A Colorado Állami Egyetem kutatói megfejtették a titkát, hogy a bor- és szőlőfogyasztás hogyan fejti ki hatását a vastagbélrák ellen. A szőlő két alapvető összetevője úgy támadja meg a rákos sejteket, hogy közben megkíméli az egészségeseket.
A tudósok azt már korábban is felismerték, hogy a szőlő héjában található resveratrol, illetve a szőlőmagkivonat összetevői képesek meggátolni a rákos sejtek burjánzását, de a mostani tanulmány megállapította, hogy ez a két összetevő hogyan tudja közösen, együttműködve kifejteni a rákmegelőző hatást. „A két összetevő megfelelő aránya egy olyan gént kapcsol be, amely a rákos sejteket saját maguk elpusztítására programozza be” - mondta Jairam Vanamala, a Colorado Egyetem docense. Az összetevők megfelelő arányú kombinációja az egészséges sejtekre semmilyen hatással nincs, kizárólag a rákos sejteket öli meg. Az összetevők külön-külön sokkal kevésbe hatékonyak, mintha együtt fejtenék ki hatásukat a rákos sejtekre, tette hozzá Vanamala.
Ezeket az összetevőket a meghatározott dózisban pektinnel bevonva, célzottan lehet eljuttatni a vastagbélbe, ugyanis a pektin nem bomlik le a gyomor felső részében, így csak a vastagbélbe érve fejti ki hatását. A tanulmány részletei a Prontiers in Bioscience című folyóiratban jelentek meg.