Cava - majdnem champagne

Borászportál
2011. augusztus 07., 22:50


A spanyolok, pontosabban a katalánok büszkeségét mutatjuk be. A cava ugyanúgy az eredet és a minőség szinonimája, mint a champagne. Spanyolországnak a pezsgők terén - akárcsak a borok versenyfutásában - nincs szégyenkeznivalója.

Cava - majdnem champagne
 
A Cava története 1872-ben kezdődött Katalóniában, Penedés borvidéken, amikor Josep Raventós bemutatta első pezsgőjét. Ezelőtt éveket töltött Champagne-ban, hogy tanulmányozza az ott készített pezsgők gyártásának hagyományait. Ezeket a tapasztalatokat hazájába hozva, és már száz éves múltra visszatekintő Codorníu gazdaságban alkalmazta. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
A cuvée-hez őshonos Penedés-i szőlőfajtákat próbált ki, és az első tétel bemutatásával új korszakot nyitott Penedés számára. Elindított egy sikertörténetet, mellyel Penedés borászata virágzásnak indult.
Ide kattintva bortudósítónk cava kóstolóról írt beszámolóját érheti el. 
Az általa felhazsnált szőlőfajták, a Xarello, a Macabeo és a Parellada a mai napig is kizárólagos alapja a Penedés-i pezsgőknek. Minden Cava-nak a palackos erjesztés hagyományos módszerével készül. A Cava és a Champagne között tulajdonképpen csak ízvilágukban van különbség, mely az eltérő szőlőfajtából, éghajlatból és talajadottságból fakad.
A Katalónia területén fekvő Penedés régió a hazája a cavának, amely megnevezés kizárólagos használati jogát alapos munka és a remek alapanyag révén harcolták ki maguknak a termelők. Csak az itt megtermelt és palackozott pezsgő nevezhető cavának, méghozzá szigorú előírásoknak való megfelelés után.
Ezek az italok valóban a bor összetettségét vonultatják fel egy sajátos értelmezésben, természetes buborékaikkal felvidítva azt. Könnyedén elhitetik a vállalkozó szelleműekkel, hogy megállják a helyüket mindenféle étel mellett, sőt tökéletesen ki is egészítik azokat. A cava így nagy szerepet játszhat abban, hogy ráébresszen bennünket: a minőségi pezsgő nem csak az ünnepi asztal kelléke lehet.
Winelovers borok az olvasás mellé