Tokaji kóstoló-körképTokaj nevét mindenhol a világon édes borokkal kapcsolják össze. A hírnév ellenére az aszúk és a késői szüretelésű borok értékesítése nehézkes, mivel főként száraz borok kapnak helyet a hétköznapok asztalán. A gasztronómiában ugyan léteznek kiváló párosítások édes borokra (libamáj, desszertek), de ehhez a világ más tájain inkább nyúlnak sauternes-i vagy portói borokhoz. Ezen problémák a hegyaljai borászok számára is ismertek, ezért mindenhol igyekeznek kiszélesíteni a kínálati palettát. Nézzük mit tapasztaltunk kóstolási körképünk során.
Burgundia keresztbe-hosszábaBurgundia a világ egyik legmeghatározóbb borvidéke. Annak ellenére, hogy a borvidék kapcsán mindössze négy szőlőfajta említhető, a borstílusok sokoldalúak, árképzésük pedig időnként rendkívüli bátorsággal bír. Kíváncsiak voltunk, elérhető árkategóriában mit kínál Burgundiából a hazai piac.Fehérben Chardonnay és Aligoté, vörösben Pinot Noir és Gamay szőlőfajták fordulnak elő a régióban. Míg a kevésbé kifinomult Aligoté főként a habzóbor készítés terén vált ki érdemeket, a Chardonnay már nagyobb presztizzsel bír, e vidék adja fajta legdrágábbjait. A sokoldalúság is főként a Chardonnay esetében a meghatározó, hiszen északról, Chablis-ból elindulva délre a fajta karaktere változik, és a citromos, zöldalmás, reduktív vonulatot egy testesebb, komplexebb, érett sárgahúsú gyümölcsök ízével díszített tónus váltja fel.
Ausztrál, dél-afrikai és új-zélandi borok a górcső alattÚjvilági borok mindennapi életünkben is jelen vannak. Hipermarketekben járva bárki leemelhet pár száz forintos ausztrál vagy dél-afrikai palackokat, és értékítéletet mondhat az adott ország borkultúrájáról. Költségesebb tételek megvásárlásával ritkábban kísérletezik a fogyasztó, pedig alkalmasabbnak tűnhet a hiteles tapasztalatszerzés céljából. Kóstolásunk pontosan ezt az igényt volt hivatott kielégíteni.A kóstolt borok kiválasztásakor az országokra legjellemzőbb fajták megjelenítése szolgált szempontul, melynek ismeretében kíváncsian vártuk a laikusokból és szakértőkből álló kóstolók mely fajtákat, származási országokat neveznek meg favoritként.