Molekuláris gasztronómia, a tudomány jegyében

Borászportál
2012. szeptember 20., 09:20


Kutatók éjszakája - A jövő konyhájával, a felsőfokon űzött molekuláris gasztronómiával ismerkedhetnek meg mindazok, akik szeptember 28-án, a Kutatók éjszakáján ellátogatnak a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány budapesti "főhadiszállására".
Molekuláris gasztronómia, a tudomány jegyében
 
"Egy új kémiai-gasztronómiai kutatás szerint az alapanyagok és ételek szétbontásával elkülöníthetők azok jellegzetes ízei és tulajdonságai, később pedig újszerű módon állíthatók össze ismét. A molekuláris gasztronómia lényege tulajdonképpen az, hogy a hozzáértők fizikai és vegyészeti szempontból elemzik a főzés közben lezajló folyamatokat, vizsgálják például, hogy mitől lesz könnyű egy hab, és hogyan lesz magas a felfújt" - olvasható a programismertetőben, amely szerint a molekuláris gasztronómia séfjének kínálatában egyéb különlegességek mellett szardíniafagylalt pácolt makrélával és lazac kaviárral, citromos zöldtea-hógolyó, libamájhab lilahagyma-kaviárral, libamáj-parfé zöldborsókrémmel, galamb kocsonyával, meleg borjúkocsonya tepertőhabbal rozmaringos füstben szerepel.
 
Az alapítvány "kínálatában" bemutatkoznak a "szemfényvesztő" kutatók is, akik nem mindennapi módon prezentálják különleges kutatásaikat. Szó esik majd a beltéri használatra szánt navigációs rendszerekről, amelyek idős, fogyatékkal élő, vagy helyismerettel nem rendelkező emberek számára könnyítik meg a tájékozódást a bonyolult átjáró-rendszerekben vagy épületekben.
A mikrobák a környezetünkben előadás keretében az érdeklődők megismerhetik, hogy milyen apró lények tenyésznek a mobiltelefonon, ajtókilincsen, pénzérmén, a tömegközlekedés fogantyúin, a villanykapcsolókon vagy éppen számítógépek billentyűzetén. A hallgatóság megtudhatja, hogy veszélyeztetik-e egészségünket a baktériumok és a gombák, amelyekkel nap mint nap érintkezünk, és hogy hogyan lehet kimutatni jelenlétüket.
Idén hetedik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat www.kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon.
Winelovers borok az olvasás mellé