Izgalmas koncerteket, piknikhangulatot ígér Budapest legújabb borfesztiválja

Borászportál
2016. július 18., 20:46


Több vagyunk, mint helyszín! – jelentette ki az Erzsébetligeti Színház igazgatónője a Vingardium Borliget elnevezésű borfesztivál sajtótájékoztatóján. A rendezvény szervezői mind egyetértettek abban, hogy Budapest kertvárosa méltó helyszíne egy új borfesztiválnak.
Izgalmas koncerteket, piknikhangulatot ígér Budapest legújabb borfesztiválja
A hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő rendezvény elsősorban borfesztivál, viszont nem a megszokott keretek között, hiszen a helyszínnek és a változatos programoknak köszönhetően egyszerre lesz egy családbarát fesztivál is. Bor, napsütés, koncertek, piknik a fűben, gasztrocsodák, gyerekprogramok – ezt ígéri a Vingardium Borliget!
 
A sajtótájékoztatón részt vett a XVI. kerület polgármestere, Kovács Péter is, aki szintén üdvözlendőnek tartja a kezdeményezést Budapest kertvárosában. Biztos abban, hogy a két nap során minden a minőségről fog szólni. Szabó Csilla, a színház igazgatónője kiemelte, hogy a több száz éves fák árnyékában, az Erzsébetligetben egyértelműen van helye és jövője a borfesztiválnak. Továbbá hangsúlyozta, hogy Bodóczi Ildikó – a Vingardium Borliget főszervezője – személyében méltó partnerre találtak egymásban, akivel együtt sikerült nagyot álmodniuk. Az est során Bodóczi Ildikó kifejtette azt is, hogy XVI. kerületi lakosként – sétálva a Ligetben – nem egyszer fogalmazódott meg benne, hogy szükség lenne egy olyan borfesztiválra, ahol a gyerekek is jól érzik magukat. Tehát így született meg Budapest első családbarát borfesztiváljának az ötlete.
 
Közösség, minőség, újdonság. E három érték vezérelte a szervezőket a borok, a gasztronómia, a koncertek és egyéb programok megvalósítása során. Egy hétvége alatt szinte az összes borvidékünkről kóstolhatunk borokat a 30 borászati kiállítónak köszönhetően. Az ismertebb pincészetek mellett kisebb, de minőséget képviselő borászatok is bemutatkoznak majd. A teljesség igénye nélkül kóstolhatunk majd borokat a Thummerer Pincétől, a Kristinus Borbirtoktól, a Harsányi Pincészettől, Polgár Pincészettől és Gere Tamástól és Zsolttól is.
 
Izgalmas koncerteket, piknikhangulatot ígér Budapest legújabb borfesztiválja
 
A gasztrosétányon a magyaros és modern ízeket egyaránt kipróbálhatjuk majd. Találkozhatunk Árpás László sonkamesterrel, sajtkülönlegességekkel a Zsendicétől, valamint a népszerű food truckok is képviselni fogják magukat a fesztiválon. A Budapest Bakering is ott lesz az ötletes BKV kocsikkal, és Szabó Győző forradalmi falatkáit, a Steamboo-t is megkóstolhatjuk.
 
A szervezők a koncertek terén is igyekeznek minden igényt kielégíteni, továbbá céljuk az, hogy az ismertebb énekesek, együttesek mellett a közönség számára új arcok is felléphessenek, akiknek akár kerületi kötődésük is van.
 
Lévén, hogy egy családi borfesztiválról beszélünk, igen széles programkínálattal várják a kisebb-nagyobb gyermekeket is, valamint nyugodtan lehet majd hozni labdát, görkorit, rollert is, hiszen az Erzsébetliget sétánya mindezekre kiválóan alkalmas.
 
Ráadásul a szervezők mindezen programok mellett még további elemekkel szeretnék színesíteni a rendezvényt. Lesz pihenőkert, fotófal, borkurzusok és IKARUS nosztalgia járat az Örs vezér terétől.
 
Izgalmas koncerteket, piknikhangulatot ígér Budapest legújabb borfesztiválja
Hős-Nagy Henrik, a Harsányi Pincészet borásza a Vingardium sajtótájékoztatóján
 
A fesztiválra a belépés ingyenes, viszont a borokat kóstolni csak fesztiválpohárból tudunk majd, amit a kerületi lakosok kedvezményes áron tudnak majd megvásárolni. Ehhez még fog járni két kóstolókupon is, amihez egy játék fog kapcsolódni. A kuponokat ugyanis egy nagy tálból húzhatjuk ki, így lényegében a véletlenen fog múlni, hogy melyik két pincészetnél válthatjuk be a jegyeket.
 
