Felülvizsgálatot kér a szennyezett ásványvizek forgalmazója

Borászportál
2012. január 12., 14:46


Az Aqua-Pet Kft. kéri a hatóság által kifogásolt ásványvíz-minták felülvizsgálatát, és fellebbezett a mostani hatósági határozat ellen – tájékoztatta a cég szerdán az MTI-t. A hatóság tájékoztatósa szerint a vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy egyes mintavételi tételek esetében Coliform szennyeződést találtak a cég két termékében. Ezért felszólították a céget a kifogásolt termékek azonnali kivonására a forgalomból.
Felülvizsgálatot kér a szennyezett ásványvizek forgalmazója
 
A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű cég palackozó üzem ellen, mivel mikrobiológiai szennyezettséget állapított meg a cég két termékénél – ahogy arról a Borászportál is beszámolt.
A társaság állásfoglalásában leszögezi: az Aqua-Pet Kft. csányi palackozóüzeme egyike Magyarország legkorszerűbb üzemeinek, amelynél alapvető fontosságú a minőségi előírások maximális betartása. Az üzem IFS minősítéssel rendelkezik, ez az egyik legszigorúbb európai élelmiszerbiztonsági rendszer – hangsúlyozzák.
(A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 

Az üzem IFS auditjának megújítására nemrégiben került sor. Emellett a cég termékeinek minőségét rendszeresen ellenőrzi a Fresenius Intézet (Institut Fresenius), amely a legnagyobb európai vízvizsgálati cég – teszik hozzá.
A társaság közleménye utal arra, hogy a hatóság szakemberei tavaly december 6-án helyszíni ellenőrzést tartottak a csányi palackozóüzemében, és ennek során mintát vettek további vizsgálat céljából.
A hatóság tájékoztatósa szerint a vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy egyes mintavételi tételek esetében Coliform szennyeződést találtak a cég két termékében. Ezért felszólították a céget a kifogásolt termékek azonnali kivonására a forgalomból.
A kivonás a két termék egy-egy cikkelemének, adott gyártási sorozatát érinti: a Saguaro Pannon-Aqua, 2 literes, szénsavmentes ásványvíz, 2011. november 25-i gyártási sorozatát és az S-Budget, 2 literes, szén-dioxiddal dúsított ásványvíz 2011. december 6-i gyártási sorozatát.
A hatósági határozat kézhezvételét követően az Aqua-Pet Kft. azonnal fellebbezést adott be Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Vízhigiénés és Vízbizottsági Főosztályához a vizsgálat eredményei ellen, és a hatósági ellenmintát benyújtotta további felülvizsgálatra.
A cég közleményében hangsúlyozza: az OKI a benyújtott hatósági ellenminták alapján a szóban forgó ásványvíz minőségét megfelelőnek ítélte, és nem találta benne az elsőfokú hatóság által megállapított szennyeződést. A szóban forgó mintát a cég saját vizsgálatain is negatívnak találta.
“Mivel a saját vizsgálatunk és az OKI vizsgálata is negatív eredményt mutatott a szóban forgó minták esetén, értetlenül állunk a Heves Megyei Hatóság vizsgálati eredményei előtt. Véleményünk szerint a szennyeződés csakis a gyártási folyamaton kívül kerülhetett a mintába. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy utánajárjunk az ügynek, tisztázzuk magunkat, és minden kételyt kizáróan megnyugtassuk fogyasztóinkat” – idézi a közlemény Solymos Jánost, az Aqua-Pet Kft. ügyvezető igazgatóját.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé