Párolt boros csirke

Gasztrostúdió.hu
2011. május 22., 10:54


Most kiderülhet milyen zamatokat adhat a csirkének a fehérbor és a béarni mártás kombinációja!
 
Hozzávalók
4 csirkemell,
4 ek vaj,
1/2 kk só,
csipet bors,
10 gerezd fokhagyma,
20 dkg hagyma,
20 dkg zöldhagyma,
15 dkg fõtt sonka,
20 dkg gomba,
30 dkg krumpli,
3 ek vágott petrezselyemzöld,
1 dl fehér bor,
3 dl béarni mártás
Elkészítése
A csirkét vágja ketté, a fokhagymát, hagymákat,
petrezselymet és sonkát vágja finomra,
a gombát szeletelje, a krumplit vágja kockákra és süsse olajon 2 percig.
Nagy, fedhető edényben olvasszon meg 2 ek vajat, sózza-borsozza, töltsön rá kb. 6 mm vizet. Ezt a párolófolyadékot melegítse forrásig, tegye bele a csirkét, fedő alatt, a hőt lejjebb véve párolja kb. 15 percig, míg a hús megpuhul. Vegye ki szűrőkanállal, tartsa melegen. Öntse ki a párolófolyadékot. Másik serpenyőben olvassza meg a maradék vajat, süsse rajta a fokhagymát, hagymákat, sonkát és gombát barnára. Töltse rá a bort, süsse míg 2/3-a elpárolog. Tegye hozzá a gombát és petrezselymet, süsse 2 percig. Szedje ki, tartsa melegen. Tálalja középre a sonkás krumplit, köré a fél melleket, a mártással bőségesen megöntözve.

Béarni mártás: serpenyőbe öntsön 1 dl vizet, reszeljen bele 1 kis fej hagymát, adjon hozzá néhány tárkonylevelet, borsozza, tárkonyecetezze és forralja fel. Fedő alatt főzze, míg a lé nagyrészt elfő. Hagyja teljesen kihűlni.
Verjen fel 4 tojássárgát és keverje el 2 dl tejszínnel apránként. Gőz fölött főzve verje fel habosra. Vegye le a tűzrõl, keverjen el benne 16 dkg vajat apránként. Borssal, sóval és kevés citromlével ízesítse. Finomra vágott tárkonyleveleket és petrezselyemzöldjét keverjen bele. Melegen tálalandó. (Ha a tojássárgája kezdene kiválni, azonnal levenni a tűzrõl, kevés hideg vizet ráönteni és élénken keverni).
 
Winelovers borok az olvasás mellé