Forralt bor zselé


2008. december 22., 16:40


A forralt bor nem csupán az egyik legfinomabb téli ital, de finom édességeket is készíthetünk belőle. Ilyen a forralt bor zselé, amely nem igényel se sütést, se sok munkát. Kivitelezése nem csupán egyszerű, de a zselét 1-2 nappal előre el lehet készíteni, így csupán a dekorációra kell koncentrálni a tálalás napján. Éppen ezért remek vendégváró desszert, nem beszélve arról, hogy esztétikus is.
 
Hozzávalók
  • 10 lap zselatin
  • 5dl vörösbor
  • 3dl narancslé
  • 2ek méz
  • 2 csík pucolt citromhéj
  • 1 fahéj darab
  • 5 szegfűszeg
Tejszínhab
  • 1 db vanília rúd
  • 1.5dl tejszín
  • 2ek porcukor
Elkészítés
  1. A zselatinlapokat 3-4ek vízben 5 percig áztatjuk.
  2. A bort, narancslevet, mézet, citromhéjat  és a fűszereket felfőzzük forrásponting, majd lehúzzuk a tűzhelyről és leszűrjük.
  3. A zselatin lapokat kiveszzük a vízből, kissé megrázzuk, majd a forralt borba tesszük és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvadnak.
  4. Boros poharakba (vagy mini műanyag poharakba) töltjük. 4 órán át hűvös helyen pihentetjük.
  5. Tálalás előtt 1-2 órával elkészítjük a tejszínhabot: -  A vaníliát ketté vágjuk és kikaparjuk a magját. A tejszínbe tesszük és a cukorral habosra verjük (de nem keményre).
  6. A vaníliát csíkokra vágjuk, és dekorációkent alkalmazzuk. Lehűtve tálaljuk.
Tippek
  • Felhasználhatunk maradék forralt bort is.
  • Kész tejszínhabot is alkalmazhatunk.
  • Remek vendégváró desszert – különös passzol a karácsonyi menübe.
  • Partikra is remek desszert lehet, előre el lehet készíteni – töltsük mini műanyag kelyhekbe.
  • A fenti adag 6 boros pohár töltésére elég.
  • A forralt borba tehetünk gyümölcs darabokat is – pl áfonyát, szedret, málnát, de akér befőttes gyümölcsöket is.
  • A maradékot felhasználhatjuk trifle készítéséhez!
  • A forralt bor zselé egyszerű sütés-mentes édesség, ideális karácsonyi desszert.
 
Winelovers borok az olvasás mellé