Szőlőmagolaj törkölyből - alternatív felhasználás

Németh Richárd
2011. augusztus 14., 21:45


Az idei szürettől nem csak a kisebb, hanem az ezer hektoliter felett termelő borászatok is maguk választhatják meg, milyen módon semmisítik meg a törkölyt. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – a gazdák és a szakmai szervezetek kérésére – módosította a szőlőfeldolgozás és a borkészítésnél keletkező melléktermékek kivonási kötelezettségről szóló rendeletet. A változtatás hatályba lépett.

Szőlőmagolaj törkölyből - alternatív felhasználás
 
A VM közleménye szerint az Európai Unió 2004-től írta elő a tagállamoknak a törköly lepárlási kötelezettséget, majd a borreform után e gyakorlat megváltozott. Már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről. Az alternatív törköly kivonási lehetőségeknek köszönhetően a borászok szabadabban rendelkezhetnek a melléktermékkel. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
A nagy borászatoknak eddig csak két lehetőség közül választhattak: vagy eladták a törkölyt egy szeszfőzdének, vagy leadták lepárlásra. A jövőben e kettő mellett – a kisebbekhez hasonlóan – felhasználhatják szerves trágyaként, takarmány- illetve komposztkészítésre, szőlőmag valamint szőlőmagolaj kinyerésre, törkölypálinka készítésre, exportálhatják az Európai Unió tagállamain kívüli országba, leadhatják hulladékgyűjtő telepre, veszélyeshulladék-égetőműnek, valamint biogáz előállító üzemeknek.
A módosítás nem érinti a borseprő kivonására vonatkozó szabályokat és a kivonás kötelezettségének fenntartását. A hatóságok a borászati melléktermékek kivonását ezután is ellenőrzik – szögezi le a tárca közleménye.
A szőlőmagolaj előállítása
A szőlőmagolajat a szőlőszemek magjaiból állítják elő. Az északi félteke mérsékelt övezetebében a szőlőtőke már régóta jelen van, egész pontosan a szakemberek sem tudják meghatározni a pontos eredetét. A szőlő kipréselésekor visszamaradt törkölyből nyerik a magokat, melyeket megszárítanak, s ezekből a magokból sajtolják az olajat. Egy liter szőlőmagolajhoz 50 kg szőlőmag szükséges, másképpen számolva 500 kg szőlő. A magok olajtartalma 6 és 20% között ingadozik. A 19. századtól a mediterrán szőlőtermelő országok valamint Magyarország szőlőmagolaj termelése jelentősen továbbfejlődött. Az igény pedig egyre nagyobb.
Fajtái
Az extrahált (kivonatolt) és a finomított szőlőmagolaj mellett a hidegen préselt olaj is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, s fokozatosan átveszi a vezető szerepet.
Szőlőmagolaj és az egészség
A szőlőmagolajat már évszázadok óta felhasználják a kozmetikai cégek. Kimutatták, hogy az olaj procyaidin E vitamintartalmának hatóanyagkombinációja a felső bőrrétegek szerkezetének javításában játszik szerepet. A bőrön már varasodott sebek – horzsolások, kisebb égések - is gyorsabban gyógyulnak, ha kevés szőlőmagolajjal kenjük be őket.
Íze
A szőlőmagolaj színe zöldes, s még a finomított olajok is megtartják jellegzetes ízüket. A hidegen sajtolt olaj színe mélyzöld, íze pedig különösen aromás. Gyakran előfordul, hogy az olaj zavarossá válik, ez azonban nem rossz minőségre utaló jel.
Felhasználása
 A szőlőmagolaj –mindegy, hogy finomított vagy hidegen sajtolt – sütéshez is kiváló, mégis a hidegen sajtolt olajat leginkább a hidegkonyhai ételek elkészítéséhez használják. Kiválóan harmonizál levelessalátákhoz, sajtokhoz.



 
Winelovers borok az olvasás mellé