A borban párolt dolgok íze összetéveszthetetlen. Ahogy a savak és az illóanyagok, az elpárolgó alkohollal bekerülnek a húsokba és a zöldségekbe, igazi csodája a konyhaművészetnek. Most egy olyan receptet ajánlunk a figyelmükbe, amelyben a fehérbor mellett a boróka dominál. És az a duma, hogy a fehérbor és a marhahús nem jó barátok? Ugyanmár!
Borókás marhalapocka házi krokettel
Hozzávalók:
-
80 dkg marhalapocka
-
1 vöröshagyma
-
2 sárgarépa
-
1 cikk zeller
-
1 dkg borókabogyó
-
2 dl fehérbor
-
2 evőkanál mustár
-
1 dl tejszín
-
15 dkg liszt
-
1 tojás
-
60 dkg burgonya
-
só
-
őrölt bors
-
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A húst besózzuk, majd egy lábasban - kevés felforrósított olajon - minden oldalán elősütjük, azután kiszedjük. A visszamaradt olajon megpirítjuk a megtisztított és nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, sárgarépát és zellert. Hozzáadjuk a borókát, és visszatesszük az edénybe húst. Mustárral ízesítjük, majd aláöntjük a bort, és lassú tűzön puhára pároljuk. A húst kivesszük az edényből, félretesszük, és melegen tartjuk.
A tejszínt összekeverjük egy kiskanál liszttel, besűrítjük vele a mártást, azután botmixerrel simára keverjük. (A borókabogyót előtte kiszedjük, de ha 1-2 szem benne marad, jót tesz a mártás ízének.)
A körethez a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és bő, sós vízben puhára főzzük. Még forrón áttörjük, majd amikor már csak langyos, belekeverjük a maradék lisztet és a tojást. Megsózzuk, borsozzuk - ha szeretjük, egy csipet szerecsendiót is tehetünk bele -, és jól összedolgozzuk. A tenyerünkben grízgaluska nagyságú kroketteket formázunk, és bő, közepesen forró olajban kisütjük.