Tokaji csak egy van a világon. Ez az a bor, amely abból a szőlőből származik, amelyet a napsugarak Tokaj-Hegyalján érlelnek, amelyet a tokaji hagyományoknak megfelelően szüretelnek, s amely ezután a hegyaljai pincék valamelyikében érlelődik, s kerül palackozásra.
Ennek ellenére időről – időre hallhatunk olyan híreket, melyek szerint „Tokaji” elnevezésű borokat hoznak forgalomba különböző országokban, mit sem törődve azzal, hogy a szőlőnek, s a belőle készült bornak semmi köze sincs Magyarország történelmi borvidékéhez.
Tocai, Tokay és egyéb elnevezések
A világon számos olyan termőterület létezik, melyeknek borait, ha nem is azonos írásmóddal, de „Tokaji”-nak neveznek. Például Franciaországban- Tokay d’Alsace néven, Elzász tartományban - állítólag az 1500-as években Lazar de Schwendi zsoldosvezér által Magyarországról odatelepített vesszőkből készül „Tokaji” elnevezésű bor.
Észak-Olaszországban pedig egy Tocai Friulano elnevezésű szőlőfajtából készülő bort forgalmaznak. A franciához hasonlóan ez az ital sem mutat rokonságot a mi tokaji borainkkal.
„Tokaj Európán kívül”
Nem csak Európában jelent meg a „tokaji” szóhasználat. Már Thaiföld északi részén, Chiang Mai tartományban is forgalomba hoznak Thai Tocai néven bort, amelynek - hasonlóan a francia vagy olasz társához - semmi köze nincs a magyar „Tokaji”-hoz.
Szlovákia jogai
Szlovákiával azonban más a helyezet. Itt jelenleg a történelmileg elfogadottnál jóval nagyobb területen állítanak elő „Tokaji” elnevezésű bort.
Az ország a trianoni békeszerződés után a 29 hegyaljai településből kettőt megkapott (Kistornya és Szőlősk). A szlovákok ezekre a területekre alapozva ragaszkodnak a „Tokaji” név használatához.
Törvényi szabályozás
Az 1993. évi XI. törvény alapján az Európai Unióval kötött megállapodás meghatározza azokat a földrajzi elnevezéseket, amelyeket más ország nem használhat márkanévként. Ennek értelmében a Tokay d’Alsace, valamint a Tocai Friulano megnevezések elhagyására Franciaország és Olaszország 13 éves – azaz 2006-ig szóló - türelmi időt kapott.
Mindezek után érdekes lesz megfigyelni, mennyire tartják be a megállapodást. Magyarországnak fokozottan fontos a név kizárólagos használata, hiszen Tokaj és a tokaji borkülönlegességek mára nemzeti jelképünkké váltak. Ezért nagyon veszélyes, ha más készítményekre is használják a szót. Egyrészt a szót hallván sok embernek juthat eszébe Franciaország - ha épp kóstolta már a „francia tokajit”- ahol kiváló bortermelés folyik ugyan, ennek ellenére Tokaj nem francia. Másrészt bármennyire is kiváló az olasz, francia vagy thai „tokaji” elnevezésű bor, sosem veheti fel a versenyt azzal a borkülönlegességgel, amely a magyar borvidék lejtőin érlelődő szőlőből készül, évszázados szakértelemmel, különleges körülmények és rendkívüli szakértelem mellett.