Borkészítés - A világ legelismertebb organikus borai Chiléből érkeznek. Dál-Amerika ezen részén a szakemberek a különböző szintetikus növényvédő szerek helyett természetes, biológiai eredetű termékeket használnak. A szőlőt biodinamikusan művelő termelők pedig még a Holdről és a bolygókról érkező fények ciklikusságára is figyelnek.
Az organikus termesztés két fő elve a biodiverzitás fejlesztése és a mezőgazdasági vegyszerek kizárása. A módszer lényege a különböző szőlőfajták közös területen történő termesztése. A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy biológiai folyosókat és társnövényeket telepítenek a fajták közé, valamint szintetikus növényvédő szerek, gyomirtók, műtrágyák helyett természetes, biológiai eredetű termékeket használnak. Ilyen például a komposzt, amely a termelt szőlő leveléből, szárából, egyéb növényi maradványokból és állati trágyából áll. A gyomnövényeket kizárólag mechanikusan vagy állatok legeltetésével irtják. A trágyázást nitrogéntermelő növénykultúrák ültetésével végzik.
A végső cél egy olyan mezőgazdaság kialakítása, amely egészségesebb élelmiszereket állít elő, valamint a biodinamikusan termelők arra is törekednek, hogy a mezőgazdaság által létrehozott problémákat visszafordítsák. Ilyenek például a talaj kifáradás az elsivatagosodás, a talajszennyezés, a genetikai sokféleség elvesztése és a mérgező anyagok bejutása a terményekbe.
A borászok minden esetben arra törekednek, hogy a legegészségesebb szőlőből készítsék el a borokat, sokuk úgy vallja, annak, hogy a bor milyen lesz végül, a 95%-a a szőlőben dől el. Ha szép, egészséges a szőlő, azt már csak elrontani lehet, azonban ez fordítva nem működik. Mindenfelé a világon vannak olyan termelők, akik ezt a kiváló minőséget az organikus és biodinamikus gazdálkodással próbálják elérni. A chilei szőlészek mégis az élen járnak közöttük.
Álvaro Espinoza az egyik legismertebb alakja a minőségi borokat készítő szakembereknek Chilében. Ő készíti a WineAge-nél kapható slágerborok egyikét, a Kuyent, amelynek neve ősi indián nyelven (Mapuche) Holdat jelent. A bor Chile egyik legizgalmasabb termőterületéről származik, a Maipo-völgyből, és a Művelt Alkoholista is imádta (Sötét rubinszínű halvány, kissé lilásba hajló gyűrűvel. Illata intenzív, vonzó, elegánsan meleg karakterű. Nyoma sincs lekvárosságnak vagy kátránynak, helyette tiszta gyümölcsösség: szamóca, apró kék szilva, csipkebogyó. Keleti fűszerek, étcsokoládé, néha fuvallatnyi füstösség és vegetális felhang, illetve végig diszkréten simogató lágy kapucsínó adják a díszítést a gyümölcsök mellé).
Az organikusan készült borok közül a WineAge – a Kuyen mellett – az Arboleda és az Emiliana borait ajánlja. Az Arboleda az Errazuriz elnökének saját projektje, amely jelenleg egy (különálló birtokokból álló) 239 hektáros birtokot jelent az Aconcagua-völgyben. A Viña Arboleda 1995-ben alakult, és már 10 évvel később elnyerte a legjobb chilei pincészetnek járó elismerést a Nemzetközi Wine and Spirit versenyen, Londonban. Az Emiliana pedig a világ legnagyobb organikus pincészete, több mint 1000 hektárnyi organikus szőlőültetvénnyel.
Az Emiliana borászat épülete Chilében, a Casablanca völgyben