Fröccs

Whisky, 5,7 millió forintért

Július 08. 20:50
A Tullibardine  1952-es single maltja valódi ritkaság, az ára pedig 20 ezer dollár (5,7 millió forint).
 
További érdekesség, hogy összesen 70 palack létezik ebből a különleges italból, így a cég meghívásos alapon értékesíti az üvegeket, amely mellé egyedi poharak is járnak.
(Via)

Folyamatosan érik a szilva és a barack, de a kánikula nem segíti a jobb gyümölcstermést

Július 08. 15:58
Jobb lehet az idei gyümölcstermés, mint tavaly, de az elmúlt napokban a kevés csapadék és a kánikula ellen kell küzdeniük a gazdáknak. A fagy, a kevés méh és a hosszú kánikula is gondot okozott – számolt be róla a Kossuth Rádiónak egy somogyi gazda.
 
A gyümölcsültetvényeken folyamatosan érik a barack és a szilva a Somogy megyei Hácson. Mózer Gyula őstermelő a Hajnal-tájnak azt mondta, nála az őszibarack jól terem idén, annyi kezdemény volt a fákon, hogy ritkítani is kellett. Azonban a korai kajszi fajtákon nagyon gyér a termés.
 
Várhatóan további problémát fog okozni a kánikula, a 38-40 fokos nappali hőmérsékletek egy héten keresztül. Nem lehet megfelelő mértékben biztosítani a fák folyadékigényét, ha nem lesz csapadék, apró marad a gyümölcs.
 
Mózer Gyula szerint azonban – mivel kevesebb a termés – idén a felvásárlók várhatóan jobb árat fizetnek egyes gyümölcsökért, mint tavaly.
 
(forrás: Kossuth Rádió)

Milyen ételt rendelnek leggyakrabban a magyarok?

Július 08. 12:40
A hazai ételrendelési szokásokról ír az Élelmiszeronline.hu, amelyből kiderül, hogy Magyarországon a pizza a legkedveltebb étel a házhoz szállításnál, és ezt követi a hamburger.
 
A leggyakrabban a 18 és 45 év közötti korosztály rendel. A hétvége a legforgalmasabb időszak, de rossz időben és kánikulában is megnövekszik a rendelések száma.
 
Infografika a magyarországi ételrendelési szokásokról:
 
Milyen ételt rendelnek leggyakrabban a magyarok?
 

A napozás és a narancslé együtt rossz ötlet!

Július 08. 10:55
A grapefruit és a narancslé gyakori fogyasztása összefügghet a rosszindulatú bőrrák, a melanóma magasabb kockázatával - állapította meg egy nagyszabású amerikai kutatás.
 
A több mint 100 ezer amerikai lakos étkezési szokásainak elemzése azt mutatja, hogy 36 százalékkal magasabb volt a melanóma kockázata azok közt, akik legalább napi 1,6-szor fogyasztottak grapefruitot vagy narancslét, mint akik heti két alkalomnál kevesebbszer ettek ilyet - idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál a Journal of Clinical Oncology szaklapban közzétett tanulmányt.
 
Semmilyen más, bőrrákon kívüli daganatfajta kockázatának növekedése sem mutatott kapcsolatot a citrusfogyasztással.
 
A szerzők szerint az összefüggés a citrusokban talált furokumarinok számlájára írható. Ezek a vegyületek - korábbi tanulmányok szerint - a bőrt érzékenyebbé teszik a napfény és annak melanómát okozó ultraibolya (UV) sugarai iránt.
 
"További kutatások nélkül nem ajánlhatjuk, hogy bári kevesebb citrusfélét egyen, de akik sok grapefruitot és narancslét fogyasztanak, különösen óvakodjanak attól, hogy hosszú időt töltsenek a napon" - mondta Shaowei Wu, a tanulmány vezető szerzője, a Brown Egyetem orvosi karának PhD-hallgatója.
 
A kutatók 63 810 nő és 41 622 férfi adatait elemezték. A táplálkozásról szóló kérdőívet legalább négyévenként töltették ki a résztvevőkkel, életmódjukról és egészségügyi adataikról kétévente kértek adatokat.
 
Egy adag citrusféle alatt fél grapefruitot, egy narancsot vagy egy kis pohár (1,7 deciliter) grapefruit- vagy narancslét értettek. Nem vehetett részt a kutatásban olyan, akinek korábban rákja volt.
 
Az akár 26 évig is tartó követési időszakban a résztvevők 1,7 százalékánál (1840 embernél) állapítottak meg melanómát. Mind a nőknél, mind a férfiaknál összefüggött a rosszindulatú melanóma magasabb kockázata és a nagyobb citrusfogyasztás, leginkább a teljes grapefruit esetében, ezután következett a narancslé.
 
Érdekes módon sem a grapefruit leve, sem a teljes narancs fogyasztása nem mutatott kapcsolatot a melanómával. Az összefüggést nem befolyásolta sem az életkor, sem az életmód olyan tényezői, mint a testmozgás, a dohányzás, az alkohol és a kávé fogyasztása vagy a C-vitamin szedése. Erősebben befolyásolta a melanóma kockázatát, hogy gyerekként és serdülőként érzékenyek voltak-e a résztvevők a napégésre, valamint az, hogy mennyi időt töltöttek közvetlen napsugárzásnak kitéve.
(MTI)

Mennyire legyen átsütve a steaked? Itt a válasz!

