Miért nem balatoni bort árulnak a tó partján?

Borászportál
2015. április 09., 14:46


Ezzel a kérdéssel is foglalkoztak a Dél-balatoni Borút Egyesület valamint a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület a szezonnyitó, borbemutatóval egybekötött üzleti találkozóján.
Miért nem balatoni bort árulnak a tó partján?
A Dél-balatoni Borút Egyesület a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesülettel immár harmadik éve együttműködve, nagyszabású rendezvényt tartott április 9-én, ezúttal a rádpusztai Gasztro és Élménybirtok nemrégiben átadott rendezvényházában, ahol a dél-balatoni régió szinte valamennyi borásza képviseltette magát. A rendezvény célja az volt, hogy a gasztronómia képviselőinek figyelmét felhívja a dél-balatoni borászatok szakmai elismertségére, ezzel együtt a régió borainak kiváló minőségére. 
 
A déli Balaton-part nagy múltú szőlőtermő területeiről származó helyi termékek egyre keresettebbek a vendégek körében. Azonban az egységes fellépést szorgalmazza az a tény, miszerint egyes balatoni vendéglátóipari egységek borkínálatában – sok esetben − más borrégió tételei sorakoznak fel, noha a térség adta lehetőségek, ezzel együtt a balatoni borok minősége épp ennek ellenkezőjét indokolná. Ezt a tényt igazolják a dél-balatoni vörösborok rangos nemzetközi és hazai elismerései is. 
A rendezvény fővédnöke Witzmann Mihály országgyűlési képviselő volt. Fekete Tamás, a Balatonföldvári Turisztikai Egyesület alelnöke köszöntőbeszédében felvázolta a rendezvény küldetését. „A Balaton régió nagyon szerencsés helyzetben van, hisz a dél-balatoni borral, a helyi termékek egyik „zászlóshajójával" kiváló, sokszorosan elismert és minősített terméket tud ajánlani a helyben élőknek és a hozzánk látogatóknak egyaránt" – mondta Fekete Tamás. Ezt követően Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki beszédében hangsúlyozta: „Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy tanúi lehetünk a dél-balatoni régió borászatai összefogásának, aminek alapja nem más, mint a közös cél, hogy a régió borait együttes fellépéssel méltassák és tegyék ismertté.” 
 
A borok bemutatását követően a média és a gasztronómia képviselői a borászokkal való személyes beszélgetés keretében egyeztethettek a régiót érintő kérdésekről.
Winelovers borok az olvasás mellé