Fröccs

Viszlát sörhas, helló protein sör!

Február 26. 16:10
Kedves edzeni járó olvasók, most lehet örülni! Aki szívesebben inna fehérje shake helyett egy jó pofa sört edzés után, annak minden lehetőség adott mostantól!

A Barbell Brew márkájú sör már hatos kiszerelésben kapható, és minden egyes üveg 21,8 gramm fehérjét tartalmaz. Az alkoholtartalma megegyezik a normál típusú sörével, viszont lényegesen magasabb a fehérjetartalma. Ízben leginkább a kézműves sörökhöz hasonlítható, viszont 85 százalékkal kevesebb karbohidrátot és 33 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz.  Az új termék létrehozása mögött, az a gondolat húzódik, hogy egészségesen élni és étkezni közel sem egyszerű, főleg ha egy kellemes estét töltünk együtt a barátaink és néhány üveg alkohol társaságában.
 
„Mi most arra próbálunk meg megoldást nyújtani, hogy egy kemény edzés után, mindenki nyugodt szívvel igyon sört, mindenféle bűntudat nélkül” -  mondta el Darren Beale, a Musclefoods.com képviselője.
 

Kihagyhatatlan tavaszi rendezvények a Fekete Borpincénél

Február 26. 14:24

Kihagyhatatlan tavaszi rendezvények a Fekete Borpincénél

A szekszárdi Fekete Borpince 2016 tavaszára különleges programokkal várja a látogatókat. Íme egy kis ízelítő:

  • 2016. március 12. szombat 16 óra
Mámorítóan édes nap
Borral készült húsvéti sütemények kóstolója
  • 2016. március 19. szombat 18 óra
Tibor szerint a bor
Bor- és borkultúra ismereti program
Előadó: Horváth Tibor, a Tibor szerint a bor blog szerzője
  • 2016. április 2. szombat 18 óra
Varázslatos esték
Bor és tea, a két kultikus varázsital (bor-tea szeánsz)
Vendég: Wágner Anna, a Flying Bird Tea House tulajdonosa
  • 2016. április 9. szombat 18 óra
Borkóstoló Félmaraton
21 tételes borkóstoló élményprogram
  • 2016. április 16. szombat 18 óra
Gourmet borvacsora
Vendég: Juhász Karina, a Karina konyhája blog szerzője

A rendezvényekkel kapcsolatos további részletek itt találhatóak:
www.feketeborpince.hu/rendezvenyeink

A rendezvényekre jelentkezni lehet itt:
http://urlapkeszito.hu/urlap/zqu6mv

Turisztikai potenciál rejlik a hungarikumokban

Február 26. 11:54
A hungarikumok újabb eszközt kínálnak a turizmus fejlesztésében, ezt a lehetőséget tudatosan célszerű használni a turisztikai programok megtervezésében - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára február 25-én Budapesten egy szakmai tanácskozáson. 
 
Szakáli István Loránd megjegyezte, hogy a Hungarikumok Gyűjteményében most még kevés a turizmus és vendéglátás szakterületéről származó hungarikum, de ezek száma növelhető. A hungarikumok között számos olyan érték található, mint például a mohácsi busójárás, a herendi porcelán vagy a Budai Várnegyed, amelyekben további turisztikai potenciál rejlik  - tette hozzá.
 
Úgy vélte, a fejlődés szempontjából megkerülhetetlen az együttműködés a turisztikai és a hungarikum terület között.
 
V. Németh Zsolt, az agrártárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy három éve, amikor megszületett a hungarikum törvény, az volt a célkitűzés, hogy széles körben lehessen összegyűjteni a magyarság számára fontos értékeket. Meg kell őrizni és meg kell ismertetni széles körben azokat az értékeket, amelyek a magyarság termelési kultúrájához, életének legkülönbözőbb területeihez kötődnek - mondta.
 
Jandala Csilla, a Hungarikumok a turizmusban, turizmus a hungarikumokért című konferenciát vendégül látó Edutus Főiskola rektora az MTI-nek elmondta: a mostani szakmai véleménycsere azért fontos, mert a hungarikumok vonzerőt jelenthetnek a turizmusban. Az ezekre épülő turisztikai kínálat egyedivé tehet egy-egy térséget, és Magyarországot is - tette hozzá.
(MTI)

Szokatlanul őszinte borkatalógust adott ki a Lidl

Február 26. 09:26
Egy olasz gasztrokalauz sommelier-je írt értékelést a Lidl egyik borkatalógusához, de egy reklámújsághoz képest meglehetősen őszinte értékelések születtek - írja a HVG.hu.
 
