A hazai kereskedelemben a forgalomba kerülő borok tulajdonságaik alapján három fő csoportba sorolhatók:
- Természetes borok
- Likőrborok
- Szénsavas borok
A természetes borok kizárólag szőlőből- illetve a bortörvény által engedélyezett kiegészítő-segéd- és adalékanyagokkal készülhetnek. Ezek a borfajták is meghatározott eljárásokkal készülnek, s egy-egy szőlőgazdaság meghatározó termékeinek tekinthetők. Minőségi jellemzőik alapján az alábbiak szerint csoportosíthatók:
- Asztali bor
- Tájbor
- Meghatározott termőhelyről származó minőségi bor
- Meghatározott termőhelyről származó különleges minőségű bor és
- Tokaji borkülönlegességek
Asztali bor
Az asztali borok vagy más néven kommersz borok többnyire a síkvidéki szőlőből készülnek, különösebb fajta-és tájjelleggel nem rendelkeznek. Előállításukhoz az előírások szerint legalább 13 tömegszázalék természetes eredetű cukrot tartalmazó mustot kell felhasználni. Érzékszervi tulajdonságainak követelménye a természetes, hibátlan szín, üledékmentesség és az egészséges borillat. Alkoholtartalmuk általában 10 v/v% körüli. Elnevezésként alkalmazható fantázianév is, borvidékre nem utaló termőhely vagy fajtanév. Szigorú előírás az asztali boroknál a 70% fajtaazonosság.
Tájbor
A tájbor az asztali bornak egy speciális fajtája. Egy meghatározott szőlőtermő táj egy vagy két minősített szőlőfajtájának mustjából készül, jellegzetes illat-, íz- és zamatanyagokkal rendelkezik. A mustnak legalább 15 tömegszázalék természetes eredetű cukrot kell tartalmazni. Elnevezésében szerepelhet a borvidék vagy a termőhely és a szőlőfajta. A tájborral szemben is minőségi követelmény a legalább 70% fajtaazonosság.
Meghatározott termőhelyről származó minőségi borok
Ide tartoznak az elsősorban hazánk történelmi borvidékeiről származó szőlőfajtákból készült borféleségek. Alkoholtartalmuk magasabb - 10-13 v/v% közti - amely az előírásoknak megfelelő magasabb természetes cukortartalmú (18 tömegszázalék) mustnak köszönhető. Alapvető követelmény, hogy a táj-és fajtajelleg határozottan felismerhető legyen. Emellett követelmény az egészséges boríz és borillat, a hibátlan szín és a tükrös tisztaság. A megnevezésben minden esetben fel kell tüntetni a termőhelyet és a fajtát, valamint lehetőség van a készítési mód és az évjárat feltüntetésére is.
Maghatározott termőhelyről származó különleges minőségű bor
Ezek a különleges minőségű borok származási helyük és évjáratuk miatt megkülönböztetésre érdemesek, kiváló minőségűek. Mustjuknak legalább 19 tömegszázalék természetes eredetű cukrot kell tartalmaznia. A borvidékre, a termőhelyre, a szőlőfajtára és a készítési technológiára jellemző illat- íz – és zamatanyagokkal kell, hogy rendelkezzenek. Csak palackozva hozható forgalomba, a palackot állami ellenőrzőjeggyel kell ellátni.
Fajtái:
- Aszúbor: a tőkén töppedt és nemesen rothadt, szüretkor külön válogatott szőlőből készül, amelynek mustja legalább 25 tömegszázalék természetes cukrot kell, hogy tartalmazzon
- Töppedt szőlőből készült: a részben, vagy már teljesen töppedt szőlő felhasználásával, mustja legalább 22 tömegszázalék cukrot tartalmaz
- Válogatott szüretelésű: a tőkén teljesen beérett szőlő kiválogatott, egészséges bogyóiból sajtolják, és mustja legalább 20 tömegszázalék természetes cukrot tartalmaz
- Kései szüretelésű: a borvidék általános szüretelési időszaka után leszedett érett szőlőből készül, mustja legalább 19 tömegszázalék cukrot tartalmaz
Tokaji borkülönlegességek
A tokaji borkülönlegességek azok a Tokaj- Hegyalján készített különleges minőségű borok, amelyek készítésmódjuk miatt önálló névhasználatra jogosultak. Ezek a következők:
- Tokaji aszú
- Tokaji szamorodni
- Tokaji aszúeszencia
- Tokaji eszencia (nektár)
- Tokaji máslás
- Tokaji fordítás
Szalai Nikoletta