András-napi Bormester Találkozót tartottak Somlón

Németh Richárd
2011. november 30., 19:09


Tízedik alkalommal került megrendezésre az egykor a Tornai Pincészet alapítójának, Tornai Endrének névnapja alkalmából elindított bormester találkozó, melyen most először nem vett részt az ünnepelt. A házigazda Tornai Tamás édesapjára emlékezvén a többi bormesterrel együtt egyperces néma felállással tisztelgett emléke előtt.
András-napi Bormester Találkozót tartottak Somlón
 
A szakmai tanácskozáson Dr. Kállay Miklós és dr. Janky Ferenc elnököltek. A Budapesti Corvinus Egyetem tanárain kívül még a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai és a somlói gazdák képviseltették magukat. A találkozó Győrffyné dr. Jahnke Gizella a badacsonyi kutatóintézet tudományos munkatársának „Kitől van a gyerek” c. előadásával kezdődött. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
A szőlőfajták származásáról tartott érdekfeszítő előadáson bebizonyosodott, hogy a vizsgált 48 fajta az örökítő anyag- DNS láncok és mikrosatellit vizsgálatai során hol és milyen szőlőutód-kapcsolatok alakultak ki. Ezt követték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak Szilasi Szabolcs százados és Soós Balázs hadnagy előadásai. A környezetvédelmi termékdíj változásairól és az adóbevallások és elszámolások feldolgozásáról a jövedéki rendszerre fókuszálva osztották meg az információkat a somlói gazdákkal, akik most közvetlenül tehették fel kérdéseiket.
András-napi Bormester Találkozót tartottak Somlón
A résztvevők 13 féle bort értékelhettek a rendezvény során
Az előadássorozatot a házigazda: Tornai Tamás zárta, aki a magyar borstratégiáról tartott előadást és osztotta meg nézeteit több aspektusból is a magyarországi borvidékek fejlődési lehetőségeiről, beleértve a Somlói Borvidéket is.
A bormester találkozó résztvevői Szendei Gergő a Tornai Pincészet borászának irányításával kóstolták és értékelték a 13 tételből álló borsort, mely Zenit, Furmint, Hárslevelű, Korona, Olaszrizling, Juhfark és Rizlingszilváni fajtából állt.
Winelovers borok az olvasás mellé