Lazac filé pikáns, mustáros mártásban + egy koros somlai

Gasztrostúdió.hu
2009. június 22., 11:25


A lazac színe bár közel áll, vagy olykor teljesen megegyezik egy rozé színével, mégis jobb választás mellé egy minerális, nagy testű, jó savtartalmú fehérbor - főleg a pikáns mártás miatt. Ugyan ez esetben nem füstölt halról van szó, ám a füstölt sajt domináns szerepet játszik, barrikolt bort is választhatunk. Javasoljuk, hogy mindenképpen egy több éves somlói borral próbálkozzunk!
Lazac filé pikáns, mustáros mártásban + egy koros somlai
 
Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 db lazac szelet filézve,
  • 2 dl tejföl,
  • 2-3 teáskanál csípős (pepperóni paprikás) mustár,
  • csipet só,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1/2-1/2 mokkáskanál zöldfűszer (bazsalikom, majoranna és petrezselyem),
  • 1dl a somlóiból
  • 5-10 dkg füstölt sajt 
Elkészítés:
A halszeleteket olívaolajjal enyhén kikent tepsibe tesszük és kb. 10 percig sütjük 150 fokon.
A mártáshoz a tejfölben elkeverjük a mustárt, apróra vágott fokhagymát, sót és a fűszereket. Kevés liszttel (1/2 evőkanál) besűrítjük és 1 dl fehér borral hígítjuk. Ezt ráöntjük a halra és kb. 180 fokon sütjük 15-20 percig. Szükség szerint sütés közben borral meglocsoljuk. Végül füstölt reszelt sajttal megszórjuk és még 1-2 percig sütjük. Rizzsel és felkarikázott paradicsommal tálaljuk.
 
Winelovers borok az olvasás mellé