztásban látják.
 
És, hogy mennyi az annyi? Az ideális napi mennyiség férfiaknál 200-300 ml, míg nők esetében 100-200 ml.
 
A részletekért ide kattints!

Stílus: a jobbak Aston Martinnal viszik a Dom Pérignont a buliba

Július 19. 16:50
Az Aston Martin Rapide S az a modell, aminek egy különleges promóció keretében úgy alakították ki a csomagterét, hogy egy kézzel készített, kiváló minőségű fából kialakított tárolórendszert terrek bele, három üveg 1998-as évjáratú Dom Pérignon pezsgővel, két darab kristálypohárral és két üvegnyitóval.
 
Ezt a módosított Aston Martint az elkövetkezendő hónapokban promóciós céllal fogják bemutatni Olaszország több pontján, azonban a milánói márkakereskedés igazgatója szerint az utazás végétől számítva bárki számára elérhető lesz egy választható extraként a pezsgőtároló rendszer Deuxième Plénitude Special Kit néven - írja az Auto-live.hu.

Egy best buy bor a Badacsonyról

Július 19. 12:24
Tessék, ilyen egy szép hárslevelű! - kezdi a Művelt Alkoholista a 2013-as Istvándy Badacsonyi Hárslevelűről szóló posztját.
 
És így tovább: Tiszta, jól definiált illat, igazán színes: egy kis kajszi, egy kis mandarin, és az a tipikus ananász meets hársvirág dolog. Kóstolva közepes test, moderált intenzitású, de tartalmas íz. Fajtajelleges, telt arányok, ugyanakkor korrekt sav és jó tartás. Van valami jellegzetesen badacsonyi az ízében, szerintem a borvidék bélyegét is magán viseli. Eltéveszthetetlenül karakteres, élvezetes bor. 

Így éld túl a kánikulát: tippek hőség esetére

Július 18. 20:53
A német táplálkozástudományi intézet ajánlása alapján, napi másfél-két liter folyadékot meg kell innunk, ha azonban a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik, ha sporttevékenységet, folytatunk, ha kerti munkát végzünk, akkor ennek a két-háromszorosára van szükségünk - írja a Webbeteg.hu.
 
A magazin kitér arra is, hogy a csap- és az ásványvíz oltja legjobban a szomjat, felesleges kalóriák nélkül. A víz tuningolható narancs, vagy citromszeletekkel, esetleg némi gyümölcslével.
 
A túl hideg italok fogyasztása kerülendő, hiszen minél hidegebbet iszol, a szervezetnek annál többet kell dolgoznia, hogy a hőmérsékletkülönbséget kiegyenlítse, így csak jobban izzadsz majd. A legjobb a szobahőmérsékletű folyadék. 
 
Az izzadással nem csak folyadékot veszítünk, hanem sok-sok ásványi anyagot is. Nagy hőségben párolt zöldséggel vagy az enyhén sózott teával könnyen pótolható a veszteség. 
 
Nagy hőségben az alkoholtartalmú italok semennyire nem ajánlottak, mert azonkívül, hogy vízhajtó, szárító hatásúak, sok kalóriát is tartalmaznak és nem túl jó szomjoltók.

A Mészáros Borház csapott le először az új szekszárdi palackra

Július 18. 17:38
Elsőként zárta a szekszárdi borvidék „hivatalos” palackjába a Mészáros Borház Kadarka, Kékfrankos és Bikavér borait - írja a Metropol.
 
Az egyedi palack a szekszárdi borászok és az O-I magyar és olasz csapatának összefogása alapján öltött testet annak érdekében, hogy szimbólumot teremtsen az egyedi szekszárdi jegyeknek, melyek különlegessé teszik a borvidéket. Az első, szekszárdi palackba töltött borok heteken belül az üzletekbe kerülnek.
 
A különleges üveg első mintadarabjait, melyet kizárólag a Szekszárdi Borászok Céhének tagjai használhatják tavaly szeptemberben mutatták be a Szekszárdi Szüreti Napok alkalmából. Hazánkban az orosházi öblösüveggyárat üzemeltető O-I és a borászok aktív együttműködésével megalkotott palack célja, hogy egységes arculat és egységes borkészítési stílus legyen köthető a borvidék nagy boraihoz, melyeket szigorú minőségi kritériumrendszer alapján minősítenek annak érdekében, hogy csak a legkiválóbb borok kerülhessenek a palackba.

Te elolvasod az ásványvizek címkéjét?

Július 18. 14:37
A Webbeteg.hu cikke szerint agészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Egészen más azonban a helyzet valamilyen betegség esetén.
 
Különbséget tenni az ásványvizek között csak ásványi anyag tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet, mely a semlegestől a jellegzetes, karakteres ízig sokféle változatban van.
 
Az ásványvizek energiamentesek, így a fogyókúrázók számára is ez a legmegfelelőbb ital. A szénsav ugyanakkor gyenge sav, étvágygerjesztő hatású, segíti az emésztést. A víz szénsavtartalmának máskülönben az egészségre nincs hatása, azt ki-ki saját ízlése szerint választhatja meg. 
 
Ám egészen más a helyzet valamilyen betegség esetén, mert akkor a betegeknek figyelni kell a fogyasztott természetes ásványvíz összetételére. Minden ilyen víz palackján megtalálható az összetétele. a lap néhány tippet is felsorol, itt.