Ausztrál, dél-afrikai és új-zélandi borok a górcső alatt

Szabó Róbert
2010. november 30., 14:58


Újvilági borok mindennapi életünkben is jelen vannak. Hipermarketekben járva bárki leemelhet pár száz forintos ausztrál vagy dél-afrikai palackokat, és értékítéletet mondhat az adott ország borkultúrájáról. Költségesebb tételek megvásárlásával ritkábban kísérletezik a fogyasztó, pedig alkalmasabbnak tűnhet a hiteles tapasztalatszerzés céljából. Kóstolásunk pontosan ezt az igényt volt hivatott kielégíteni.
A kóstolt borok kiválasztásakor az országokra legjellemzőbb fajták megjelenítése szolgált szempontul, melynek ismeretében kíváncsian vártuk a laikusokból és szakértőkből álló kóstolók mely fajtákat, származási országokat neveznek meg favoritként.
Ausztrál, dél-afrikai és új-zélandi borok a górcső alatt
 
Simonsig Kaapse Vonkel rosé brut 2007./ Dél-Afrika
Tiszta, halvány cseresznye és narancsszín ötvözete, apró, gazdag gyöngyözéssel. Kitöltéskor markáns meggy zamat, mely kiszellőzve eltűnik, meghagyva az élesztős illatot. Kóstolva is hasonló a benyomás, élesztős jegyek ez esetben is uralkodni kezdenek a vörös bogyós gyümölcsösségen. Gyöngyözése szájban szintén gazdag, teltsége, visszafogott savai, hosszú lecsengése jól fogyaszthatóvá teszi. Szép, tradicionális száraz pezsgő.
Ár/ érték: 2.400.-Ft / jó, Megvásárolható: IFDT, áruházláncok
Simonsig Chenin Blanc 2009./ Dél -Afrika
 
