Eger: 154 millióból fejlesztik a borászati képzéseket

Borászportál
2012. január 18., 10:29


Az Új Széchenyi Terv támogatásával, és Eger neves borászainak közreműködésével készültek el azok az elektronikus borászati tananyagok, amelyek az Eszterházy Károly Főiskola - idehaza egyedülállónak számító - borászati felnőttképzésének gerincét alkotják.
Eger: 154 millióból fejlesztik a borászati képzéseket
 
A 154 milliós projekthez 147 millió forint támogatást nyújt az Európai Unió és a hazai költségvetés a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében - közölte az Eszterházy Károly Főiskola médiareferense, Csáfor Hajnalka. A képzés- és tartalomfejlesztés a hiányszakmákra koncentrál.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 

„Célunk a teljes élethosszon át tartó tanulás jelentőségének és lehetőségeinek megismertetése a régió felnőttképzési programjainak célcsoportjaival, vállalkozókkal, munkavállalókkal és munkanélküliekkel, valamint az elhelyezkedési esélyek javítása a hiányszakmán alapuló tananyagfejlesztés segítségével. A fejlesztés a térség munkaadóinak képzési igényeire alapul, a régi szakmák megújulására koncentrál, mely az aktuális elvárásoknak megfelelő, így mérséklődhet a hiányszakmák száma is” – olvasható a főiskola közleményében.
Eger: 154 millióból fejlesztik a borászati képzéseket
Az egri Esztárházy Károly Főiskola
A 2012. május 31-vel záruló program keretében 34 magyar nyelvű és három angol nyelvű kurzus tananyagát dolgozzák ki, a többi között bortechnológus, borász-analitikus, borturizmus és borkultúra szakterületeken.
A borász-analitikus és a borkultúra szakirányok azért is népszerűek, mert egyedinek számítanak Magyarországon a felsőoktatási intézmények oktatási palettáján - hangsúlyozta Csáfor Hajnalka.
A Borászportál úgy tudja, az intézményben tervezik a távoktatást és a levelező képzést is segítő, úgynevezett e-prezentációs termek kialakítását, illetve egy a rutin boranalitikai vizsgálatok elvégzésére képes laboratórium kialakítását, felszerelését.
Mindent egybevetve, az egymást kiegészítő tevékenységek fejlesztésével jelentősen növekedhet az intézmény versenyképessége mind helyi, mind regionális szinten, valamint a végzős hallgatók munkába állási esélyei is javulhatnak. Az ún. kooperatív képzési forma lehetőséget teremt arra, hogy az Eszterházy Károly Főiskola hatékonyabban működjön együtt a gazdasági szféra szereplőivel az elvárt, jól használható gyakorlati ismeretek relevánsabb megszerzése érdekében – példaként szolgálva ezzel más, borászati képzéssel is foglalkozó felsőoktatási intézmények számára. Eger ezzel ismét bizonyíthatja, hogy méltán kér helyet Magyarország borászati térképén, és immár nem kizárólag a kiváló minőségű borok előállítási helyeként, hanem olyan városként is, ahol a borászathoz kapcsolódó technológiai, turisztikai, gasztronómiai és kulturális ismeretek egy helyen és magas színvonalon szerezhetők meg.
Eszterházy Károly Főiskola
Az Eszterházy Károly Főiskola az 1948-ban alapított állami pedagógiai főiskola szellemi örökségét ápoló, valamint a két és fél évszázados egri felsőoktatás hagyományaihoz kötődő, ugyanakkor a jövő felé nyitott, minőségi munkát végző intézmény. Az elmúlt 5 évtizedben több mint 300 ezer főiskolai végzettségű szakembert adott a magyar társadalomnak és közoktatásnak. A közel 9000 hallgatóval és 650 dolgozóval működő intézmény a XXI. század társadalmi és gazdasági kihívásainak megfelelően alakítja oktatási rendszerét, képzési kínálata rendkívül sokrétű.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé