A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás
Az idei szürettől nem csak a kisebb, hanem az ezer hektoliter felett termelő borászatok is maguk választhatják meg, milyen módon semmisítik meg a törkölyt. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – a gazdák és a szakmai szervezetek kérésére – módosította a szőlőfeldolgozás és a borkészítésnél keletkező melléktermékek kivonási kötelezettségről szóló rendeletet. A változtatás hatályba lépett.
A szőlőmagolaj előállítása
A szőlőmagolajat a szőlőszemek magjaiból állítják elő. Az északi félteke mérsékelt övezetebében a szőlőtőke már régóta jelen van, egész pontosan a szakemberek sem tudják meghatározni a pontos eredetét. A szőlő kipréselésekor visszamaradt törkölyből nyerik a magokat, melyeket megszárítanak, s ezekből a magokból sajtolják az olajat. Egy liter szőlőmagolajhoz 50 kg szőlőmag szükséges, másképpen számolva 500 kg szőlő. A magok olajtartalma 6 és 20% között ingadozik. A 19. századtól a mediterrán szőlőtermelő országok valamint Magyarország szőlőmagolaj termelése jelentősen továbbfejlődött. Az igény pedig egyre nagyobb.
|
Fajtái
Az extrahált (kivonatolt) és a finomított szőlőmagolaj mellett a hidegen préselt olaj is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, s fokozatosan átveszi a vezető szerepet.
|
Szőlőmagolaj és az egészség
A szőlőmagolajat már évszázadok óta felhasználják a kozmetikai cégek. Kimutatták, hogy az olaj procyaidin E vitamintartalmának hatóanyagkombinációja a felső bőrrétegek szerkezetének javításában játszik szerepet. A bőrön már varasodott sebek – horzsolások, kisebb égések - is gyorsabban gyógyulnak, ha kevés szőlőmagolajjal kenjük be őket.
|
Íze
A szőlőmagolaj színe zöldes, s még a finomított olajok is megtartják jellegzetes ízüket. A hidegen sajtolt olaj színe mélyzöld, íze pedig különösen aromás. Gyakran előfordul, hogy az olaj zavarossá válik, ez azonban nem rossz minőségre utaló jel.
|
Felhasználása
A szőlőmagolaj –mindegy, hogy finomított vagy hidegen sajtolt – sütéshez is kiváló, mégis a hidegen sajtolt olajat leginkább a hidegkonyhai ételek elkészítéséhez használják. Kiválóan harmonizál levelessalátákhoz, sajtokhoz.
|