Boros csirke


2006. november 20., 21:02
Címkék:


Vajban párolt, fahéjas almával és rizs körettel.
 
Hozzávalók  4 személyre : 
2 csirkemell
4 comb
kb. 25 dkg kolozsvári szalonna
1/2 liter száraz fehér bor, minél savanykásabb, annál jobb
1/2 pohár tejföl
rizs 

Elkészítés:
Lebőrözzük a csirkét, a mellet kifilézzük. 4 mell és 4 comb lesz az eredmény. A tepsit kikenjük a szalonnával, lefektetjük a csirkét és mellé, ill. a darabok tetejére szalonnát teszünk. Kb. 10-15 percre a sütőbe tesszük, én a maximumra teszem, hőfok nincs jelölve a mi sütőnkön. Mikor 'üveges' lesz, ráöntjük a bort, úgy, hogy kiálljanak a darabok, ne lepje el a bor. Betakarjuk alufóliával, légmentesen ráigazítjuk a tepsire, kb. 1/2 órát, 40 percet pároljuk. Megnézzük, puha-e, ha igen, levesszük a fóliát, a darabokra tejföl kupacokat teszünk (egy-egy kávéskanálnyit) és a sütőben kb. 10-15 perc alatt pirosra sütjük. A levét leöntjük, külön szaftként öntözi mindenki ízlés szerint.

Köret:
Az almát meghámozzuk, kimagvazzuk, vékony szeletekre vágjuk. 2, 2és1/2 cm-es vastagság. Vajban megpároljuk, megforgatjuk, ha kész, fahéjas cukorral ízesítjük. Ezen kívül rizst is adunk köretként.

Jó étvágyat!
 
Winelovers borok az olvasás mellé