Egri Csillag Borfesztivál

Borászportál
2012. március 10., 10:03


Fesztivál - Zászlósbor - Eger - Első ízben rendeznek Egerben fesztivált a borvidék új zászlósbora, a bikavér fehér "párjául" szánt Egri csillag jegyében; a rendezvényt április 8-án az egri várban tartják - jelentették be a szervezők a hevesi megyeszékhelyen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
Egri Csillag Borfesztivál
 
Az Egri csillag első évjáratának ünnepélyes "bontására" - hagyományteremtő céllal - egyszerre öt helyszínen kerül sor március 15-én. Eger mellett Budapesten és Debrecenben, illetve a szlovákiai Érsekújváron és Eger finn testvérvárosában, Poriban rendeznek borbemutatókat - közölte az MTI.
Az április 8-i, rangos kulturális műsorral kísért fesztiválon 13 egri borász kínálja majd 46 féle borát.
 

Mint azt Habis László, Eger polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a város marketingjének meghatározó eleme a bor, ezért az önkormányzat együttműködik aborvidék borászaival az egységes városmarketing kialakításában. Az ő kezdeményezésükre született az Egri csillag fesztivál is; ez annál is inkább időszerű, mert a piac oldaláról élénk érdeklődés mutatkozik egy fehér egri cuvée, vagyis házasított bor iránt - mondta a polgármester.
Gál Tibor, a bemutatkozó borászok egyike emlékeztetett arra, hogy 2010-ben pályázaton választották ki a borvidék új zászlósborának elnevezését, majd a szabadalmi hivatalnál levédették az Egri csillag szóösszetételt.
Egri Csillag Borfesztivál
Minimum négy fajtát kell tartalmaznia az Egri Csillagnak
Az Egri csillag olyan védett eredetű száraz házasított bor, amely legalább négy szőlőfajta felhasználásával készül. Egyben ez a világon az első, márkanévvel ellátott fehér cuvée bor. Közlése szerint a bor bevezetésére annál is inkább szükség volt, mert a közhiedelemmel ellentétben az egri borvidéken jellemzően nem kék szőlőfajták teremnek, sőt a terület ültetvényeinek fele fehér szőlő.
Ipacs Géza marketingszervező a fesztivál műsoráról elmondta, hogy a látogatók megtekinthetik az Egri Vitézlő Oskola haditorna egyesület bemutatóit, sor kerülbordalversenyre, illetve Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét is felidézik - közölte a távirati iroda. A zenei műsort Szabó Attilának, a Csík Zenekar prímásának barátai szolgáltatják. Fellép Huzella Péter, az Ethnofil Együttes, Ferenczi György és a Rackajam, illetve maga a Csík Zenekar is - tette hozzá Ipacs Géza.
Winelovers borok az olvasás mellé