Thummerer Vilmos, Kaló Imre, és Orsolyáék

Mészáros Gabriella
2008. július 01., 15:46


Ennél több nem fér egy hétvégébe. A rossz benyomások legtöbbször egy elsietett látogatás eredményei. Tehát: tessék megszállni Szomolyán, egy vendégházban. Több mint előnyös a költségek oldaláról, és még több amit vendégszeretetben kaphatsz.
 
Vigyél sok meleg holmit és sok sajtos meg krumplis pogácsát. Mindenütt megkínálnak harapnivalóval, de nem biztos, hogy akkor, amikor a legjobban kívánod. Egyetlen pince sem úszható meg tizenöt minta megkóstolása alatt, de Imrénél csak a szerencsések ússzák meg 40 mintával.

Senki ne gondolja, hogy egy biztos családi környezetre épített, több mint két évtizedes multtal rendelkező 80 hektáros pincészet csak halad a maga útján, biztonság, megbízhatóság 100 %, izgalom 0. Magam sosem vallottam ilyet, de a közelmultban tett látogatás alkalmával többször meglepődtem.
A területet alapul véve a több tucatnyi fajta bor magától értetődő. Nem ezen lepődtünk meg, hanem az érlelt borokból rendelkezésre álló készlet nagyságán. Végre van már Magyarországon 2-3 olyan pincészet, amit a tulajdonos a kereskedők nyomására nem üríti ki néhány hónap alatt a pincéjét.  Nagy minőségű borok a legendás évjáratokból  (pl. 2003) az üzletekben  már ritkaság számba mennek. Itt több változatban is megtalálhatók. Biztos ötcsillagos borok. Itt jegyezném meg, hogy a Borkalauzban található vagy  a honlapon megjelenő írásainkban az ötcsillagos minőség néha csak sok órányi szellőztetés után mutatkozik meg, azaz bontakozik ki. Aki egy rövid kóstolás után kezdene el vitázni velünk az értékelések realitásáról, az szíveskedjen több órát szentelni egy ilyen 5cs. bor kóstolására és persze tegye ezt grand cru pohárral. 
Vissza térve a Thummerer pincéhez szeretnénk kiemelni a kadarkákat, azokon belül azt a késői szürettel készült 2003-as  aszút, amely új dimenziókat nyit meg a borinyencek előtt. 42 -es extrakttal, remek áfonyás-szedres ízekkel új fogalmakat, új szóhasználatot kíván meg. A 2006-os év cabernet franc-ja, merlot-ja, syrah-ja kisebb dicshimnuszt érdemelnének meg. Tessék rá készülni. Ami viszont rendkívüli: az a kistételes chardonnay, ami megérdemel egy faládát is és különleges előjegyzési feltételekt. Mérföldkő a hazai borászatban.
 
Winelovers borok az olvasás mellé