Halvány, citromsárga szín, citrus, egres, zöldfűszerek kissé fülledt illatával. Kóstolva elsőként maradék cukortartalma kelt feltűnést, mely populárissá teszi az átlagfogyasztó számára. Sav és alkohol egymással egyensúlyban, és cukortartalma is arányosan társul. A citrus, egres, zöldfűszerek illatbeli vonalához képest ízben még egy kis paprika is felfedezhető. A bor mind illatban, mind ízében a sauvignon blanc fajtára jellemző sajátosságokat visel, emiatt felmerül a kérdés, tisztán chenin blanc -al van e dolgunk? Mindenesetre jól elkészített a bor, melynek értékéből rövidsége von le pontokat.
Ár/ érték: 2.400.-Ft / jó, Megvásárolható: IFDT, áruházláncok
Simonsig Pinotage 2007. / Dél-Afrika
A pinotage Dél-Afrika saját szőlője, mely pinot noir és cinsault fajták keresztezéséből születetett. Animálitás, lóverejték és bakelittel hasonlatos illat és ízjegyei teszik téveszthetetlenné és hazáján kívül vitatottá a fajtát. A Simonsig borászat megpróbálta szerethetőbb formába "csomagolni" pinotage-ukat, emiatt a bort magasabb koncentrációval, valamint francia, közepes pörkölésű hordó használatával készítették. A különbség már illatában is jelentkezik, hiszen szeder, meggy, vanília, fahéj zamatai érezhetők a mély rubinszínű borban. Ízében már tapasztalhatók minimális fajtajegyek, de továbbra is a gyümölcsösség és a hordóhasználat adta vanília íz az erőnyerő. Az egyaránt sok alkohol és sav egyensúlyban, míg tanninja mértékletes, de kissé tapadós. Hordóhasználata túlzó, a bor jelentősnek tűnő potenciálja miatt remélhető a beintegrálódás.
Ár/ érték: 7.650.-Ft / jó, Megvásárolható: IFDT
Peter Lehmann Riesling 2008./Ausztrália
Halvány citromsárga szín zöldes árnyalatokkal. Illatban intenzíven fehérhúsú gyümölcsök, citrom és petrolosság. Kóstoláskor bántóan savhangsúlyos, élesnek és nyersnek tűnő savai nem teszik jól ihatóvá. Díszítő jegyként kizárólagosan citrom íz dominanciát kapunk. A kóstoló sorban egyöntetűen a leggyengébb láncszemként szerepelt.
Ár/ érték: 4.200.-Ft / közepes, Megvásárolható: IFDT
Rosemount Estate Show Reserve Chardonnay 2005. / Ausztrália
Mély, aranyló sárga szín, trópusi gyümölcsök, sárgabarack és vanília aromáival. Készítéskor a bor teljes almasav bontáson esett át, emiatt szájban vajassága, krémessége már túlzó, enyhén szappanos érzetet kelt. Alacsony savtartalma miatt a bor nem mondható harmonikusnak, inkább intenzív trópusi gyümölcs és pörkölési aromái teszik szerethetővé.
Ár/ érték: 6.450.-Ft / jó, Megvásárolható: IFDT
Peter Lehmann Semillon 2000. / Ausztrália
Mély és tükrös borostyánsárga megjelenés, érett fehérhúsú gyümölcsök, némi reszelt alma illatképével. Lágy és krémes textúra, markáns savtartalom, füstősség, érett alma és pézsma ízvilága egészt alkotva nyílik ki a szájban. A borsor vakon kóstolt, meglepetés bora komplexitásával, légiességével emelkedett felül korábban tesztelt társain.
Ár/ érték: 5.900.-Ft / kiváló , Megvásárolható: IFDT
Rosemount Estate Show Reserve Cabernet Sauvignon 2005. / Ausztrália
Rubin színében már érlelésből adódó gránátos elszíneződés, koncentráltsága, sűrűsége ellenére mozgása lendületes. Érett fekete ribizli és dohány illatot áraszt, mely sajátosságait ízében is megőrzi. A sav és alkohol mennyisége magas, és teste is markáns. A bor készítéséhez használt gyümölcs feltehetőleg nem érte el a megfelelő érettségi szintet, emiatt a bor tanninja húzós és érdes, fogyasztásakor nem nyújt teljes komfortérzetet.
Ár/ érték: 7.200.-Ft / közepes, Megvásárolható: IFDT
Peter Lehmann The Future Shiraz 2007./Ausztrália
Intenzív fekete ribizli, vanília, bors és eukaliptusz illatait árasztó, mély, rubin színű bor. Telt, alkoholja és savtartalma magas, míg tanninja puha hatású, bársonyos. Ízében is ugyanazt az aroma intenzitást kínálja, jól meghatározható díszítő jegyeivel. Teltsége ellenére a gazdag gyümölcsösség jól fogyaszthatóvá teszi. Szép bor.
Ár/ érték: 5.400.-Ft / kiváló, Megvásárolható: IFDT, nagyobb Tesco áruházak
TOHU Sauvignon Blanc 2009. / Új-Zéland
Zöldes árnyalatú citromsárga színű, tükrös külső. Intenzív illat és íz, a fajtára jellemző bodza, egres, vágott fű aromatikákkal, melyekhez egy érdekes maracujára, passió gyümölcsre emlékeztető behízelgő jegy is társul. A savat csak kezdeti intenzitás után érezzük magasnak, idővel leül, eltűnik. Minimális maradék cukortartalma tetszetőssé teszi, de a kortyvégi kesernye picit ront az összképen.
Ár/ érték: 5.100.-Ft / jó, Megvásárolható: IFDT
TOHU Riesling 2009. / Új-Zéland
Citrusosságot, füstösséget és petrolosságot nyújtó illat. Kóstolásakor cukortartalma az elsőként feljegyezhető, melynek mennyisége félszáraz besorolást sejtet. Egységes arányt ad alkoholból és savakból is, de nem állnak össze egésszé, nem alkotnak egységet. Ízét illatjegyeivel azonos aromák jellemzik, cukortartalma teszi behízelgővé.
Ár/ érték: 5.500.-Ft / közepes, Megvásárolható: IFDT
Clos Henri Pinot Noir 2005. / Új-Zéland
Halvány gránát szín, rubin árnyalatokkal. Illata részletgazdag, szamóca, túlérett meggy, csipkebogyó, ázott bőr, avar, föld és kávé egyszerre robban az orrban. Kóstolva díszítő jegyeit megőrzi, de szofisztikáltabb külsőt öltve. Alacsony alkoholtartalma, selymes tanninja és jó savszerkezete elegánssá, jól ihatóvá teszi. Szép, érett bor, további 3-5 év potenciállal.
Ár/ érték: 23,6 Euro / kiváló, Megvásárolható: Wein&Co.
---
A kóstolás végeredményeként különösen jól szereplő országot nincs módunk megnevezni, mindhárom országon belül hektikusan szerepeltek a borok. Találtunk gyengébb és tetszetősebb tételeket is. Kétségtelen, hogy az átlagárak nem egy átlag hazai fogyasztó pénztárcájához mértek, de alkalmanként a kiválóan értékelt borok mindegyike helyet követelhet az ünnepi asztalon.
Winelovers borok az olvasás mellé