Széll Tamás bizakodó

Borászportál
2017. január 24., 09:50


A Széll Tamás vezette magyar csapatnak sikerült mindent a tervek szerint végrehajtania a Bocuse d'Or-on, bizakodva várják a szerdai eredményhirdetést. Beszámoló.
Széll Tamás bizakodó
Hétőn délután háromkor ünnepélyesen bevondult a Bocuse d'Or mind a 24 döntős csapata a lyoni SIRHA kiállítás területére. Természetesen köztük volt Széll Tamás és a magyar csapat is.

Négykor megkezdődött a piaci vásárlás. A Metro piacán hihetetlen széles zöldségválasztékból válogathattak a csapatok. Először a második versenynap csapatai tölthettek fél órát a piac területén. A csapatok egy előzetes lista alapján tölthették meg a kosaraikat. Végül a második
körben a magyar csapat is elvégezhette a vásárlását a holnapi versenyzéshez. Az ő kosarukba többek között kétfajta cékla, fokhagyma, burgonya, échalotte, sárgarépa és csicsóka került.
Széll Tamásék azt már múlt héten elárulták, hogy az itthonról kivitt alapanyagok között szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, ráadásul még a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget.
 
 
 
Mára Széll Tamásék teljes menüje is nyilvánossá vált:
Vegán téma
Betekintés a magyar konyha kultúrába & történelembe
Menünkben fellelhető Tokaji bor, Tokaji ecet, tökmag, erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba & paprika
„Gyökerek & Levelek alatt”
  • Grillezett zeller, magyar szarvasgomba, savanyított erdei medvehagyma & tökmag
  • Cékla, gombák, sült fokhagyma & virágok roppanós levélkével
  • Sárgacékla & Hagymadzsem savanyított bodzával, Tokaji furmint, paprika & mustármag
  • Körte petrezselyem olajban konfitálva, petrezselyemszárral
  • Pirított póréhagyma, fekete bors & savanyított citrom
  • Roppanós „gyökér” & csicsókapüré
  • „Dió” & Gombazselé
  • Tokaji ecet gyöngyök & savanyított répák
Mártás
  • Petrezselyemkrém
  • Grillezett zellermártás dióval & magyar szarvasgomba
 
Bresse- i csirke & Tenger gyümölcsei
Betekintés a magyar konyha kultúrába & történelembe
Menünkben fellelhető Tokaji furmint & aszú, mangalica sonka & szalonna, tökmag, kacsamáj & paprika
”Magyar téli erdő”
  • Grillezett csirkecomb, szárny & belsőségek
  • Homár, fűszerek & erdei gombák
  • Csirkemell mozaik ropogós csirkebőrrel, csirkezsír & roppanós „tölgyfalevélkék”
  • Folyami rák paprikával, petrezselyem krém & homárhab
Köretek:
  • Sárgacékla & hagymadzsem
  • savanyított gyökérzöldségekkel, Kisasszondi sajtmártás & magyar szarvasgomba
  • ”Tartlet virág”
  • Marinált zöldborsó savanyított citrommal & mangalica sonka & csicsókapüré
  • Céklazselé meggyecettel, sült kacsamáj & zöldalma, mustár- és tökmag, sóskavirág
Mártás
  • Csirke jus grillezett csirkecombbal, Tokaji furmint & aszú, fekete bors, savanyított fenyő & barnított vaj
Széll Tamás bizakodó
A helyszínen
A magyar csapatot minden eddiginél népesebb, több mint 300 fős szurkolói csapat kísérte el Lyonba.
 
A versenynek otthont adó nemzetközi gasztronómiai vásár, a SIRHA területén felállított magyar standnál is folyamatos volt az érdeklődés, itt a magyar borok mellett a magyar alapanyagokból készített fogásokat is kóstolhattak a látogatók - közölte a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.
 
Széll Tamás a közmédia tudósítójának azt mondta, nem örül, hogy a világdöntő első napján kellett a konyhába lépnie, mert szerdán még versenybe száll a második nap tizenkét döntőse. A magyar csapat mégis nagyon nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak és mosolygósnak tűnt, és jó hangulatban készítette a különleges fogásokat.