Hűsítő ételek és hozzájuk illő borok a nyári piknikhez

Fendrik Zsóka
2015. június 06., 21:12


A nyári hétvégéken a grillsütő mellett előkerül a piknikkosár is. A sok finomsággal telerakott hátizsák súlyként nehezedik a hátunkra az út során, de a célállomásnál életmentő falatokkal szolgál egy frissítő bor vagy pezsgő társaságában.
Hűsítő ételek és hozzájuk illő borok a nyári piknikhez
Forrás: Littlegreenblog.com
Pár ötlet arra, hogy mit tegyünk a kosarunkba?

1.    Kencék friss kenyérrel vagy ropogós zöldségekkel
 
Hűsítő ételek és hozzájuk illő borok a nyári piknikhez
Forrás: Pinterest.com

Avokádó-, zöldborsó-, répa-, padlizsán-, tepertőkrém, kőrözött, pástétom, zakuszka. Ezek a kencék praktikusan szállíthatóak egy kis dobozban, amelyekhez külön csomagolhatunk mártogatnivaló pékárut vagy zöldségeket. Például uborkát, zellerszárat, sárgarépát, paprikát, karalábét, újhagymát, pirosretket vagy sörretket. Ezekhez egy friss, könnyű fehérbor, mint ezerjó, sauvignon blanc, pinot blanc jól passzol.

2.    Ízelítő tál
 
Hűsítő ételek és hozzájuk illő borok a nyári piknikhez
Forrás: Pinterest.com

Pakoljunk külön dobozokba jó minőségű szalámit, kolbászt, szárított sonkát, ezekhez sajtokat és zöldségeket. Nyár közepe felé a friss fügével is megbolondíthatjuk a piknikkosarunkat. Érdemes a piacokon körbe nézni, ahol kóstolhatunk mangalicából, szarvasból, szürkemarhából készült húsokat, így nem mindig a megszokottat esszük. A testes fehérborok – furmint, hárslevelű - mellet itt már könnyű vörösborokat – kadarka, kékfrankos - és rozékat is érdemes bevetni.

3.    Szendvics, de nem ám párizsis
 
Hűsítő ételek és hozzájuk illő borok a nyári piknikhez
Forrás: Pinterest.com

A hagyományos, unalmas szendvicseket könnyen fel lehet dobni. Tegyünk bele sok salátalevelet, zöldséget például majonézes szósszal, vagy hagymalekvárt grillezett hússal. Jó megoldás a vegetáriánusoknak a grillezett sajt gyümölcs lekvárral vagy chutney-val. Ha még ennél is különlegesebbre vágyunk, akkor libamájat, kacsamájat is használhatunk eredeti francia mustárral. A borválasztás szempontjából a szendvicsek beltartalmát vegyük figyelembe.

csirke húsos – olaszrizling, egri csillag
vörös húsokhoz –könnyű vörösbor, mint kadarka, pinot noir, kékfrankos vagy marha és vad húsok esetén cabernet franc, merlot
grillezett sajt – furmint, rajnai rizling
libamáj, kacsamáj – maradék cukros rajnai rizling, száraz (vagy akár édes) szamorodni

4.    Saláta tésztával vagy nélküle
 
Hűsítő ételek és hozzájuk illő borok a nyári piknikhez
Forrás: Pinterest.com

A hideg saláták a meleg napokon is jól esnek, és az összetételétől függően még laktatóak is lehetnek. A tészta és az újburgonya ad egy szénhidrát löketet, hogy haza is jussunk a túrából, de mégsem nehezítik el a gyomrunkat. A saláta alapot keverhetjük friss zöldségekkel, grillezett sajtokkal és húsokkal, különböző olajos magvakkal és zöldfűszerekkel egyaránt. Ehhez egy jól behűtött olaszrizling, és kész a piknikkosár.

5.    Gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs
 
Hűsítő ételek és hozzájuk illő borok a nyári piknikhez
Forrás: Pinterest.com

Édesség helyett a lédús, hideg gyümölcs mindig jobban esik a nyári hőségben. A szezonális finomságokat feltűzhetjük nyársakra, vagy gyümölcssalátának is elkészíthetjük. A gyümölcsök mellé egy habzó-, gyöngyözőbor vagy egy pezsgő remek párosítás a délutáni kikapcsolódáshoz.

Ha csak pár óránk van a feltöltődésre és pihenésre, akkor is remek ötlet a piknikezés. Nem kell más hozzá csak egy pléd, egy kosár vagy hátizsák és egy üveg bor. Irány a természet, élvezzük a napsütést!
 
Winelovers borok az olvasás mellé