Lambrusco – pezsgő vörösbor az olasz nyár jegyében
A lambrusco egyszerre jelöli a szőlőfajták egy csoportját és az ezekből készült bort. Elsősorban Olaszország északi részén, Emilia-Romagna és Lombardia régióiban termesztik, különösen Modena, Reggio Emilia, Parma és Mantova környékén. A legismertebb változatok, mint a di Sorbara, a Grasparossa vagy a Salamino, különböző karaktereket képviselnek, a világosabb, virágosabb stílusoktól egészen a mélyebb, tanninosabb tételekig.
A lambrusco leggyakrabban vörös vagy rosé habzóbor formájában kerül a poharunkba, ritkább esetben fehérként is előfordul. Stílusát tekintve lehet száraz (secco), félszáraz (amabile) vagy édes (dolce). A fajtához illően érdemes 7–10 °C-ra hűteni, és lehetőleg tulipán formájú pohárban kínálni, hogy az aromák és a habzás is érvényesülni tudjanak.
A lambrusco világnapot először 2011-ben rendezték meg, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet erre a sokáig félreértett, ám rendkívül karakteres olasz borra. A kezdeményezés célja az volt, hogy új megvilágításba helyezze a lambrusco értékeit, és bemutassa sokszínűségét a nemzetközi borkedvelő közönségnek is. 2021 óta a dátum hivatalosan is június 21., ezzel is jelezve a nyári szezon kezdetét, amely tökéletes alkalmat kínál a lambrusco friss, üdítő stílusának élvezetére.
Az esemény központi helyszínei Olaszországban találhatók, de a világnap évről évre egyre több országban talál követőkre. A #WorldLambruscoDay és #LambruscoDay hashtagek alatt világszerte osztanak meg képeket, ajánlásokat és élményeket a pezsgő vörösbor szerelmesei – ezzel is hozzájárulva a lambrusco újraértelmezéséhez a minőségi borok világában.
Cava – mediterrán pezsgő tradíció spanyol módra
A cava a spanyol habzóborok ékköve, amely a katalóniai Penedès régióból indult útjára, ám mára több más borvidéken is készítik. A tradicionális eljárás (palackos másoderjesztés) mellett a cava sajátosságát a három jellegzetes szőlőfajta – macabeo, xarel·lo és parellada – adja. A stílusválaszték széles: a brut nature-tól egészen a dulce-ig, fehér és rosé kivitelben is elérhető.
A cava világnap minden évben július 12-én kerül megrendezésre, hogy világszerte ünnepeljük Spanyolország ikonikus pezsgőborát. A világnap alkalmából a borászatok, éttermek és borkereskedések világszerte tematikus eseményeket, borkóstolókat és ételpárosító vacsorákat szerveznek. A közösségi médiában a #CavaDay és #CavaLovers hashtagek alatt osztják meg a résztvevők élményeiket, ezzel is erősítve a cava közösségét.
Ezen a napon a cava készítésének művészetét is ünneplik, amely a spanyol borászat hagyományait és innovációját ötvözi. A cava világnap arra ösztönöz, hogy felfedezzük és értékeljük ezt a kivételes pezsgőbort, amely tökéletes kísérője lehet bármely ünnepi alkalomnak vagy egyszerű hétköznapi pillanatnak.
Prosecco – az olasz életöröm palackba zárva
A nyár záróakkordjaként érkezik a prosecco világnapja, amely az olasz Veneto régió szülötte. Nevét egy kis faluról kapta, ahol már az 1500-as évek végén is ismerték. A prosecco ma világszerte a pezsgés egyik legismertebb neve – elsősorban könnyed, gyümölcsös stílusának és megfizethetőségének köszönhetően. A Nemzetközi Prosecco Napot minden évben augusztus 13-án ünneplik, hogy világszerte tisztelegjenek Olaszország egyik legismertebb habzóborának.
Ezt a napot először 2016-ban rendezték meg a Riondo Prosecco kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy a nyár csúcsán felhívják a figyelmet erre a könnyed, gyümölcsös italra, amely az életöröm és a laza elegancia szimbólumává vált.
Az alapját adó glera szőlő friss, aromás jegyeket ad a bornak: körte, barack, alma, citrusok, valamint enyhe mandula és élesztős tónusok jellemzik.
A Charmat (tankos) eljárásnak köszönhetően a prosecco gyümölcsösebb és könnyedebb karaktert mutat, mint a palackban érlelt pezsgők.
A stílus három formában elérhető: Spumante (teljesen pezsgő), Frizzante (enyhén gyöngyöző) és Tranquillo (habzás nélküli).
Gasztronómiai szempontból is igazi kincs: magas savtartalma és finom buborékjai miatt kiválóan illik rántott, zsírosabb vagy fűszeres ételekhez, valamint pizzákhoz, salátákhoz, tenger gyümölcseihez. A koktélkedvelők is bátran nyúlnak utána – a Hugo, Bellini vagy Aperol Spritz alapja is gyakran prosecco.
Augusztus 13-án érdemes baráti brunchot vagy laza „Spritz party”-t tartani, és megosztani az élményt a #NationalProseccoDay hashtag alatt.