27 éves sommelier nyerte az országos bajnokságot


2007. április 03., 22:11


A 27 éves Lukács Szabolcs soproni sommelier nyerte az országos bajnokságot. A döntőben hat feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek.
 
Az Utazás 2007 kiállítás keretében rendezte meg a Magyar Sommelier Szövetség az országos bajnokságot. Lukács Szabolcs már évek óta részt vesz a versenyeken. Eddig ötször indult, négyszer a döntőbe került, s háromszor a második helyen végzett, idén azonban ő bizonyult a legjobbnak.
Lukács Szabolccsal Horváth Ferenc a Kisalföld munkatársa beszélgetett:
– A sommelier feladata összetett, ezt tükrözte az a feladatsor is, amely a döntő hat résztvevőjére várt – elevenítette fel a bajnokság részleteit Lukács Szabolcs.
– Az elődöntőt a Gundel étteremben rendezték meg, innen a három legjobb jutott a szombati döntőbe – mondta Lukács Szabolcs. – Az első feladat vendégek fogadása volt, egy általunk választott idegen nyelven, pontosabban a Nemzetközi Sommelier Szövetség valamelyik hivatalos nyelvén. Én az angol, a francia és a spanyol közül az elsőt választottam. Ezt követően egy aperitifet kellett ajánlani, de úgy, hogy lehetőleg pezsgőt válasszanak, mert a következő (rész)feladat a pezsgő szakszerű szervírozása volt.
A következő megmérettetésben egy általunk előzőleg nem ismert menüsorhoz ajánlottunk italsort, majd következett egy vörösbor dekantálása. Ez a palackban lévő esetleges üledék és a tiszta bor szétválasztását jelenti. Az újabb feladatot egy hibás borlap kijavítása jelentette, majd öt – átláthatatlan pohárban lévő – párlat felismerése következett. Végül egy másfél literes pezsgőt kellett tizenöt pohárba egyenlő arányban szétosztani úgy, hogy ha a palackot elvettük a pohártól, már nem lehetett újra önteni, és az üvegben egy csepp sem maradhatott.
A különböző feladatokat a zsűri értékelése szerint Lukács Szabolcs teljesítette a legkevesebb hibaponttal, így ebben az évben ő nyerte a sommelier-bajnokságot. Hogy mi is kell ahhoz, hogy valaki jó sommelier legyen, arról az idei bajnok az alábbiakat mondta:
– Nagyon fontos a lexikális tudás, a szőlő és a bor szeretete, ismerete, a pincészetekkel és a vendégekkel való jó kapcsolat. Természetesen elengedhetetlen a sok-sok kóstolás, hiszen nincs két egyforma bor.
Lukács Szabolcs fiatal kora ellenére a borok és a kiváló étkek egyik legjobb hazai ismerője. Tudását már számos nemzetközi versenyen bizonyította, rendszeresen bírál különböző borversenyeken. Aki pedig „tesztelni" szeretné ismereteit, az a Szélmalom étteremben találkozhat vele.
 
Winelovers borok az olvasás mellé