A hazai Lidl-katalógusokból is ismerős lehet, hogy a borkínálat egyes darabjai mellett szerepel értékelés is. 
 
A Lidl olasz hálózatának borkínálatát a Gambero Rosso nevű gasztrokalauz szakértői értékelték, így a reklámújságokban megszokott jóindulatú értékelésekhez képest a Gambero Rosso sommelier-i elvhű módon a negatívumokat is bátran megosztották a vásárlókkal.
 
A katalógus olyan megjegyzéseket tartlmaz, mint a "még menthető", a "talán kissé túl édes", a "sós, keserű, egy kissé szulfitos, de összességében élvezhető", vagy a "kormos ízű".

Hamburgban betiltották a kávékapszulákat

Február 26. 07:02
A németországi Hamburgban betiltották a kávékapszulák használatát, mert azok hihetetlen mennyiségű műanyaghulladékot termelnek. 
 
A város új, 150 oldalas, „zöld” intézkedéscsomagjában az egyszer használatos csomagolások középületben történő felhasználása is tiltólistára került. Többek között a palackozott vizeket és söröket, illetve a műanyagtányérokat és –evőeszközöket érintik a változások.  A klóralapú tisztítószereknek és a szennyező légfrissítőknek a jókora Hanza-településen szintén befellegzett - írja az Élelmiszeronline.hu.
 
A Nespresso egyik szóvivője a Metro.co.uk-nek így fogalmazott: „A Nespresso globális kapacitása a használt kapszulák 80%-ának újrafeldolgozására alkalmas, a cég 31 országban 14 000 kapszulagyűjtőponttal rendelkezik, a célja pedig az, hogy 2020-ra a 100%-os újrafeldolgozási arányt is elérje.”

Európa legszenyezettebb területe Bordeaux

Február 25. 19:20
Franciaországban használják a legtöbb növényvédő szert, és azon belül is Bordeaux-ban. A világhírű borvidék éghajlata miatt is szükséges lehet a sokszori permetezés. „Gironde tartományban a legsúlyosabb a helyzet, amelynek Bordeaux a központja. A második és harmadik helyen is borvidékek találhatók: Pays Nantais (Muscadet) és Champagne” - írja A Művelt Alkoholista.
 
A szőlőtermesztésben alkalmazott vegyszerek veszélyessége folyamatosan napirenden van Franciaországban. A legutóbbi nagy port kavart eset az a 2013-ban lezárult precedensértékű ügy volt, amelyben hét évnyi pereskedés után kártérítést ítéltek meg egy bergerac-i szőlőmunkásnak, aki 2007 nyarán kórházi kezelésre szorult, miután olyan területre küldték dolgozni, ahol kevesebb, mint 12 órával korábban permeteztek.
 
A teljes cikket elolvashatod A Művelt Alkoholista oldalán!

Jamie Oliver: a magyarok sokat dolgoznak és intelligensek

Február 25. 17:27
Imádok magyarokkal dolgozni! Ha sikerül felvenni egy magyart, munkaadóként mindig azt gondolom, hogy jól járunk, mert sokat dolgoznak, de intelligensek is. És ezt teljesen őszintén mondom, teljesen őszintén. Nem csak azért, mert most itt beszélgetünk - mondta Jamie Oliver abban az interjúban, amit az Index készített vele. A sztárszakács budapesti étterme májusban nyit.
 
Jamie Oliver egyébként elárult pár kulisszatitkot is az éttermei működéséről. Rengeteg titkos beépített tesztelőnk és próbaevőnk van az egész világon, akiktől visszajelzést kapunk, és hát ott van az internet, ami elég hasznos tud lenni, - mondta, és hozzátette azt is, hogy minden konyhában van egy kamera, ami felveszi a kimenő tányérokat.
 
Jamie Oliver úgy látja, hogy Magyarország nagyon különleges helyzetben van, mert nagyon sok még a természetes vegyszermentes, GMO-mentes, nem szennyezett terület. Rengeteg nagyon jó alapanyag van, és azokból fantasztikus dolgokat lehet kihozni.
 
Az interjú amúgy egészében nagyon jó. Hogyha kíváncsi vagy arra, hogy lesz-e az Oroszországban működő Jamie Oliver étteremben orosz saláta, vagy ha a szakács iskolai menzareform törekvéseiről olvasnál, ide kattitns.

