Kevesebb a termés Szekszárdon

Borászportál
2014. szeptember 30., 08:46


Már a kései fajtákat – kékfrankos, merlot, cabernet – szedik a szekszárdi és a tolnai borvidéken. Egy hete nem esett számottevő eső, süt a nap, a szőlőszemek is cukrosodnak.
Kevesebb a termés Szekszárdon
 
Szeptember utolsó hetének száraz, napos időjárása enyhített a szőlősgazdák gondjain - írja a Teol.hu. A kései szüretelésű szőlők cukorfoka több ültetvényen eléri a 18-as szintet, sőt van, ahol 19-est is mértek, mondta a lapnak Módos Ernő borász, az Alisca Borrend Nagymestere.
 
A szakember elmondta, hogy a vártnál lényegesen kevesebb szőlő van az ültetvényeken. Több szőlőfajtánál termésmentést kellett végezni, ami azt jeélenti, hogy éretlenül kényszerült a termelő leszedni a szőlőjét.
Magas a szőlő savtartalma és alacsony a cukorfoka, de az időjárás okozta gondok nemcsak hazánkat érintik, ezt támasztja alá az is, hogy az uniós országok többsége kérte, hogy idén fél fokkal emelhessék a borok természetes alkoholtartalmát. Így hazánkban nem 1,5, hanem 2 térfogatszázalékkal emelhető meg répacukorral a borok természetes alkoholtartalma.
Winelovers borok az olvasás mellé