A szakértő
A Cserszegi Fűszeres egy gyönyörű, friss, illatos magyar fehérborként élt és él az emlékezetemben. Nemrég találkozhattam egy hazánkból származó nemzetközi borakadémikussal, akitől megkérdeztem, hogy mit tart a Cserszegiről. „Nagyon egyszerű bor” - mondta, és hozzátette: nem nagyon tudna írni róla többoldalas jegyzetet. Láttam az arcán, hogy többet tőle már nem tudok meg, ezzel „le is írta” a bort. Abban igazat adok, hogy talán nem a végletes összetettségéről híres ez a fajta, ám a maga helyén - a lendületes, könnyed, gyümölcsös reduktív borok között - egy igazi hercegnő.
Születése - A félévszázados Hungaricum
Bakonyi Károly, hazánk egyik legjelentősebb szőlőnemesítő szakembere talán nem is gondolta az 50-es 60-as években végzett kísérleteiről, hogy 30-40 évvel később milyen jelentőségre tesznek szert. Keszthely közelében, Cserszegtomajon született a Cserszegi Fűszeres 1960-ban két fajta keresztezéséből, az egyik az Irsai Olivér, a másik pedig a Piros Tramini. A nemesítés célja az volt, hogy a zamatos bor mellett a szőlő fagynak ellenálló legyen, és meglehetősen korai érésű. A kritériumokat az új szőlő kitűnően teljesítette, államilag 1982-ben ismerték el. A 80-as évek közepén történt sorozatos fagyok - vagyis Tél tábornok hathatós beavatkozásai - után tett szert nagyobb elterjedésre, ugyanis a síkvidéki nagy fagyokkal is dacol. Ezáltal az Alföldön is otthonra lelt, az ország szőlőterületeinek pedig kb. 3 %-án található meg. Főbb területei a síkvidéki borvidékek: a Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági, de manapság már szinte mindenütt megtalálható.
A szőlő tulajdonságai
A szőlő levelei simák és tagoltak, a lombozat ritka. Fürtje közepes, kúpos, néha közepesen tömött, de hajlamos laza formációra is. Növekedésre is közepesen hajlamos, ám bőtermőfajta. Szeptember második felében érik, tehát viszonylag korán. Szinte mindent kibír, jól tűri a fagyot, sőt kifejezetten fagyálló, ellenáll a különböző betegségeknek, egyedül a tőketerheléssel kell vigyázni, nehogy túlterheljük. Sok borszőlőfajtánál kisebb a peronoszpóra-érzékenysége. Alkalmas a magas művelésre, tehát gépesített szekcióval is lehet rajta dolgozni. Biztonsággal beérik a termése, és általában megfelelő cukormennyiséget gyűjt magába, a 18-as cukorfokot is gyakran könnyedén meghaladja, emellett a savtartalma is megbízhatóan állandó. A bogyói kicsik, gömbölyded alakúak, az érési ciklus kezdetén húspiros színűek, majd a végén a borostyánra hajaznak. A kis gömböcök vékony, ámde szívós héjúak és lédúsak.
Az alföld illatos hercegnője
Bora megfelelő szőlészeti előzmények után egy jó szürettel, adott technológiai körülmények mellett hozza a minőséget. A technológia általában hűtött irányított erjesztést jelent, amivel a friss, gyümölcsös zamatok, aromák megőrződnek. Illata fajtajelleges, nevéhez híven kifejezetten fűszeres illatú, „apját” és az „anyját” -
az Irsai Olivért és a Piros Traminit – nem tudná letagadni. Bora száraz, de nem ritka a félszárazra erjesztés, mivel jól áll neki egy kis maradék cukor. Nem jellemző a fajta hosszú érlelése, bár vannak természetesen ilyen jellegű próbálkozások is. Savakban sem szűkölködik a bor, fiatal korában élénkek, tehát fröccsnek is kiválóan alkalmazható a tikkasztó nyári napokon. Pikáns illatában, egreses zamatában az Irsai hatása, fűszerességében, narancshéjas-licsis aromáiban pedig a Tramini érhető tetten.
A nemzetközi karrier
Az Ászár-Neszmélyi borvidéken tevékenykedő Hilltop Pincészet borásza a Cserszegi Fűszeresből egy világfit faragott. A kényes ízlésű angolok - akiknek a véleménye a borvilágban eléggé döntő - a kilencvenes évek végén rákaptak a Cserszegire. Természetesen a britek és egyéb nemzetek a „Cserszegi Fűszeres”-t nehezen mondták volna ki, így született meg a külföldön is jól hangzó: Woodcutter’s, ami magyarul annyit tesz, hogy Favágólé. Egy angolhoni boros szaklap rögvest a legjobbak közé választotta a bort, 1998-ban Az Év Fehérbora lett az alacsonyabb árfekvésű borok kategóriájában, készítője, a Hilltop borásza, Kamocsay Ákos pedig már egy évvel korábban Az Év Borásza Nagy-Britanniában. Nem véletlen, hogy 1999-ben hazánkban is elnyerte Az Év Bortermelője címet.
Gasztronómia
Egy jó Cserszegiből készült fröccs a kánikulában kitűnő hűsítő, ám töményen, hígítás nélkül fehérhúsos ételek kísérője is lehet. Pikáns salátákkal is megbirkózik, pástétomokhoz, tésztaételekhez is ajánlható. Ne feledkezzünk meg a Föld lakosságának döntő hányadát képviselő kínaiakról sem, különösen most, hogy a magyar bormarketing Honkong felé próbál nyitni. Hogy miért? A keleti konyhaművészet ételeiben nagyszerű párra lelhet a Cserszegi Fűszeres.
A Cserszegi méltán futott be nemzetközi karriert, amely mára némileg lecsengett. Ha sikerülne még nagyobb mennyiségben előállítanunk – és egységesebb, markánsabb marketinggel megjelenni a világ borpiacán –, talán Anglián kívül is megismernék, megszeretnék. Kedves karakteréből adódóan megvan benne a lehetőség, hogy divatossá, népszerűvé várjon.