Július 07. 19:09
Az éttermekben mindig felteszik a címben elhangzott kérdést, ha steaket rendelünk. Aki nem gyakori fogyasztója a szakszerűen vágott hússzeletnek, az zavarba jöhet.
 
A steakek típusai:
- rare vagy franciául saignant: angolosan sült hús (maghőmérséklet: 49-60ºC)
- medium vagy franciául point: félig átsült hús (maghőmérséklet: ~60-65,5ºC)
- well done vagy franciául bien cuit: átsült hús, belső hőmérséklete eléri a 65,5-71ºC-t

Csíki Sándor, a Food&Wine gaszrobologon tudományosan is megmagyarázta, hogy mi a különbség például a well done és a rare között.

Télen-nyáron Balaton

Július 07. 15:32
A Balaton az elmúlt évek fejlesztéseinek és marketingjének köszönhetően négy évszakos úti céllá vált, az év minden időszakában különleges programlehetőségeket kínál - mondta a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója pénteken egy szakmai konferencián.
 
Faragó Péter kifejtette, hogy a következő években lehívható uniós fejlesztési források jelentős része a vidéki Magyarországot célozza, ami a Balaton szempontjából is előnyös lesz.
 
Továbbra is a vízparti, családi üdülés a legjellemzőbb a Balatonnál, azonban többek között az ökoturisztikai és kerékpáros fejlesztések, a kalandparkok és az egyre népszerűbb vitorlázás eredményeként folyamatosan bővül az aktív turisztikai lehetőségek tárháza is - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a Balaton jelentős helyi turisztikai bevételeket generáló nemzetközi vitorlás versenyeknek ad otthont, a strandokon pedig nagy divatja van a vízi sportoknak, mint a kajakozás, a sárkányhajózás, vagy a stand up paddle (állva evezés egy speciális szörf deszkán).
 
A Balaton még mindig az első számú belföldi úti cél, a tóhoz érkezők háromnegyede belföldi vendég. Az összes belföldi vendégéjszaka 26 százalékát, a külföldi vendégéjszakáknak pedig mintegy 15 százalékát regisztrálják a balatoni kereskedelmi szálláshelyek - ismertette az MT Zrt. vezérigazgatója.

(MTI)

Aki 61 hot dogot eszik 10 perc alatt

Július 07. 12:18
 
Kulturált étkezéssel foglalkozó híreink következnek: Tíz perc alatt 61 hot dogot falt be a kaliforniai Matt Stonie a Coney Island-i híres hot dog-evő bajnokságon, és ezzel megakadályozta a nyolcszoros bajnok Joey "Jaws" Chestnut kilencedik egymás utáni győzelmét.
 
Utóbbi idén csak 60 hot dogot gyűrt le torkán, pedig két éve még 69-et falt be 10 perc alatt.
 
Mindkét férfi a kaliforniai San Joséból érkezett a július 4-i versenyre, és mindketten messze felülmúlták versenytársaikat. A harmadik helyezettnek csak 35 hot bogot sikerült megenni.
 
"Keményen edzettem ezért a győzelemért. Ez csodálatos" - nyilatkozta Stonie az ESPN televíziónak, amely minden évben a legnagyobb sporteseményekhez hasonlóan közvetíti a bajnokságot nézők millióinak.
 
Chestnut elmondta, hogy idén lassan evett, és nem tudta tartani a lépést Stonie-val, aki 57 kilós mérlegelési súllyal indult neki a megmérettetésnek. Chestnut súlya idén 107 kilogramm volt. 
 
Bár legyőzték, mosollyal az arcán jelezte, jövőre visszatér, hogy revánsot vegyen. "Már régóta vártam, hogy méltó ellenfelem legyen a versenyen, hát most megkaptam. Győzelme éhessé tett" - tette hozzá. 
 
A nők versenyében megvédte bajnoki címét Miki Sudo, aki 38 hot dogot falt be tíz perc alatt. Megdöntötte saját csúcsát, hiszen tavaly még csak 34 hot dogot sikerült megennie. A "Fekete Özvegynek" becézett 48 esztendős
 
Sonya Thomas, korábbi bajnok 31 hot dogot gyűrt le a torkán.
 
Sudo egy új, sikeres stratégiát alkalmazott, külön ette a virslit és a molnárkákat. 
 
A New York-i Coney Islanden szombaton megrendezett Nathan's Hot Dog-evő versenyre idén több mint 30 ezren voltak kíváncsiak. A bajnokságot 99 éve minden évben a függetlenség napján, július 4-én rendezik meg.
(MTI)

Nem lehet elégszer mondani: ne igyál a hőségben!

Július 07. 10:13
Az alkohol és a hőség külön-külön is megterhelő lehet, együtt viszont óriási mértékben megviseli a keringési rendszert - figyelmeztet a Webbeteg.hu.
 
Az alkohol és a hőség fokozza a vesék működését, kitágítja az ereket. Ennek következtében csökken a vérnyomás, a vérkeringés összeomolhat, és eszméletvesztés következhet be. Mindemellett a szívet is megterheli. Az izzadás létfontosságú szerepet tölt be, a hőleadást és a túlhevülés megakadályozását szolgálja, ennek segítségével lehet szervezetünk hőmérséklete állandóan 37 fok körüli. Ám az izzadsággal vizet és ásványi anyagokat veszítünk, amit csak alkoholmentes italok fogyasztásával lehet pótolni. A szív- és vesebetegségekben szenvedők nem fogyaszthatnak sok folyadékot, kérjenek tanácsot orvosuktól, a nyári folyadékpótlással kapcsolatban!