No és a fesztivál elnevezése honnan ered, fogalmazódhat meg bennünk a kérdés . A szervezők elárulták, mind minden más esetben itt is a megfelelő név kiválasztása volt a legnehezebb. Végül a Harry Potter könyvsorozatból ismert varázsigét hívták segítségül, amit sajátos fordításban borligetnek értelmeznek. Így született meg a Vingardium Borliget elnevezés.
 
A sajtótájékoztatót követően a 9. Goodwine Üzleti Borklub várta a résztvevőket finom borokkal és szakmai témákkal, valamint a megszokott jó hangulattal. Az est témája – aktualitása révén – az olimpia volt a magyar sportolók szemszögéből. Az est moderátora Szabó Szilárd sportriporter volt, beszélgető partnerei Wichmann Tamás, 9-szeres kenuvilágbajnok, Hajnal András kétszeres Olimpikon műugró, Báder Márton 4-szeres magyar bajnok kosárlabdázó, valamint Kovács Kálmán 56-szoros válogatott labdarúgó. A vacsora közben szót ejtettek a nemrég lezárult futball Európa Bajnokságról, a következő hónapban elstartoló riói olimpiáról, valamint a sikereikről, kudarcaikról is egyaránt nyíltan beszéltek. A beszélgetéssel párhuzamosan remek ízélményekben is gazdagodtunk az ötfogásos borvacsora keretében. A borokat a sárospataki Harsányi Pincészet biztosította, borászuk, Hős-Nagy Henrik mindegyik bort nagy részletességgel mutatta be. Azt is kifejtette, hogy a borászat 2012-ben indította el működését családi hagyományokra alapozva. Magukat kézműves borászatnak tartja, ami egyrészt utal az organikus művelésre, másrészt arra is, hogy igyekeznek a szőlőket a legnagyobb odafigyeléssel gondozni. Megemlítette még, hogy olyan borokat készítenek, amik képesek a dűlők különbözőségeinek bemutatására.
 
Izgalmas koncerteket, piknikhangulatot ígér Budapest legújabb borfesztiválja
 
Előételként göngyölt harcsát fogyasztottunk pisztáciás morzsával, madársalátával és hársmézes dresszinggel. Ehhez a borászat 2015-ös Sárgamuskotályát kínálták, ami nem mellesleg idén a Médea Bora versenyen Aranyérmet szerzett. Üde, ásványos aromái remekül passzoltak a mézes öntethez.
 
Második fogásként egy gyömbéres, korianderes Pho levest szolgáltak fel, hozzá a pohárban pedig egy 2015-ös Birtok Furmintot. Különböző dűlők terméseinek házasításaként született meg, a bor lecsengése hosszú, a sós, minerális jegyek a korianderes levessel összhangban álltak.
A levest követően fehérborban párolt zsályás nyúl érkezett parmezános rizottóval és zsenge karalábéval, amihez egy 2015-ös Dűlőszelektált Királyhegyi Furmintot kóstoltunk. Ezt egy feszes, filigrán, visszafogott borként jellemezte a borász, komplex aromáival szerinte is még több izgalmat sikerült belecsempészni a bor és étel párosításba.
 
Izgalmas koncerteket, piknikhangulatot ígér Budapest legújabb borfesztiválja
Braisingelt marhapofa ananászos karotta krémmel
 
Az est talán legizgalmasabb fogása következett, a braisingelt marhapofa ananászos karotta krémmel és zöldtea-méz olajjal. A különleges főzési eljárásnak köszönhetően a hús saját gőzében párolódott, így az ízét és a nedvességet is megőrizte a fogás, ennek köszönhetően nagyon puha és omlós maradt a marha. Ehhez egy 2013-as félszáraz Ciróka Furmintot kóstoltunk. A bor önmagában nehéz lenne, egyértelműen ételt kíván. Az ananászos, zöldteás ízek jól illetek az előző boroknál jóval testesebb és karakteresebb furminthoz.
A vacsora végén a mandulatorta vaníliás sárgabarack krémmel és étcsokoládé fagylalttal méltó zárása volt az estének. Hozzá egy kései szüretű 2014-es Hízelgőt fogyasztottunk. A bor vezető aromájaként a passiógyümölcsöt fedeztük fel, ami kellemes összhangban állt a barackos, vaníliás ízekkel.
 
A rendezvény szervezői ez alkalommal is kitettek magukért, a kiváló boroknak és ételeknek köszönhetően még biztosan sokáig emlegetni fogom az estét. A Good Wine Üzleti Borklub következő alkalmára szeptemberben kerül sor, szintén egy aktuális témával fogják várni az érdeklődőket. 
 
A rendezvényre a belépés díjmantes, minden egyéb részletért pedig ide kattints!