A pálinka lehet a legfőbb hungarikum

Borászportál
2012. május 15., 08:37


Hungarikum - A pálinka az első helyet szerezheti meg a hungarikumok között, hiszen olyan érték, amely egyre népszerűbb itthon és külföldön, és méltán képviseli hazánkat a világban - fogalmazott Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a jubileumi, 10. Országos Pálinka Fórumon.
A pálinka lehet a legfőbb hungarikum
 
A minisztériumban tartott rendezvényen a tudományos valamint szakmai szervezetek, vállalkozók, jogszabályalkotók és az illetékes hatóságok képviselői a pálinka jelenéről és jövőjéről tanácskoztak.
A Magyar Pálinka Lovagrend tagjai ünnepélyes, sötétzöld, díszes talárban vonultak be a 10. Országos Pálinka Fórum rendezvényére, amelyet Guth László, a Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Karának dékán-helyettese köszöntött – rögzíti a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye. Országosan évente már négy olyan pálinka rendezvényt szerveznek, amelyen a pálinkafőző vállalkozások hasznos információkhoz juthatnak. Guth László véleménye szerint ez annál is fontosabb, mert a pálinka olyan turisztikai termék is, amely ha kiváló minőségű, jó hírünket viszi a világban.
 

A magyar pálinka a pálinkatörvény megszületése óta reneszánszát éli. A jó minőségű gyümölcsből és törkölyből készült pálinka nem hiányozhat a baráti találkozókról, számos vendéglátóhelyen már külön pálinkalap kínálja a minőségi nedűt – üdvözölte a pálinkakultúra fejlődését Budai Gyula, aki elmondta:
A pálinka lehet a legfőbb hungarikum
a tárca is mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar pálinka hírneve minél magasabban szárnyaljon. Ezt szolgálja a házi pálinkafőzés engedélyezése is, melynek hatására nemes versengésbe kezdtek egymással a pálinkafőzők. Ennek eredményeként a külföldi versenyeken is szép eredményt érnek el a hazai gyümölcsből készült párlatok, legutóbb, egy Tirolban rendezett megmérettetésen 142 éremmel jutalmazták a magyar pálinkákat.
A vidékfejlesztési tárca nemrégiben programot indított az őshonos gyümölcsfajták elterjesztéséért. Budai Gyula a rendezvényen megjelenteket arra bíztatta, az őshonos gyümölcsökből is próbálják kihozni a legjobbat, főzzenek például a tüskés körtéből is pálinkát, amelyet már eleink is használtak. Az új fajtákból nyert új ízek segíthetik a pálinkakultúra továbbfejlődését is.
A magyaroknak a pálinka olyan, mint a görögöknek az ouzo, a franciáknak a konyak, az amerikaiaknak a whiskey. Minden nemzetnek megvan a maga nemzeti kincse, nekünk a pálinka, amelyre büszkék lehetünk – fogalmazott az államtitkár.