Húszféle magyar bort kínálnak a lengyel EU-elnökség alatt

Borászportál
2011. június 02., 16:29


Lengyelországban megtörtént annak a 20 magyar borfajtának a kiválasztása, amelyeket lengyel ígéretek szerint az idei második félévi lengyel EU-elnökség hivatalos rendezvényein fognak felszolgálni.
Húszféle magyar bort kínálnak a lengyel EU-elnökség alatt
 
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter legutóbbi budapesti látogatásán megígérte, hogy a magyar elnökséget követő lengyel elnökség idején is a magyar borokat fogják népszerűsíteni – emlékeztetett Gál Helga, a magyar EU-elnökség sommelier-je.

A magyar borok további népszerűsítésének szervezése és előkészítése a magyar félre hárul. Gál Helga az utóbbi időben többször járt Lengyelországban, és tárgyalt illetékes minisztériumokkal, főként a külüggyel. Varsóban egy kisebb borbemutatót is rendeztek a magyar elnökségi borokból, ahol lengyel borkereskedők, sommelier-k és étterem-tulajdonosok voltak jelen.
 
Később nagykövetségi borbemutatót is tartottak, ahová már azokat a cateringeseket hívták meg, akik valamelyikének a feladata lesz nagy valószínűséggel a pályáztatás után a borok beszerzése.

A nagykövetségi borbemutatóra az 52 magyar elnökségi bor mintegy felét hagyták meg. Ezeket a jelenlévők végigkóstolták, majd szavaztak arról, hogy melyik legyen az a húsz bor, amelyet a lengyel elnökség alatt fognak felszolgálni.

Az elmúlt hét végén Krakkóban egy „ráerősítő” rendezvényt is tartottak Gál Helga részvételével, ahová az ottani jeles társadalmi személyiségeket és a bor témában jártas szakembereket hívták meg. Krakkó ugyanis a lengyel EU-elnökség Varsó utáni második legfontosabb színhelye lesz.
Winelovers borok az olvasás mellé