A forralt bor nem csupán az egyik legfinomabb téli ital, de finom édességeket is készíthetünk belőle. Ilyen a forralt bor zselé, amely nem igényel se sütést, se sok munkát. Kivitelezése nem csupán egyszerű, de a zselét 1-2 nappal előre el lehet készíteni, így csupán a dekorációra kell koncentrálni a tálalás napján. Éppen ezért remek vendégváró desszert, nem beszélve arról, hogy esztétikus is.
Hozzávalók
10 lap zselatin
5dl vörösbor
3dl narancslé
2ek méz
2 csík pucolt citromhéj
1 fahéj darab
5 szegfűszeg
Tejszínhab
1 db vanília rúd
1.5dl tejszín
2ek porcukor
Elkészítés
A zselatinlapokat 3-4ek vízben 5 percig áztatjuk.
A bort, narancslevet, mézet, citromhéjat és a fűszereket felfőzzük forrásponting, majd lehúzzuk a tűzhelyről és leszűrjük.
A zselatin lapokat kiveszzük a vízből, kissé megrázzuk, majd a forralt borba tesszük és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvadnak.
Boros poharakba (vagy mini műanyag poharakba) töltjük. 4 órán át hűvös helyen pihentetjük.
Tálalás előtt 1-2 órával elkészítjük a tejszínhabot: - A vaníliát ketté vágjuk és kikaparjuk a magját. A tejszínbe tesszük és a cukorral habosra verjük (de nem keményre).
A vaníliát csíkokra vágjuk, és dekorációkent alkalmazzuk. Lehűtve tálaljuk.
Tippek
Felhasználhatunk maradék forralt bort is.
Kész tejszínhabot is alkalmazhatunk.
Remek vendégváró desszert – különös passzol a karácsonyi menübe.
Partikra is remek desszert lehet, előre el lehet készíteni – töltsük mini műanyag kelyhekbe.
A fenti adag 6 boros pohár töltésére elég.
A forralt borba tehetünk gyümölcs darabokat is – pl áfonyát, szedret, málnát, de akér befőttes gyümölcsöket is.
A maradékot felhasználhatjuk trifle készítéséhez!
A forralt bor zselé egyszerű sütés-mentes édesség, ideális karácsonyi desszert.