Kacsamell párolt körtével és vörösboros mártással

Gasztrostúdió.hu
2011. április 23., 08:32


Nos ennél a kacsánál, fehéret, és vöröset is használnunk kell - előbbit a körtéhez, utóbbit a húshoz. TIPP - a bort (elsősorban a nagyobb extrakt tartalmú vöröset) "főzzük be" mielőtt hozzáadjuk!  Miközben a bor egy része elpárolog, nő a töménysége, ezáltal ízletesebb alapot képez.
Kacsamell párolt körtével és vörösboros mártással
 
Hozzávalók
A kompóthoz:
4 közepes nagyságú körte,
1 rúd fahéj,
3-4 szegfûszeg,
kevés cukor,
4 dl Burgundi bor.

A kacsamellhez:
80 dkg kacsamell filé,
8 ek. olaj,
8 ek. a vörösboros fõzõlébõl,
só, bors.
Friss majoranna,
kakukkfû

A mártáshoz:
1 ek. margarin,
1 dl a vörösbor,
5 dkg erõs pista,
2 gerezd fokhagyma,
só,
bors.
Elkészítés
A kacsát sóval, borssal fûszerezzük, Forró serpenyőbe tesszük bőrével lefelé majd elõsütjük olajban. Ha mar eresztett valamennyi zsírt, megfordítjuk, és úgy is megpirítjuk.
Közben két gerezd fokhagymát kipréselünk, egy teáskanál csípõs mustárral együtt egy deci vörösborban elkeverjük, majd a kacsamellre öntjük és 20-25 percig kell párolni.
A végén a húst kivesszük és felszeleteljük. A mártásba pici paradicsompürét rakunk és ezzel kicsit visszapirítjuk. Majd felöntjük egy pohárnyi vízzel és alaposan kiforraljuk.

Boros körte
Miért pont a körte ne lehetne boros?
Négy evõkanál cukrot aranybarnára karamellizálunk, felöntjük 3 dl fehérborral, egy citrom levével, 1 dl vízzel majd besûrítjük. Hozzákeverünk egy zacskó vaníliás cukrot, és további öt percig fõzzük. Meghámozunk és félbevágunk három szem körtét, beletesszük ebbe a keverékbe, és hét percig pároljuk. Hagyjuk teljesen kihûlni.
Tálalás elõtt néhány darab párolt zöldséggel körbe rakjuk (sárgarépa, spárga, brokkoli)
 
Winelovers borok az olvasás mellé