Fröccs

Vége a szőlővirágzásnak

Június 30. 13:53
Vége a szőlővirágzásnak
 
Balatonlelle, Balatonboglár dűlőiben véget ért a szőlő virágzása. Az ültetvények homogén, erős fejlődése biztató, az időjárás azonban szélsőségektől idén sem mentes. A meleg időt a héten folyamatos, viharos légmozgás váltotta, ami a huzalok közé még be nem igazított hajtások letörésével fenyeget.
 
A Garamvári Szőlőbirtokon jelenleg a befűzés, a lombfal kialakítása folyik. Azokban az ültetvényeinkben, ahol a zöldmunkák korábban elkészültek, már a hajtások csonkázását végzik.
 
A múlt héten elvégeztük a harmadik növényvédelmi kezelést. Ebben az időszakban már fokozottan figyelni kell a növények egészségi állapotára, mert minél fejlettebb a termés, annál fogékonyabb egyes gombabetegségekre, különösen a lisztharmatra. A peronoszpóra és lisztharmat elleni védekezés adják a kezelések gerincét, a növénykondicionálásért, és a termésminőség biztosításáért pedig kis mennyiségű, mikroelemekben gazdag lombtrágyát juttattunk ki – jelentette lapunknak a boglári szőlőbirtok.

Gyönyörűen fejlődnek a szőlők Villányban

Június 30. 12:01
Ezt a képet Gere Tamás és Zsolt Pincészete osztotta meg a Facebookon. A merlot és a cabernet franc is csodás - írják, talán a pinot noir és a kékfrankos kötődése gyengébb mint az előző években, de egészségesek ez a lényeg - fogalmaznak.
 
Gyönyörűen fejlődnek a szőlők Villányban
(Via)

Eljött a sauvignon blanc ideje!

Június 30. 09:33
Hajóstól Pannonhalmáig kóstolt sauvignon blanc borokat a Wineshack.hu, hiszen ilyenkor különösen jól esik ebből a friss, illatos fajtájú borból 1-1 pohár. Terítékre kerül az Oszvald Pincék 2013-as, a Kislaki Bormanufaktúra 2012-es és a Cseri Pince szintén 2013-as tétele.

Tücskök és bogarak a svájci élelmiszerboltokban

Június 29. 19:47
Az RT News szerint, a Svájci Állategészségügyi Szolgálat jóváhagyta három fajta rovar, jelesül a tücsök, a szöcske és a lisztkukac értékesítését - írja az Élelmiszer.hu.
 
A Svájci Nemzeti Tanács tagjai tavaly saját maguk tesztelték a rovarokból készült ételeket, melyek között többek között talán a lisztkukacburgert, a tücsökfasírozottat (kis krokett), a szöcskés csokis kekszet és a lisztkukacos citromos süteményt érdemes a leginkább kiemelni.

Megint itt a szőlőkabóca!

Június 29. 17:52
Az ország több megyéjében is megjelent a szőlőket támadó amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus), mely fitoplazmás megbetegedést terjeszt.
 
Fontos, hogy a jelenleg még lárva állapotában levő károsító ellen időben felkészüljenek a termesztők, hiszen megfelelő védekezéssel megvalósítható a növények védelme és elkerülhető a gazdasági kár.
 
Részletek a Metropol.hu-n!

Borturisztikai bemutatóhely nyílik Kalocsán

Június 29. 15:53
Folytatódik a Kalocsa turisztikai vonzerejét növelő, összesen 2,7 milliárd forintos projekt. A beruházás keretében 6 új vagy megújuló múzeum és kulturális létesítmény készül el. Többek között látogatóközpontot és borturisztikai bemutatóhelyet alakítanak ki, a város szülöttének, Nicolas Schöffernek a gyűjteményét látogatóbarát múzeummá fejlesztik. Megtörténik az Érsekkertnek és környezetének a rehabilitációja, valamint egy rendezvényközpont is épül.
 
A beruházás keretében az érsekség már befejezte a kalocsai temetőben a Kálvária felújítását, valamint a Népművészeti Tájház felújítása is napokon belül elkészül. A teljes beruházás 2016 tavaszán ér véget.

(MTI)

Cseh sört ad ki a Queen

Június 29. 09:52
A Queen egyedi módon ünnepli Bohemian Rhapsody című slágerének negyvenedik évfordulóját: kereskedelmi forgalomba is kerülő sört készíttetnek, ráadásul Csehországban. A címkén Freddie Mercury egyik rajzát fogják használni, melyet még egyetemista évei alatt készített, amikor az Ealing Art College diákja volt - írja az Origo.
 

Egy könyv a természetes borok szerelmeseinek

Június 29. 06:30
Josko Gravner nevét jól ismerik az amfórában készült borok szerelmesei. Az egyszerűség és természetesség híve Joskos Gravner, aki 300 éves pincéjében készíti el borait az olasz-szlovén határnál. Már a szőlőben különleges odafigyeléssel és a Hold állását figyelembe véve végzi a munkákat, majd a borkészítés során amfórát használ. Egy könyv készült a munkájáról, gondolatairól, amelyet a fekete fehér fotók egészítenek ki.