Véget ért az idei borfesztivál szezon

Borászportál
2007. szeptember 19., 12:55


Itt az ősz. Ezt onnan is tudhatjuk, hogy idén már nem lesz több nagyszabású borfesztivál, véget ért a szezon. Szomorúan, ám nagyszerű ízek emlékével konstatálhatjuk, hogy túl vagyunk már az olyan, sok-sok borkedvelőt megmozgató borfesztiválokon, mint a Budai Gourmet, az Etyek Pincefesztivál, a Borfalu vagy a szeptemberi A Borfesztivál a Budai várban. Érdemes egy pillanatra visszatekinteni rájuk, hiszen a Borászportálok 2006-os etyeki debütálását követően idén már minden jeles borfesztiválon jelen volt!
Véget ért az idei borfesztivál szezon
 
Az idei év évadnyitó rendezvénye a borászportálok számára a Budapesti Bor Börze volt április közepén, ahol idén is elindítottuk a tavalyi etyeki fesztiválon megismert „Nyerjen egy palack bort!” játékunkat.
Májusban ismét az Etyek Pincefesztiválon sorsoltunk, ahol az előző évi hagyományt folytatva, óránként egy palack bor került kisorsolásra.
Aki nem elégedett meg ennyivel, az részt vehetett  a Borászportálok fotópályázatán, amelyen egy karton borért folyt a verseny. Akik magukkal hozták fényképezőgépüket, fényképezésre alkalmas mobiltelefonjukat és lefotóztatták magukat az egyik, vagy akár az összes hostess társaságában a Borászportálok standjánál, indulhattak is a játékon! A jobbnál jobb beküldött fotók közül sorsolás döntötte el, hogy ki lesz az a szerencsés nyertes, aki 6 palack bort vihet haza.

Az V. Etyek Pincefesztivál egyébként több újdonsággal is gazdagodott. Egyrészt külföldi borászok is bemutatkoztak (vendégül látták ugyanis a tradicionális Bordeaux-i borvidéket), másrészt a megrendezésre került az Etyek Borkonferencia, melynek keretein belül a borászok maguk közül választották ki a legjobbat. 2007-ben a Borászok borásza Demeter Zoltán tokajhegyaljai borász lett. E mellett a megszokott és megszeretett stílusát hozta a borfesztivál, hiszen a borkóstolók és kézműves kiállítások mellett számos gyermek- és zenei program várta a látogatókat – többek között fellépett a Balázs Elemér Group és a Cotton Club Singers.
A Budai Gourmet Bor-Pezsgő-Sajt Fesztiválon tavaly még csak látogatóként vettünk részt, idén június elején azonban már megtalálható volt standunk a Millenáris parkban is! A fesztivál kezdetén az időjárás kísértetiesen hasonlított az egy évvel ezelőttihez, de végül az égiek is kegyeikbe fogadtak minket, hiszen pénteken délelőtt már ragyogó napsütés fogadta a kóstolópohárral érkezőket. A hely szellemét emelték az árnyat adó fák és a kiváló, élő jazz zene, mely a Millenáris park tavának vízi színpadjáról szólt. Az idei év egyik legnépszerűbb kombinációja minden kétséget kizáróan a bor és a csokoládé összekóstoltatása volt a Decanter standjánál.
A játékos kedvű borkedvelőknek itt sem kellett mást tenniük, mint ellátogatni a fesztiválra, felkeresni a Borászportálok standját, kitölteni egy kérdőívet, átvenni az ezért járó sorsjegyet és drukkolni, hogy az elkövetkező órák valamelyikében az ő számunk kerüljön kihúzásra.
 
Augusztus végén a Hősök tere mellett felépített Borfaluban vártuk a borkedvelőket. Ténylegesen egy faluhoz hasonlíthatnánk leginkább a rendezvényt. Volt macskaköves főutca, nagy főtér, kedves fabódék kőoszlopokkal, és ami talán a legfontosabb: a falusi életnek megfelelően egy kis nyugalom a városi rohanásban. Más eseményekkel ellentétben itt akár közvetlenül le lehetett ülni a kedvenc vagy éppen megismert „borozó” elé, és egy jót beszélgetni a szőlőnövények, fürtök, hordók, dugók és más hangulatos dekoráció között.
A borfaluban első ízben vezettük be nap végi, meglepetés sorsolásunkat, amelyen az összes aznapi, gazdátlanul maradt nyereményt kisorsoltuk a résztvevők között. A játékban itt is sokan kipróbálták szerencséjüket, minden korosztály képviseltette magát, ékesen bizonyítva, hogy a jó bort sokan szeretik – korra és nemre való tekintet nélkül. Az óránként megrendezett, izgalommal telt sorsoláson rendszeresen önkéntes jelentkezők segítettek a nyertes szelvény kihúzásában.

Az idei borfesztivál-szezon koronája sokak számára a szeptember elején megrendezett Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál volt. A Budavári Palota lenyűgöző teraszain a nemes borok megtalálták méltó helyüket, s a patinás környezet különleges hangulatot biztosított a látogatóknak: méltán érezhettük magunkat királyi vendégeknek, vagy talán még kiskirályoknak is. Sajnos az időjárás jó néhány napig nem kényeztetette el a látogatókat, a Borászportálok standjánál is észrevehető volt, hogy sok játékos kedvű borkedvelőt elriasztott a koraőszi eső. Szerencsére hétvégére kisütött a nap, amivel visszatért az Önök játékos kedve is – miközben a legkiválóbb szüreti időben kóstolhatták végig a palettát, vissza-visszatértek hozzánk szerencsét próbálni.
A borkedvelők tehát idén öt jelentős borfesztiválon (Budapesti Bor Börze, Etyek Pincefesztivál, Budai Gourmet, Borfalu, A Borfesztivál a Budai várban) találkozhattak a Borászportálokkal és vehettek részt az óránként megrendezésre kerülő "Nyerjen egy palack bort!" c. játékon. A sorsolások fergeteges hangulatban zajlottak, izgalommal telt borkedvelők próbálták ki szerencséjüket, sok esetben sikerrel. Hatalmas élmény volt látni a játékos kedvű fesztivállátogatók boldogságát, örömmel töltött el minket, hogy mosolyt csalhattunk sokak arcára. Valljuk be játék közben egy kicsit újra gyermekké válhattunk, mely nem elhanyagolható érzés stresszes hétköznapjaink világában.

Köszönjük minden kedves borkedvelőnek a részvételt, nyereményeiket fogyasszák egészséggel! 
Akinek a fesztiválokon Fortuna nem hozott szerencsét, ne keseredjen el: a Borászportálok oldalain továbbra is számtalan, havonta változó nyeremény vár gazdára, mint a Decanter magazin 1 éves előfizetése, a Magyar borok évkönyve 2007, borkóstoló belépők, 6 palack borválogatás... Ön melyiket választaná?
Winelovers borok az olvasás mellé