EU borreform: Elkészültek a termékleírások

Borászportál
2012. január 06., 13:34


A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Bor Eredetvédelmi Tanács (BET) Magyarország borvidékeinek képviselőivel véglegesítette a 35 ismert és használt bornév termékleírásának tervezetét, s benyújtották azokat az Európai Bizottságnak (EB). Az EU-borreformtól – így a borok termékleírásától is – mindenki azt várja, hogy az európai borszektor versenyképesebb legyen és piacszerűbben működjön.
EU borreform: Elkészültek a termékleírások
 
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta a bor termékleírások nemzeti jóváhagyó határozatait, így a VM benyújtotta azokat az EB-nek – közölte a tárca. A borvidékek képviselői 35 ismert és használt bornév termékleírásának tervezetét nyújtották be a tárcához, amelyek közül öt oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ), és 30 oltalom alatt álló eredet-megjelölés (OEM) kategóriába tartozik - írja az Agromonitor.hu.
(A cikk a hirdetés után folytatódik!)

 

Az Európai Unió (EU) borpiaci reformjának 2009. augusztus 1-jétől hatályos rendeletével a borok földrajzi árujelzőire vonatkozó szabályozás egységessé vált az unióban. Az eddig használt borneveket az EB elektronikus adatbázisban, az E-Bacchusban gyűjtötte össze – emlékeztet a VM.
Az EU-borreformtól – így a borok termékleírásától is – mindenki azt várja, hogy az európai borszektor versenyképesebb legyen és piacszerűbben működjön. Magyarországnak az az érdeke, hogy a termékleírások jók legyenek, mert ezekkel tudjuk hagyományos borainkat megvédeni, és a nagy értékű földrajzi eredet-megjelöléseinket, (például Tokaj, Eger, Hajós-Baja, Villány, Sopron, Somlói) piacon tartani, folyamatosan fejleszteni.
Az új szabályok szerint a használatban lévő borneveket a borok készítését tartalmazó termékleírással kell kiegészíteni. Ezek alapján visszakereshetők és részletesen megismerhetők az adott borhoz kötődő szabályok és adatok.
A tagállamoknak legkésőbb 2011. december 31-éig kellett benyújtaniuk a termékleírásokat az EB-nek. Ennek hiányában a bornevek elveszítik oltalmukat, így a borok címkéire sem írhatók fel. A tárca, a BET és a borvidékek együttműködésével véglegesítette a termékleírásokat.
Magyarországi oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések termékleírásai
(Az egyes bornevekre kattintva elolvashatja azok termékleírását.)
 
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé