A szüreti vigadalommal egybekötött misebor verseny jótékony célokat szolgált. Halász Gábor (főszervező) Kiskutas polgármestere a rendezvénynek helyet adó karlócfapusztai még felújítás előtti állapotában is említésre méltó műemlék kápolnára szerette volna felhívni a figyelmet.
A hagyományteremtő célokkal életre hívott Fesztivál színes szüreti felvonulással vette kezdetét. Az ünneplő sokadalom szórakoztatásáról a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei, Bújtor Anita énekes, Wellmann György színművész mellett a helyi illetve a környékbeli települések hagyományőrző csoportjai gondoskodtak. A rendezvény istentisztelettel folytatódott, majd kezdetét vette az ország első misebor mustrája, ahol a környékbeli plébániákon kívül tokaji illetve spanyol pincészetek is képviseltették magukat.
A misebor a vértelen áldozat jelképe. Ennek megfelelően a bornak is „tisztának” kell lennie, vagyis csak hagyományos eljárással, mindenféle adalékanyag mellőzésével kell készülnie. A szőlőfajta nincs meghatározva, viszont általánosságban elmondható, hogy a misebornak szánt nedük édes különleges minőségű borok. A keresztény liturgiában általában fehérborok szimbolizálják Jézus vérét, azonban erre sincsenek szigorú előírások, ezt mutatja az is, hogy a versenyre beküldött 23 bor között mind fehér-, mind pedig vörösborok képviseltették magukat.
A zsűriben helyet kaptak Fr. Andor György Károly Ferences szerzetes, a rendezvény fővédnöke mellett Wellmann György színművész, Oroszlán Tamás és Ménesi Szabolcs a budapesti Francia Borok Házának sommelier-i valamint az asszonykórus lelkes borkedvelői.
A nemes versenyből a muraszemenyei Bussay pincészet Esküvéje került ki győztesen. A második illetve a harmadik helyezést a Palota Borház Cabernet Sauvignon és Furmint miseborai vihették haza. Az első helyezett pincészet kapta a megtisztelő feladatot, hogy az elkövetkezendő egy évben biztosítja a helyi egyházközösség számára a misebort.
A rendezvény szép példája volt annak, hogy mekkora közösségformáló ereje van az egyháznak, ami egy olyan kis település életében, mint Kiskutas meghatározó fontosságú. Remélhetőleg egy szép hagyomány kezdete volt ez a fesztivál, amely, elnézve az emberek sugárzó arcát és a szervezők lelkes munkáját jövőre folytatódni fog.
Ménesi Szabolcs
Sommelier, Francia Borok Háza