Pécsen járt a Nagy Egyetemi Borteszt

Február 25. 15:06
A 2016. február 24-én a Pécsi Tudományegyetem 180 regisztrált hallgatója vett részt az Állam- és Jogtudományi Karon megtartott Nagy Egyetemi Borteszten, amely a tavalyi évben elindult és Európa-szerte egyedülálló, országos borgasztronómiai és sportesemény, a Nemzeti Bor Maraton hivatalos betétrendezvénye. A szervezők megfogalmazása szerint a Nagy Egyetemi Borteszt azt a célt szolgálja, hogy interaktív módon segítse elő a kulturált, minőségi és mértékletes borfogyasztás elterjedését a jövő fogyasztói, az egyetemisták körében.
 
A Nagy Egyetemi Borteszt pécsi állomásán elsőként Kielmayer Kristian, a Földművelésügyi Minisztérium szakértője tartott előadást a Nemzeti Borkiválóság Programról, valamint az extrém bortermelő vidékekről. Ezt követően a szervezők felmérték a hallgatók fogyasztói szokásait, majd Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium szakoktatója  a borkóstolás alapjaival ismertette meg a jelenlévőket. 
 
Az elméleti felkészítést követően az egyetemisták végig kóstolhattak egy, a Bock, a Frittmann és a Koch borászatok, Gere Attila Pincészetének, továbbá a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait tartalmazó borsort. A kóstolás után a résztvevők – az első hazai, bortesztelésre kifejlesztett mobilapplikációval ¬–, az ingyenesen letölthető Bortext alkalmazással pontozták a borokat, azok zamata és illata, valamint összbenyomásuk alapján.
 
Pécsen járt a Nagy Egyetemi Borteszt
 
„A Nagy Egyetemi Borteszt résztvevőinek száma a 2015/2016-os évadban országosan megközelíti az ezer főt” - mondta el a pécsi eseményen Balla Attila. A Nemzeti Bor Maraton programigazgatója arról is beszámolt, hogy Koch Csabához, a Nemzeti Bor Maraton főtámogatójához az idei évtől négy további – Év Bortermelője díjjal jutalmazott – sztárborász, Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila villányi termelők, valamint Frittmann János, a Kunság első számú borásza is csatlakozott. 
 
A tavaly májusban első alkalommal megrendezett Nemzeti Bor Maraton azzal a céllal indult útjára, hogy nemzeti sikerágazatainkat – borvidékeinket és a sportot – összekötve, egy újfajta közösségi élményműfaj megteremtésével hozzájáruljon ezek népszerűsítéséhez és hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. Az idén május 13. és 22. között megrendezésre kerülő és az ország 121 települését érintő II.
 
Nemzeti Bor Maratonról a szervezők március elejére ígértek részleteket, annyit azonban elárultak a Nagy Egyetemi Borteszt pécsi állomásán, hogy az idei indulóknak már nem csak a futócipőjüket kell majd bekészíteniük.

Újra kinyitott a legforgalmasabb McDonald's

Február 25. 13:09
Újítások, köztük a szívélyesebb fogadtatás és a személyre szabott kiszolgálás előfutáraként nyílt meg újra a világ legnagyobb forgalmú McDonald's gyorsbüféje a párizsi Champs-Élysées sugárúton.
 
Az újítások részét képezi a vendégek gyorsabb kiszolgálását segítő sorszámautomata, a hosztok és hosztesszek alkalmazása, az egyéni kívánságokat kielégítő ételkészítés, prémiumminőségű hamburgerek bevezetése, salátabár, megújult fagyikínálat. 
 
A renoválás után a gyorsétterem 180 fokos kilátást nyújt Párizs leghíresebb sugárútjára, a Champs-Élysées-re.
 
A félévi felújítás után a hétvégén újra átadott étterem 2014-ben 13,5 millió euró (több mint 4 milliárd forint) árbevételt ért el, megelőzve a Párizs melletti Disney Village-ben, a moszkvai Puskin téren és a párizsi Défense negyedben lévő vendéglőket. 
 
A multinacionális étteremlánc legnagyobb forgalmú, 470 férőhelyes egysége évente 1,825 millió, vagyis napi 5000 vendéget szolgál ki, idénytől függően 180-230 embert foglalkoztat.
(MTI)